Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
7. 2. 2022,
3.44

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83

3

Natisni članek

Trae Young Luka Dončić Luka Dončić NBA Liga NBA Atlanta Hawks Dallas Mavericks

Ponedeljek, 7. 2. 2022, 3.44

2 leti, 3 mesece

Liga NBA, 6. februar

Noro, kaj vse se je tokrat dogajalo Dončiću in Dallasu! #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83

3

Luka Dončić Dallas Atlanta | Luka Dončić je dočakal eno slajših zmag, odkar se dokazuje v ligi NBA. Zbral je že tretji trojni dvojček na zadnjih štirih srečanjih. | Foto Reuters

Luka Dončić je dočakal eno slajših zmag, odkar se dokazuje v ligi NBA. Zbral je že tretji trojni dvojček na zadnjih štirih srečanjih.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski virtuoz Luka Dončić je odigral eno bolj nenavadnih srečanj, odkar se dokazuje v ligi NBA. Njegovo fantastično predstavo, že v prvem polčasu bi mu skoraj uspel trojni dvojček, je prekinila sporna peta osebna napaka na začetku tretje četrtine. Ni bil edini košarkar Dallasa, ki se je znašel v tovrstnih težavah, a so gostitelji po napetem dogajanju v zadnji četrtini le strli odpor Atlante. Ljubljančan je vpisal že 45. trojni dvojček (18 točk, 11 asistenc in deset skokov) ter se veselil ene slajših zmag v karieri.

Dallas Mavericks : Atlanta Hawks 103:94 (29:26, 54:50, 80:76)

Učinek Luke Dončića: 18 točk (met za tri 1/3, met za dve 5/14, prosti meti 5/6), 10 sk., 11 as., 1 ukr. žoga, 1 izg. žoga, 5 osebnih napak v 28 minutah

Vrhunci Luke Dončića proti Atlanti:

Ko se pomerita Luka Dončić in Trae Young, stara znanca, katerih zgodba se je začela prepletati pred štirimi leti na naboru za ligo NBA in zdaj že s slovitim dogovorom Dallasa in Atlante o menjavi, je vselej zanimivo. Mladima zvezdnikoma napovedujejo bleščečo prihodnost. Njuno rivalstvo bi lahko preraslo v eno največjih v ligi NBA. Za zdaj je uspešnejši Slovenec. Dončić je dobil več medsebojnih srečanj (vodi s 4:2 v zmagah), uspešnejši je bil tudi tokrat, ko sta se ekipi pomerili v Teksasu.

Zadevala le Brunson in Dončić

Dončić je v prvi četrtini dosegel 11 točk, pet skokov in pet asistenc. | Foto: Reuters Dončić je v prvi četrtini dosegel 11 točk, pet skokov in pet asistenc. Foto: Reuters Začetek dvoboja je nakazal, da bo uspešnost Dallasa proti Atlanti še kako odvisna od natančnosti metov iz igre. Pri Mavericks je manjkalo kar nekaj pomembnih igralcev. Ni bilo Kristapsa Porzingisa, Maxija Kleberja, Sterlinga Browna, še dalj časa ne bo Tima Hardawaya Jr. Tako sta v napadu pričakovano največ odgovornosti nase prevzela Dončić in Jalen Brunson. Sprva je bila roka 22-letnega Ljubljančana še nemirna. LD77 je od prvih devetih metov iz igre zadel le dva, a obenem pridno nabiral skoke in asistence.

Njegov soigralec Brunson je bil nekoliko bolj natančen pri metu. Kot prvi na tekmi je prestopil mejo desetih točk, Dončić je sledil njegovemu ritmu, za kaj več pa je Dallas pogrešal še kakšnega drugega strelca. Sploh tretjega različnega, ki se je vpisal na seznam strelcev, je dočakal šele po polovici uvodne četrtine, ko je Dorian Finney-Smith po asistenci Dončića zadel trojko za 22:21.

Na srečo Dallasa je slovenski reprezentant znova čaral v napadu, navduševal občinstvo z atraktivnimi podajami in prvo četrtino končal z 11 točkami, petimi skoki in petimi asistencami!

Skrb povzročale le osebne napake

Dončić je že v prvem polčasu prejel kar štiri osebne napake. Še nikoli se mu ni pripetilo, da bi jih na dvoboju lige NBA prejel šest. | Foto: Reuters Dončić je že v prvem polčasu prejel kar štiri osebne napake. Še nikoli se mu ni pripetilo, da bi jih na dvoboju lige NBA prejel šest. Foto: Reuters Ko je Dončić na začetku druge četrtine odšel na zaslužen počitek, je Dallas zlasti po zaslugi vročega Brunsona (17 točk v prvem polčasu) ohranjal tesno prednost pred gosti iz Atlante. Ko se je Ljubljančan vrnil na parket, je prednost zrasla do osmih točk, se nato prepolovila do konca prvega polčasa, ob dovršeni predstavi Dončića, ki je zadel nekaj zaporednih metov iz igre ter prvi polčas končal pri 14 točkah, osmih skokih in sedmih asistencah, s tem pa pristavil resno kandidaturo za nov trojni dvojček, pa je bil lahko manj prijeten pogled le na statistiko osebnih napak.

