Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 9. 2013,
11.55

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Teemu Rannikko Finska

Petek, 6. 9. 2013, 11.55

8 let, 1 mesec

Rannikko: Slovenija je velik del mojega srca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če kdo od košarkarjev, ki niso člani slovenske reprezentance, z izbranimi besedami govori o gostiteljici prvenstva, je to brez dvoma Teemu Rannikko. Finec tudi tokrat ni skoparil s pohvalami.

Teemu Rannikko se je slovenskemu avditoriju priljubil med letoma 2005 in 2007, ko je vodil igro Olimpije v evroligi in povprečno dosegal po 14,6 točke na tekmo. Takrat se je tudi njemu priljubila dežela, v katero se je, po igranju za moskovski Himki, špansko Granado in italijanski Varese, vrnil v pretekli sezoni. Z Olimpijo je v evroligi skupno igral tri sezone in bil enkrat državni ter dvakrat pokalni prvak. "Slovenija je velik del mojega srca. Tukaj sem prebil tri krasna leta. Še vedno spremljam Olimpijo, ki je bila velik del moje kariere. Ponosen pa sem tudi na to, da sem bil nazadnje tudi kapetan. S športnim direktorjem sem še vedno v stiku, kakor seveda tudi z nekaterimi igralci. Vsako sezono posebej pozorno spremljam Olimpijo," je za Sportal sprva povedal legendarni Finec.

Skalp po 58 letih

Čeprav za Finsko igra od leta 2001, je to zanj šele drugo evropsko prvenstvo. V Litvi so bili Finci deveti, v Sloveniji pa na uvodu prišli do do zdaj največjega skalpa finske košarke in generacije, ki jo že skorajda desetletje vodi Henrik Dettmann. Košarkarski palčki so prvenstvo po 58 letih začeli z zmago proti Turčiji. Selekcijo, ki jo vodi Bogdan Tanjević, pa sestavljajo uveljavljeni košarkarji iz lige NBA, kot so Hidayet Türkoglu, Omer Asik in Ersan Ilyasova.

"Zagotovo je to ena največjih, če ne celo največja zmaga v zgodovini naše košarke. Turki so bili celo v finalu prejšnjega svetovnega prvenstva, imajo pa velike igralce. Tako po imenih, kot seveda po višini," se je nasmehnil razpoloženi in ustrežljivi Teemu, ki so ga v uradnem biltenu prvenstva predstavili kot gospoda in bojevnika. Ob tem pa poudaril, da je največja moč Fincev v tem, da so že dolgo skupaj, in v njihovi povezanosti tudi zunaj igrišča.

S Sasujem spet želita v Ljubljano

Če je Rannikko dejaven in glasen ob igrišču ter soigralcem pomaga predvsem z izkušnjami, pa ima precej večjo minutažo še en slovenski znanec, Sasu Salin, ki že tri sezone igra za Union Olimpijo.

"Za naju s Sasujem je igranje na evropskem prvenstvu v Sloveniji nekaj posebnega. Kot sem že rekel, Slovenija je velik del mojega srca in skušam le uživati. Zdaj igramo v Kopru in želim tudi v Ljubljano. To je moj cilj," pravi finski organizator igre.

Na slovensko Obalo je prišlo tudi precej finskih navijačev. Po zmagi nad skandinavskimi rivali Švedi pa jih na prihodnjih tekmah proti Rusiji in Italiji pričakujejo tudi do dva tisoč. "Za Fince je to izjemen dosežek. Nikoli v tujini nisem igral pred tolikšnim številom navijačev, prišlo pa jih bo še več. Te zmage posvečamo tudi njim."

Igral bo v domovini in užival

Eden najbolj priznanih finskih košarkarjev se je po dolgih letih v tujini vrnil v domovino in postal član kluba Joensuun Kataja. Če bo tam končal kariero, pa še ne ve. "Podpisal sem dveletno pogodbo. Prihodnji teden bom dopolnil 33 let, po izteku pogodbe pa bom videl, kakšne so moje ambicije. Ne zdi se mi, da bo treba prekiniti kariero, niti ne vem, ali bom še imel dovolj motivacije. Kariera športnika je pač takšna. Zato skušam uživati vsak dan, vsak trening in vsako tekmo. Vedno je treba uživati," je sklenil pozitivni Teemu.

Ne spreglejte