Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
3. 9. 2017,
11.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Jaka Blažič Jaka Lakovič EuroBasket 2017

Nedelja, 3. 9. 2017, 11.33

6 let, 7 mesecev

Ranjen lev je pred slovenskimi vrati

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
reprezentanca | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenija dva, Grčija ena. Takšna je bera slovenske in grške košarkarske reprezentance po številu zmag na EuroBasketu pred današnjo tekmo ob 15.30. Jaka Lakovič grški način košarke zelo dobro pozna, saj je za Panathinaikos igral štiri leta, zdaj pa jih je podrobneje preučil ter serviral analizo selektorju Igorju Kokoškovu. V dozdajšnjih medsebojnih tekmah med Slovenijo in Grčijo je rezultat rahlo na strani Slovenije, ki vodi s 5:4. Zato pa je pred desetimi in osmimi leti doživela dva težka poraza.

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto: Po visoki in pričakovani zmagi proti Islandiji so grški košarkarji v drugem krogu naleteli na razpoložene Francoze, ki so igrali agresivno v obrambi, v napadu pa brez težav prihajali do točk. Sicer je prednost galskih petelinov znašala že krepko čez 20 točk, a so se žilavi Grki v zadnji četrtini najbližje približali na šest točk zaostanka, kar pa je bil njhivo labodji spev.

Ista Grčija bo danes stala nasproti Sloveniji, s katero se bo pomerila ob 15.30 po slovenskem času. A to ne pomeni, da gre za slabo reprezentanco. Prav nasprotno. V svojih vrstah ima odlične posameznike z izkušnjami iz elitne evrolige.

Grčija infografika | Foto:

To poudarja tudi Jaka Lakovič, ki opravlja funkcijo pomočnika selektorju Igorju Kokoškovu. "Grki kot vedno gojijo trdo obrambo. Zelo močni so tudi v skoku. Imajo zelo dobro ekipo. Ni velikih razlik od reprezentance iz prejšnjih let. Gojijo stil iger, ki bazira predvsem na trdi obrambi in potrpežljivosti v napadu. Imajo veliko orožij. Pod koši kraljujeta Printezis in Bourousis, igro kreirajo Calathes, Mantzaris in Sloukas, medtem ko je Papanikolau eden izmed najboljših vsestranskih košarkarjev v Evropi. Podoben tip igralca kot naš Zoran Dragić. Grki so zelo dobra ekipa, spoštovanja vredna. A imamo tudi mi svoje adute," je jasno razložil Lakovič.

Jaka Blažič po zmagi proti Finski

Jaka Blažič je dobro odigral proti Finski. | Foto: Vid Ponikvar Jaka Blažič je dobro odigral proti Finski. Foto: Vid Ponikvar "Tekma proti Finski je bila zelo napeta in razburljiva. Tudi končnica. Po prvem polčasu smo imeli deset točk prednosti, ki je hitro skopnela. Vesel sem, da smo pokazali pravi karakter. Tekma z naše stani ni bila idealna. Predvsem v drugem polčasu je bilo preveč napak v napadu, v obrambi smo pustili nekaj lahkih košev. Vesel sem, da smo premagali Fince in navijače. Zahvalil bi se tudi Slovencem, ki so prišli v Helsinke. Njihova prisotnost nas dvigne. Že novinarjev je veliko, prav tako gledalcev. Ko si daleč od doma, je to dobrodošlo," je povedal Blažič, ki je dobro odigral proti Finski in grizel v obrambi, v napadu pa dosegel 7 točk.

O svoji vlogi v reprezentanci je dodal: "Selektor pričakuje tako vlogo. To je reprezentanca. Večkrat smo ponovili, da se je treba tu podrediti. Igrati za grb in domovino. Mislim, da je vsak našel svojo vlogo in upam, da bo to dovolj, da pridemo čim dlje."

Slovenski navijači v Helsinkih so bili v soboto veseli po zmagi nad gostiteljico Finsko. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski navijači v Helsinkih so bili v soboto veseli po zmagi nad gostiteljico Finsko. Foto: Vid Ponikvar Grčija ima na Finskem v svojih vrstah Antetokounmpoja, vendar ne pravega. Giannis je dobil rdečo luč s strani delodajalca v ligi NBA Milwaukee Bucks, potem ko so se mu prikradle težave s kolenom. Zato je na prvenstvu "le" njegov brat Thanasis. "Odsotnost Antetokounmpoja je pomembna, a nismo sploh gledali tekem, ki jih je igral, ko smo zvedeli, da ga ne bo. Takrat je bila igra prilagojena njemu. Ne bi imelo smisla analizirati," pravi Lakovič.

"Grške igralce naši dobro poznajo, nekih skrivnosti posebnih ni. Časa za pripravo prav veliko ni, saj je med tekmo s Finsko in Francijo zelo malo časa. Za igralce smo izluščili tisto, kar morajo vedeti, da jim bo čim več ostalo v glavah. Če bo prava energija, bomo naredili velik del posla."

Ekipi sta se nazadnje pomerili leta 2013 v Sloveniji, kjer je naša izbrana vrsta slavila zmago s 83:72. V razmerju zmag in porazov je Slovenija v minimalnem vodstvu. Trenutni rezultat je 5:4, zato pa sta bila dva poraza za Slovenijo zelo boleča. Prvi leta 2007 v Španiji, ko je naša reprezentanca v četrtfinalu sedem minut pred koncem vodila za 16 točk in nato izgubila, drugič pa v boju za bronasto medaljo dve leti pozneje na EuroBasketu na Poljskem.

Slovenija : Grčija 5:4 – uradne tekme

1999, Slovenija : Grčija 79:66
1999, Slovenija : Grčija 79:76
2005, Slovenija : Grčija 68:56
2007, Grčija : Slovenija 63:62
2009, Grčija : Slovenija 57:56
2011, Grčija : Slovenija 68:60
2013, Slovenija : Grčija 73:65
2015, Slovenija : Grčija 83:72

Ne spreglejte