Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
2. 9. 2017,
22.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,05

4

Natisni članek

Anthony Randolph Goran Dragić Goran Dragić EuroBasket 2017

Sobota, 2. 9. 2017, 22.30

6 let, 7 mesecev

Po zmagi Slovenije nad Finsko z 81:78

Dragić v svojem elementu, naturalizirani Randolph na koncu postal junak

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,05

4

Slovenija Finska EuroBasket 2017 | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nora in za ljubitelje košarke izjemno razburljiva tekma med Slovenijo in Finsko. Ena žoga je odločala in na veliko veselje slovenske reprezentance je zmaga pristala v slovenskih rokah. Anthony Randolph je v zaključku odigral pomembno vlogo, potem ko se je pred tem lovil. Spet je bil izvrsten Goran Dragić. V prvem polčasu je dosegel 24 točk, nato pa dobil dodatnega čuvaja. "Zdaj na masažno mizo in na pivo," je po zmagi povedal kapetan Dragić, ki se je s soigralci približal drugemu delu evropskega prvenstva v Istanbulu.

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto:

Dvorana Hartwall je bila spet nabito polna, dva finska navijača pa sta pred tekmo hodila po tribuni in slovenske privržence košarke dražila s transparentom, na katerem je pisalo Finska : Slovenija 87:61. A se je na koncu izkazalo, da je bila tekma bistveno bolj razburljiva in izenačena.

Selektor Igor Kokoškov je začel z nekoliko višjo postavo. Za razliko od prve tekme je namesto Klemna Prepeliča v ogenj sprva poslal Vlatka Čančarja, njemu ob bok pa dal kapetana Gorana Dragića, Luko Dončića, Eda Murića in Gašperja Vidmarja.

Dragić letel po parketu in se v prvem polčasu ustavil pri 24 točkah

Finci v prvem polčasu niso našli protiorožja za razpoloženega Dragića. | Foto: Vid Ponikvar Finci v prvem polčasu niso našli protiorožja za razpoloženega Dragića. Foto: Vid Ponikvar Pri Fincih je njihov čudežni deček Lauri Markkanen, ki je Francozom natresel 22 točk, začel na klopi. Z agresivnim pokrivanjem so slovenski košarkarji skušali ponagajati tekmecu že na njihovi polovici. Do 12:5 je ta obramba delovala, nato pa je postala luknjasta, saj so bili Finci pri vseh metih praktično odprti.

Po trojki Salina so ob koncu prve četrtine izenačili na 22:22, nato po točkah še enega slovenskega znanca Teemuja Rannikka zadnjič v prvem polčasu povedli pri 33:31. Slovenska ekipa se lahko zahvali kapetanu Dragiću, ki je imel spet simultanko, da je slovenski voz le potegnil.

Ko ga je Slovenija potrebovala, je bil tam. Kar 24 točk je dosegel v prvem polčasu. Ko je odšel na zaslužen počitek na klop, mu je približno 300 slovenskih navijačev skandiralo "Gogi, Gogi …", Finci pa so ob tem ploskali, saj so mislili, da se navijači derejo "Suomi, Suomi …", kar pomeni Finska, Finska.

Finski dvojni zid pred Dragića, gostitelji so se razleteli

Razigral se je finski čudežni deček Lauri Markkanen, ki je Slovencem natresel 24 točk. | Foto: Vid Ponikvar Razigral se je finski čudežni deček Lauri Markkanen, ki je Slovencem natresel 24 točk. Foto: Vid Ponikvar Gogi je bil kapetan v pravem pomenu besede. S svojim pristopom je dvignil še preostale in ob polčasu je Slovenija vodila z 52:42. Prav tako je zadel edini slovenski trojki, medtem ko jih je celotna ekipa metala 2/10, medtem ko so bili Finci že pri devetih zadetih metih izza črte 6,75 metra.

Prvi mož stroke na finski klopi Henrik Dettman je na člana Miami Heat postavil dvojni zid in mu onemogočil, da je še naprej igral igro, ki je v prvem delu spravljala v obup domače navijače.

