Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
8. 9. 2016,
17.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,83

3

Natisni članek

Zoran Dragić Igor Kokoškov Slovenija kvalifikacije EuroBasket 2017

Četrtek, 8. 9. 2016, 17.34

6 let, 7 mesecev

Slovenija bo Zorana Dragića pogrešala, nekateri pa so se njegovega odhoda razveselili

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,83

3

Slovenska košarkarska reprezentanca | Foto Grega Valančič / Sportida

Foto: Grega Valančič / Sportida

Kvalifikacije za evropsko košarkarsko prvenstvo so na pol poti, slovenska reprezentanca po treh tekmah ne pozna poraza, izgubila pa je Zorana Dragića, ki je odpotoval k novemu delodajalcu.

Potem ko je Zoran Dragić ob sredini zmagi nad Ukrajino s 84:77 dosegel kar 28 točk in pogledoval proti drugemu delu kvalifikacij za EuroBasket 2017, ni nihče slutil, da se bo zgodilo, kar se je. Danes so s Košarkarske zveze Slovenije (KZS) sporočili, da mlajši od bratov Dragić zapušča reprezentančni tabor in se odpravlja k delodajalcu Olimpii iz Milana. Tega prihodnji teden čaka italijanski superpokal.

"Naš cilj je bil tri tekme, tri zmage. Morda smo malce razočarani, ker smo proti Ukrajini slavili zmago za le sedem točk. Vemo, da bo v Ukrajini težko, pa tudi v soboto na Kosovu, saj je tam manjša dvorana in bo bučno," je v sredo po tekmi razlagal Zoki.

Tudi brez njega morajo biti tri zmage cilj

Naslednjo tekmo bo odigral v dresu milanskega evroligaša, vsi pa bi bili veseli, če bi bil tako uspešen kot na zadnji reprezentančni, ko je dosegel 28 točk. | Foto: Grega Valančič / Sportida Naslednjo tekmo bo odigral v dresu milanskega evroligaša, vsi pa bi bili veseli, če bi bil tako uspešen kot na zadnji reprezentančni, ko je dosegel 28 točk. Foto: Grega Valančič / Sportida Danes je odjeknila novica, ki je ni pričakoval nihče, in šokirala marsikoga, saj je bil Zoki s 17,3 točke, 5,7 skoka in 2,3 podaje na tekmo gonilna sila slovenske izbrane vrste.

Jasno je sicer, da ga bomo pogrešali, a Slovenija tudi brez njega v nadaljevanju kvalifikacij ne bi smela imeti težav, da si zagotovi uvrstitev na evropsko prvenstvo in se nanj poda kot prva ekipa iz skupine E, čeprav je Zoranova energija izjemno dobrodošla. 

Pred Ukrajino ima zmago, pred Bolgarijo dve, pred Kosovom pa tri zmage prednosti. So si pa vsi trije tekmeci zagotovo oddahnili in se hkrati zelo razveselili, ko so slišali novico o Dragićevem odhodu. Zavedajo pa se, da je slovenska reprezentanca z Goranom Dragićem na čelu še vedno bolj kakovostna od njih. In tri zmage morajo slovenskim košarkarjem kljub odsotnosti Zorana Dragića biti cilj.

Ne prezrite

Debi Čančarja, ki je naša prihodnost

Slovenski košarkarji so imeli v Zlatorogu bučno podporo s tribun. | Foto: Grega Valančič / Sportida Slovenski košarkarji so imeli v Zlatorogu bučno podporo s tribun. Foto: Grega Valančič / Sportida Selektor slovenske izbrane vrste Igor Kokoškov je včeraj pozdravil zmago nad Ukrajino, ne pa načina, kako so jo naši košarkarji dosegli: "Škoda, da nismo naredili večje razlike. Igrali smo doma. Na koncu smo bili utrujeni. Imeli smo več izgubljenih žog kot tekmec. Nimajo super agresivnih branilcev, moramo biti čvrsti. Nekoliko bolje je bilo kot proti Bolgariji, vendar še daleč od želenega."

Naši košarkarji so izgubili 16 žog, veliko pa tudi grešili proste mete. Zadeli so jih le 15 od 30, kar je pod želeno ravnjo, a se selektor s tem ne obremenjuje.

"Nihče jih ne meče, da bi jih zgrešil. O tem ne bomo veliko govorili. To je stvar samozavesti in pride iz glave. Vsi, ki jih izvajajo, imajo podporo soigralcev in strokovnega štaba. V ligi NBA sem treniral Bena Wallacea in Shaquilla O'Neala, ki sta bila najslabša izvajalca prostih metov, tako da se bomo znašli," se je zasmejal srbski strokovnjak.

Na tekmi z Ukrajino je v članski reprezentanci debitiral 19-letni Vlatko Čančar, ki je zaigral v prvi četrtini: "Čančar je naša prihodnost. Vesel sem, da je dobil priložnost. Tekma ga nato ni vrnila v igro. Ne skrbi me zanj. Dobro trenira. Dober igralec bo."

Slovenija ima po polovici kvalifikacijskega ciklusa na svojem računu tri zmage, pred njo pa so še trije obračuni. Naslednji bo že v soboto s Kosovom, kjer bo verjetno napeto vzdušje.

Kako na EuroBasket 2017?

Slovenija po 12 letih znova igra kvalifikacije za veliko tekmovanje. V boju za nastop na EP 2017 bo odigrala šest tekem, na evropsko prvenstvo pa se bodo ob prvouvrščeni reprezentanci iz vsake skupine uvrstile še štiri najboljše drugouvrščene reprezentance.

Ne spreglejte