Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
3. 9. 2017,
10.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,23

1

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Igor Kokoškov EuroBasket 2017

Nedelja, 3. 9. 2017, 10.07

6 let, 7 mesecev

Selektor Igor Kokoškov nemudoma obrnil ploščo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,23

1

Goran Dragić in Luka Dončić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Po dveh tekmovalnih dneh slovenska košarkarska reprezentanca kot edina v skupini A ostaja neporažena. Drugi skalp so predstavljali Finci (81:78). Selektor Igor Kokoškov je spregovoril o učinkih kapetana Gorana Dragića, ki je spet vlekel slovenski voz, in Luke Dončića, ki se še nekoliko lovi, po tekmi pa nemudoma usmeril misli proti Grčiji - nasproti bo stala že ob 15.30.

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto:

"To je bila ekipna zmaga. Fincem smo onemogočili protinapade, kar je bil eden od ciljev. Vsi so k temu pripomogli. V obrambi  imamo vsestranskost. Ekipa je dobro igrala. Velika zmaga, veseli smo. Konec je, v mislih je že tekma z Grčijo. Njeni košarkarji so izgubili proti Franciji in verjamem, da se bodo odzvali. Spočiti se moramo, da bodo noge prave. Sem pa vesel za fante," je po sobotni zmagi proti Finski z 81:78 razlagal selektor Igor Kokoškov.

V prvem polčasu (52:42) je Slovenija letala na krilih kapetan Gorana Dragića, ki je dosegel 24 od končnih 29 točk. Videti je bilo, da bi lahko Fince po odmoru zlomili, vendar so se ti oklenili Dragića in mu onemogočili igro. Ker ni nihče od slovenskih košarkarjev našel pravega ritma, so se gostitelji prvenstva vrnili v boj za zmago.

"Tekma diktira, kako se boš odzval"

Igor Kokoškov | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "Nismo načrtovali, da bomo padli. Tako je naneslo. Finska je atipična ekipa. Lauri Markkanen (dosegel je 24 točk, op. a.) ne začenja tekem. Morali smo reagirati na njegovo igro, ki jo je nato pokazal. Nismo igrali z rezervo. Dimec je igral le dve minuti, z Zagorcem smo poizkušali. To je odločitev trenerskega štaba. Tekma diktira, kako se boš odzval. Morali smo začeti s Čančarjem. Reagirali smo," je Kokoškov razložil, kaj se je dogajalo.

Prvi strelec slovenske reprezentance je bil Dragić, ključni mož pa bil v finišu tekme Američan Anthony Randolph. Če med celotno tekmo ni bil razpoložen, pa je stopil v ospredje v pravem trenutku. Ob koncu. Finci so imeli namreč napad za zmago, ko je Markkanenu vzel žogo in jo na drugi strani v protinapadu zabil v koš. Ta akcija se je izkazala za ključno, saj se po njej rezultat ni več spremenil (81:78).

"Goran? Pravi kapetan."

Goran Dragić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Najboljši strelec Slovenije je bil tudi drugo tekmo zapored Dragić, o katerem je selektor govoril z izbranimi besedami: "Pravi kapetan. Niso njegove točke le tisto, kar potrebujemo. On je pravi vodja v slačilnici in parketu. Njegove noge moramo maksimalno izkoristiti in ga tudi spočiti. To je moj del posla, da mu najdem kakšno minuto počitka. Da najdem pomoč s klopi. Bodo prišle tekme, ko bo dosegel manj kot deset točk, vendar bo kljub temu njegov učinek velik. On ni strelec, ampak košarkar."

Drugi strelec je bil z 10 točkami Randolph, tretji pa njegov klubski kolega pri Real Madridu Luka Dončić. A sta oba tudi tokrat porabila veliko žog. Američan je iz igre metal 4/11 (prosti meti 2/6), Dončić pa 3/10.

"Pri Dončiću moramo biti potrpežljivi"

Luka Dončić in Igor Kokoškov | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Zadnji ni našel pravega ritma. Videti je bilo, da je nekajkrat energijo porabljal na napačnem mestu, a je to vse del njegovega košarkarskega odraščanja, poudarja Kokoškov.

"Vsi mu moramo pomagati. Nadarjen košarkar je. Bolj odgovoren mora biti do ekipe in sebe. Mi moramo biti potrpežljivi. Stopnja odraščanja namreč traja. Pameten človek se uči od drugih napak, ne iz svojih. Ne bi rekel, da je obnašanje perfektno, vendar iz tega ne bi delal zgodbe. Tu so veterani, ki ga morajo podpirati, da najde stabilnost in igra agresivno. Da izpolnjuje obveznosti v napadu in v obrambi. On je kompleten igralec. Luka ni le strelec. Njegova vsestranskost mora odpreti nove vidike, da bo tudi boljši obrambni igralec. Michael Jordan je bil najboljši igralec leta. Vsi ti igralci si postavijo nove cilje. Svoj učinek ne sme gledati le skozi prizmo točk, asistenc, vodje, skokov … Lahko igra bolje. Vsi lahko igramo bolje. To je proces odraščanja. Luka je perspektiva slovenske reprezentance in ga moramo podpirati," verjame Kokoškov v slovenskega čudežnega dečka, ki bo znova aktiven že danes popoldne ob 15.30, ko bodo nasproti stali Grki.

Ne spreglejte