"Drugi polčas sem se komaj premikal. Zdaj se je treba dobro najesti, oditi na masažo, malce raztegniti in jutri v nov boj. Finci so v drugem polčasu dobro branili pick'n'roll. Imeli smo nekaj odprtih metov, ki jih nismo zadeli," se je Gogi dotaknil tesnejšega finskega pokrivanja.

Randolph od tragične osebe do junaka

Akcija, ki je bila ključna na tekmi, potem ko je Anthony Randolph ukradel žogo Markkanenu in zabil za zmago z 81:78. | Foto: Vid Ponikvar Akcija, ki je bila ključna na tekmi, potem ko je Anthony Randolph ukradel žogo Markkanenu in zabil za zmago z 81:78. Foto: Vid Ponikvar Ker preostali kreativci na čelu z Dončićem (met iz igre 3/10, sicer pa je tekmo končal pri 8 točkah in 8 skokih) niso bili razpoloženi, se je to hitro poznalo v fazi napada, saj so Slovenci v šestih minutah in 37 sekundah zadeli le štiri točke in dopustili Fincem, da so se po kanonadi trojk vrnili v igro za zmago.

Tako kot na prvi tekmi proti Franciji je tudi tokrat blestel finski čudežni biser Markannen, ki se je na koncu zaustavil pri 24 točkah in sedmih skokih.

Dragić je na drugi strani šestnajst minut čakal, da se je spet vpisal med strelce in najprej zadel za 75:72, nato pa utišal dvorano, ko je z 29. točko spet popeljal Slovenijo v vodstvo (79:78).

Američan Anthony Randolph je imel zatem priložnost, da bi Slovencem olajšal zaključek, a je zgrešil oba prosta meta. Na veliko veselje se je naturalizirani košarkar oddolžil vsem Slovencem, ko so imeli Finci napad za zmago. Ukradel je žogo Markannenu in nato v protinapadu zabil žogo v koš za končnih 81:78.

Na masažno mizo in na pivo

Slovenija Finska EuroBasket 2017 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "Zmagali smo, to je najbolj pomembno. To je ekipna zmaga. Ko je bilo težko, smo stopili skupaj. Naša obramba je odločila. Vem, da so zadeli nekaj težkih metov. Vendar je bila obramba tista, ki nas je popeljala do zmage," je po tekmi povedal Randolph.

"Huh, težka tekma. Čustvena tekma. Finska je dobra ekipa, kar so pokazali tudi proti nam. V prvem polčasu smo bili pravi, v drugem smo igrali ok. Obramba je bila dobra, vendar so Finci zadeli nekaj težkih metov. Zadeli so 14 trojk, kar je veliko. Ko so bili v naletu, so zadevali z vseh strani. Vesel sem, da smo stopili skupaj in pripeljali tekmo do konca. Zdaj smo praktično že v Istanbulu. Čaka nas zelo pomembna tekma z Grki, ki so izgubili proti Franciji. Zdaj pa na masažno mizo in na pivo, da se dobro regeneriramo," se je Gogi zasmejal.

Slovenija : Finska (81:78)

 

Dvorana Hartwall, gledalcev 12.000, sodniki: Glišić (Srbija), Kalpakas (Švedska), Yilmaz (Turčija).
* Slovenija: Randolph 10 (2:6), Dragić 29 (11:12), Nikolić 5 (1:1), Prepelič 5, Murić 4, Blažič 7, Vidmar 7 (3:4), Čančar 6 (2:2), Dončić 8 (2:2).
* Finska: Koivisto 6, Huff 7, Lee 1 (1:2), Salin 11, Kotti 4, Koponen 7 (0:2), Nuutinen 3, Rannikko 3, Markkanen 24 (3:4), Wilson 5, Murphy 7.
* Prosti meti: Slovenija 21:27, Finska 4:8.
* Met za dve točki: Slovenija 24:42, Finska 16:35.
* Met za tri točke: Slovenija 4:23 (Dragić 2, Blažič, Prepelič), Finska 14:32 (Salin 3, Markkanen 3, Koivisto 2, Huff, Koponen, Nuutinen, Rannikko, Wilson, Murphy).
* Skoki: Slovenija 38 (28 + 10), Finska 39 (29 + 10).* Osebne napake: Slovenija 18, Finska 26.
* Pet osebnih: Huff (38.).

Ne spreglejte