Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
4. 9. 2017,
10.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

Igor Kokoškov Goran Dragić Goran Dragić EuroBasket 2017 Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 4. 9. 2017, 10.30

6 let, 7 mesecev

Samozavest se je vrnila, Dončić se smeji

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30
Luka Dončić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Na prvih dveh tekmah se pričakovanja nadarjenega Luke Dončića niso uresničila po njegovih željah, proti evropskemu velikanu Grčiji pa je zacvetel. "Smo na pravi poti. Tokrat sem potegnil voz jaz, a sem imel pri tem tudi pomoč Dragića in preostalih. Goran mi zares veliko pomaga, kot recimo pri Realu Sergio Llull," je Dončić dal vedeti, kako ceni kapetana slovenske reprezentance.

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto:

Slovenija je tudi po tretji tekmi evropskega prvenstva proti Grčiji ostala neporažena. Ob koncu tretje in na začetku četrte četrtine sicer ni kazalo, da se našim košarkarjem nasmiha zmaga, saj so Grki vodili za osem točk, povrhu vsega pa je moral Goran Dragić zaradi štirih osebnih napak na prisilen počitek.

Takrat je na sceno stopil 18-letni Luka Dončić, prevzel dirigentsko palico v napadu in Slovenijo spet popeljal na pravo pot, ki je na koncu vodila do zmage z 78:72 - že tretje za našo izbrano vrsto. Z novim uspehom si je že priigrala uvrstitev v osmino finala.

"Ponovno sem pridobil kar nekaj samozavesti"

"Na prvih dveh tekmah mi ni šlo najbolje. Tu sem, da pomagam ekipi in da ekipa pomaga meni. Smo na pravi poti. Tokrat sem jaz potegnil voz, a sem imel pri tem tudi pomoč Gorana in preostalih." | Foto: Vid Ponikvar "Na prvih dveh tekmah mi ni šlo najbolje. Tu sem, da pomagam ekipi in da ekipa pomaga meni. Smo na pravi poti. Tokrat sem jaz potegnil voz, a sem imel pri tem tudi pomoč Gorana in preostalih." Foto: Vid Ponikvar "Vsi vemo, da ima Grčija odlično ekipo. Začeli smo dobro, ves čas bili trdni v obrambi, kar je za nas zelo pomembno, in na koncu izvlekli zmago," je po tekmi povedal Dončić.

Na prvih dveh preizkušnjah je bil vidno razočaran in slabše volje, saj mu igra v napadu ni stekla. Po nedeljskem uspehu nad Grčijo so se mu obzorja spet razbistrila: "Ponovno sem pridobil kar nekaj samozavesti. Na prvih dveh tekmah mi ni šlo najbolje. Tu sem, da pomagam ekipi in da ekipa pomaga meni. Smo na pravi poti. Tokrat sem jaz potegnil voz, a sem imel pri tem tudi pomoč Gorana in preostalih. Goran mi zares veliko pomaga, kot recimo pri Realu Sergio Llull. Ogromno se lahko naučim od Dragića. Je najboljši posameznik Slovenije in eden najboljših na tem turnirju ter na svetu. Zame je pravi mentor. Tudi meni je ob njem lažje, imam več prostora in to poskušam izkoristiti. "

"Luka je bil tokrat fenomenalen, tudi Klemen"

"Luka je bil tokrat fenomenalen, tudi Klemen. Moralo bi se odpreti še komu drugemu, a se forma vseh počasi dviguje. Vsako tekmo je bolje." | Foto: Vid Ponikvar "Luka je bil tokrat fenomenalen, tudi Klemen. Moralo bi se odpreti še komu drugemu, a se forma vseh počasi dviguje. Vsako tekmo je bolje." Foto: Vid Ponikvar "Tekma je bila zelo napeta. Vedeli smo, da se bodo Grki dobro pripravili, saj imajo izredno izkušeno moštvo. Računali smo na to, da bodo proti koncu malo padli, saj imajo starejše igralce, medtem ko so pri nas razen mene in Zagorca vsi mladi. V prvem polčasu smo že imeli deset točk prednosti, a bili nekoliko preveč nemirni. Ko je bilo najpomembneje, smo stisnili v obrambi, zadeli nekaj pomembnih metov in zmagali," je dejal Dragić.

Kapetan slovenske reprezentance je vesel, da so se v času, ko je bil prisiljeno na klopi, dvignili drugi in ujeli priključek z Grčijo ter nato pripravili prostor za nov skalp na EuroBasketu: "Lažje je bilo, ker so na pomoč priskočili še drugi. Luka je bil tokrat fenomenalen, tudi Klemen. Moralo bi se odpreti še komu drugemu, a se forma vseh počasi dviguje. Vsako tekmo je bolje."

Mladeniča, ki sta prihodnost slovenske košarke

Vlatko Čančar (desno) je bil na parketu, ko je Slovenija ujela priključek z Grčijo in nato pobegnila. | Foto: vid ponikvar Vlatko Čančar (desno) je bil na parketu, ko je Slovenija ujela priključek z Grčijo in nato pobegnila. Foto: vid ponikvar Da se je Luka dvignil, je vesel tudi selektor Igor Kokoškov, ki je izpostavil še drugega mladega Slovenca, Vlatka Čančarja. Ta se je proti Grkom v obrambi izkazal: "Ta dva fanta sta zelo pomembna. Stara sta 18 in 20 let. Sta prihodnost slovenske košarke in reprezentance. Zelo pomembno je, da imamo nove, sveže mlade igralce, ki predstavljajo prihodnost. Zasluge gredo obema. Ni treba ponavljati. Luka je izvrsten, mora biti agresiven in potrpežljiv. To od njega pričakujemo. Odigral je zelo dobro tekmo. Čančar je eden naših najboljših obrambnih igralcev. V obrambi nam daje vsestranskost. Njegova pozitivnost v garderobi in izven terena je izjemno pomembna. Njegova odnos in obnašanje sta vzorčen primer."


Oglejte si dokumentarni film o Luki Dončiću

Ne spreglejte