Prvi zvezdnik Dallasa jih je do konca prvega polčasa prejel kar štiri, v slabo voljo ga je spravila zlasti zadnja, dosojena v napadu, v zadnji minuti druge četrtine. To je bila dodatna skrb za trenerja Jasona Kidda, ki je v poplavi odsotnih varovancev polagal velike upe na Dončića, kateremu je želel znova zaupati ogromno minutažo.

Pri gostih je bil Trae Young zelo rezerviran v napadu. Ob skromnem metu 1/8 je dosegel le šest točk in podelil še šest asistenc, najbolj razigran igralec pri gostih pa je bil John Collins (12 točk in deset skokov), ki se pojavlja tudi v določenih govoricah kot eden izmed kandidatov za prihod k Dallasu. Seveda ob ustrezni kupčiji z Atlanto. Izstopal je tudi Kevin Huerter z 11 točkami, pri čemer je za tri točke metal 3/6.

Sporna peta osebna napaka Luke Dončića, po kateri je Ljubljančan prejel še tehnično napako:

Nato pa je sledil trenutek, ko so sodniki ob spretnem Traeju Youngu spravili Dončića in navijače Dallasa ob živce. Čeprav je Luka pazil, da v obrambi ne bi po nepotrebnem prejel pete osebne napake (v ligi NBA moraš ob šesti osebni napaki zapustiti igro in končati tekmo), so mu jo sodniki po blagem stiku z Youngom, ki je pretental delivce pravice, dosodili. Ljubljančan je bil besen kot ris, izrekel je kar nekaj vročih besed, po katerih je sledila še tehnična napaka. Trener Jason Kidd se ni odločil za trenerski izziv. Če bi se, bi bilo zanimivo spremljati, ali bi sodniki spremenili odločitev, saj je počasni posnetek pokazal, kako je Young vse skupaj mojstrsko potenciral, prekrška pa ne bi smelo biti.

Vroči Bullock reševal Mavericks

Dončić in Brunson sta v zadnji četrtini zaigrala pazljivo v obrambi, saj sta imela pet osebnih napak. | Foto: Reuters Dončić in Brunson sta v zadnji četrtini zaigrala pazljivo v obrambi, saj sta imela pet osebnih napak. Foto: Reuters Dončić jo je od razočaranja, še pretresen zaradi odločitve sodnikov, ucvrl v slačilnico, nato pa se nekaj minut pozneje vrnil na klop. Na parket se v tretji četrtini ni več vrnil, temveč se je prelevil v zagretega navijača. Soigralci ga niso pustili na cedilu.

Čeprav so sodniki kaj kmalu prisodili peto osebno napako še vročemu Brunsonu, tako da je z delivci pravice na parketu spregovoril tudi lastnik Dallasa Mark Cuban, so Mavericks vendarle ohranjali minimalno prednost. Atlanta, pri kateri je s številnimi asistencami hranil soigralce Young, je ujela gostitelje (72:72), a so nato Trey Burke, tudi sam je na začetku zadnje četrtine prejel peto osebno napako, Finney-Smith ter predvsem Reggie Bullock, ki je odigral eno najboljših tekem, odkar je oblekel dres Dallasa, ob fanatičnem občinstvu ohranjali naskok pred gosti.

Pozdrav velikih znancev in rivalov, Luke Dončića in Traeja Younga, ki se ni izkazal z natančnostjo meta iz igre. | Foto: Reuters Pozdrav velikih znancev in rivalov, Luke Dončića in Traeja Younga, ki se ni izkazal z natančnostjo meta iz igre. Foto: Reuters

Devet minut pred koncem je v igro vstopil še Dončić. Dallas je vodil z 80:78, a so nato sledile nore minute gostiteljev. Bullock je bil po asistencah Slovenca nezgrešljiv, za eno največjih mojstrovin na srečanju je poskrbel Dončić, ko je vrgel iz ritma Clinta Capelo in nato atraktivno zadel koš.

Navijači, ki so se dobro zavedali, v kakšnih težavah so njihovi ljubljenci zaradi velikega števila osebnih napak, Dončić je zaradi tega igral rezervirano v obrambi, so ustvarili izjemno vzdušje. Na krilih glasnega občinstva je Dallas v nekaj minutah z delnim rezultatom 12:2 ušel gostom, Bullock je marljivo polnil koš Atlante, Dončić pa je slabi dve minuti pred koncem z desetim skokom dopolnil že 45. trojni dvojček v karieri (18 točk, 11 asistenc in deset skokov).

