Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 4. 2024,
9.45

Osveženo pred

4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Natisni članek

policija Finska osnovna šola streljanje

Torek, 2. 4. 2024, 9.45

4 tedne

12-letnik streljal v osnovni šoli na Finskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87
napad na Finskem | Pred šolo se je zbrala množica ljudi. Učenci so po napadu ostali v svojih učilnicah, starši pa so se zgrnili v šolo, kjer je zanje poskrbela policija, poročanje finske javne televizije Yle povzema AFP.   | Foto Reuters

Pred šolo se je zbrala množica ljudi. Učenci so po napadu ostali v svojih učilnicah, starši pa so se zgrnili v šolo, kjer je zanje poskrbela policija, poročanje finske javne televizije Yle povzema AFP.

Foto: Reuters

V streljanju v šoli na Finskem so bili ranjeni trije učenci, stari 12 let, je sporočila policija, eden od njih je kasneje umrl. Streljanje na osnovni šoli Viertola v Vantai se je začelo danes zjutraj, malo po osmi uri.

Osumljenca so pridržali. Vsi vpleteni, vključno z osumljencem, so mladoletni. Tudi domnevni storilec naj bi imel le 12 let, ob aretaciji pa je imel pri sebi strelno orožje.

Policija je lokalno prebivalstvo pozvala, naj se izogiba območju, poroča Sky News. Šolo v predmestju finske prestolnice Helsinki obiskuje okoli 800 učencev od prvega do devetega razreda, starih od sedem do 16 let.

Finska televizijska hiša MTV Uutiset je poročala, da so na prizorišču reševalne službe, vključno z oboroženimi policisti.

Nekateri otroci naj bi se med napadom skrili, medtem ko so drugi, s katerim je staršem uspelo vzpostaviti stik po mobilnih telefonih, rekli, da so videli, kaj se je zgodilo.

Finska notranja ministrica Mari Rantanen je na družbenem omrežju X zapisala, da se je dan začel na šokanten način. "Lahko si samo predstavljam bolečino in skrb, ki jo trenutno doživljajo številne družine," je dodala.

Poostrili zakon

Finsko je več strelskih napadov na šolah pretreslo že v začetku tisočletja. Novembra 2007 je 18-letnik streljal na srednji šoli v mestu Jokela kakih 50 kilometrov severno od Helsinkov in ubil osem ljudi: ravnatelja, medicinsko sestro in šest dijakov. Napadalec je po napadu storil samomor. Leto zatem, septembra 2008, je na poklicni šoli v mestu Kauhajoki na zahodu Finske streljal 22-letnik in ubil deset ljudi. Kmalu zatem je tudi on storil samomor.

Finska je nato leta 2010 poostrila zakonodajo glede orožja in uvedla preizkus usposobljenosti za vse prosilce za dovoljenje za orožje.

Starostna meja za prosilce se je prav tako dvignila z 18 na 20 let. Na Finskem, v državi s 5,6 milijona prebivalcev, je več kot 1,5 milijona kosov prijavljenega strelnega orožja in približno 430 tisoč imetnikov dovoljenj. V tej državi sta priljubljena tudi lov in strelstvo.

Ne spreglejte