Vrli častitelji statistike v Severni Ameriki so kmalu postregli s podatkom, da je Ljubljančan zbral že toliko "triple-doublov", kot jih nima kar osem franšiz v ligi NBA! Nasmejani Dončić je tako znova pisal zgodovino in se veselil ene slajših tekem, saj je moral zaradi sporne sodniške odločitve spremljati večino tretje četrtine in še začetek zadnje s klopi za rezervne igralce.

Vrhunci dvoboja v Dallasu:

Koliko pomeni ekipi, je dokazal tudi podatek, da je imel najboljši indeks +/- izmed vseh udeležencev srečanja. Ko je bil na parketu, je bil Dallas boljši za +10. Na koncu je premagal Atlanto za +9 in se še utrdil na petem mestu zahodne konference.   

Dallas Philadelphia Dončić
Sportal Dončić zabil dvakrat, s trojnim dvojčkom priigral preobrat in zmago #video

Jokić zasleduje rekord legendarnega Chamberlaina

Srbski zvezdnik Nikola Jokić je vknjižil že 71. trojni dvojček v karieri in 14. v tej sezoni, največ izmed vseh. Tako je vse bližje dosežku legendarnega Wilta Chamberlaina, ki je v ligi NBA zbral 78 trojnih dvojčkov in velja za rekorderja v konkurenci centrov.

Jokić je proti Brooklynu, ta je bil močno oslabljen, saj ni računal tako na Kevina Duranta kot tudi Jamesa Hardna (izpustil je drugo tekmo zapored zaradi poškodbe leve stegenske mišice), prispeval 27 točk, 12 skokov in deset asistenc, Denver pa je goste iz New Yorka odpravil s prepričljivim rezultatom 124:104. Mrežice so v hudi rezultatski krizi, to je bil že njihov osmi zaporedni poraz. Kyrie Irving, ki nastopa na gostovanjih, je prispeval 27 točk in 11 asistenc. Denver je odločilno prednost dosegel v drugem polčasu, v katerem je goste spravljal ob živce z izjemno obrambo. Brooklyn je v drugem polčasu dosegel zgolj 29 točk.

Luka Dončić
Sportal Dončić na tekmi zvezd tokrat kot rezervni igralec

Liga NBA, 6. februar:

Dallas Mavericks : Atlanta Hawks 103:94
Bullock (trojke 6/10, 9 sk.) in Brunson (trojke 4/5, 5 sk., 5 as.) 22, Dončić 18 (met za tri 1/3, met za dve 5/14, prosti meti 5/6), 10 sk., 11 as., 1 ukr. žoga, 1 izg. žoga, 5 osebnih napak v 28 minutah, Powell 12, 7 sk.; Collins 22, 18 sk., Young 17 (met iz igre 6/19), 11 sk., Hunter 14, 6 sk.

Chicago Bulls : Philadelphia 76ers 108:119
DeRozan 45 (met iz igre 18/30), 9 sk., 7 as., Vučević 23, 7 sk., Green 17; Embiid 40 (met iz igre 14/23), 10 sk., Harris 23, 8 sk., Maxey 16

Denver Nuggets : Brooklyn Nets 124:104
Jokić 27 (met iz igre 12/15), 12 sk., 10 as., Barton 21, Gordon 17, 9 sk., 7 as.; Irving 27 (met iz igre 10/26), 11 as., Thomas 20, Griffin 19

Minnesota Timberwolves : Detroit Pistons 118:105
Towns 24 (met iz igre 11/18), 12 sk., Russell 22, 8 as., Beasley 20, 9 sk., Edwards 17; Bey 24, 8 sk., Lyles 16, 7 sk., Joseph 15 

Cleveland Cavaliers : Indiana Pacers 98:85
Osman 22, Love 19, Allen (17 sk.) in Rondo (12 as.) 15; Duarte 22, Washington Jr. 17

Orlando Magic : Boston Celtics 83:116
Suggs 17, Carter Jr. 14, 8 sk.; Brown 26 (met iz igre 10/22), Schröder 22 (trojke 4/8), Tatum 15, 9 sk., 7 as., Horford 13, 11 sk.

Houston Rockets : New Orleans Pelicans 107:120
Wood 22, 8 sk., Green in Mathews 18, Tate 15; Ingram 33 (trojke 3/5), 12 as., Hayes 21, 7 sk., Valančiunas 18, Hart 13, 7 sk.

Los Angeles Clippers : Milwaukee Bucks 113:137
Powell 28, Morris 20 (8 sk.); Antetokounmpo 28 (10 sk.), Holiday 27 (13 as.), Portis 24 (11 sk.)

Lestvica:

Ne spreglejte