Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 3. 2024,
6.20

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,87

Natisni članek

Utah Jazz Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić NBA Liga NBA

Torek, 26. 3. 2024, 6.20

1 mesec

Liga NBA, 25. marec

Dončić le še korak od skoka na lestvici, San Antonio na pomoč Dallasu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,87
Luka Dončić Dallas Mavericks | Luka Dončić je dosegel nov trojni dvojček. | Foto Guliverimage

Luka Dončić je dosegel nov trojni dvojček.

Foto: Guliverimage

Košarkarji Dallas Mavericks so se v ligi NBA podpisali še pod četrto zaporedno zmago. Zasedbi Jasona Kidda je bila na gostovanju pri Utah Jazz za zmago s 115:105 dovolj solidna zadnja četrtina, po kateri so se Mavericks podpisali pod nov pomemben uspeh v boju za končnico. Luka Dončić je srečanje končal s svojim 19. trojnim dvojčkom v sezoni – 29 točk, 12 skokov, 13 asistenc. Ob tem je šel Dallasu na roke tudi razplet srečanja med San Antonio Spurs in Phoenix Suns, ki so ga dobili prvi.

Utah Jazz : Dallas Mavericks 105:115

Strelci: Markkanen 34 (6/9 za 3), Collins 21 (11 sk.), Sexton 20; Dončić 29 (12 sk., 13 as.), Irving 27, Washington 16, Gafford (11 sk.) in Hardaway Jr. 13

Učinek Luke Dončića: 29 točk (8/13 za 2, 2/11 za 3, 7/8 prosti meti), 12 sk., 13 as., 1 ukr. žoga, 1 blokada, 4 izg. žoge v 41:11

Predstava Luke Dončića:

Na svoji 71. tekmi sezone so se košarkarji Dallas Mavericks podpisali še pod 42. zmago v sezoni. Čeprav je Dallas na papirju proti Utahu čakala "lahka" naloga, se je gostovanje v Delta centru za Dallas znova izkazalo za težak zalogaj, saj so Mavsi tam osvojili šele svojo drugo zmago na zadnjih 15 gostovanjih rednega dela pri Utahu. Dallas je tokrat svoje delo opravil v zadnji četrtini in dosegel še četrto zaporedno zmago, ki ima v boju za končnico veliko težo. Na drugo strani Jazz ne najde poti iz začaranega kroga porazov, na zadnjih štirinajstih tekmah je slavil le dvakrat, od odmora All Star se ponaša z najslabšo obrambo v ligi, brez zmage je na zadnjih šestih zaporednih tekmah.

Vrhunci tekme:

Luka Dončić se je ob zmagi podpisal še pod 19. trojni dvojček v sezoni, skupno pa že 75. v karieri, s čimer je na večni lestvici trojnih dvojčkov le še enega oddaljen od Jamesa Hardna, ki zaseda osmo mesto. Slovenski košarkar sicer ni imel najboljšega strelskega dne, zadel je le dve trojki iz enajstih poskusov, a je odlično zaposloval svoje soigralce ter na koncu tekmo končal z 29 točkami, 12 skoki in 13 asistencami.

Košarkarji z največ trojnimi dvojčki v ligi NBA:

1.   198 – Russell Westbrook
2.   181 – Oscar Robertson
3.   138 – Magic Johnson
4.   127 – Nikola Jokić
5.   110 – LeBron James
6.   107 – Jason Kidd
7.   78 – Wilt Chamberlain
8.   76 – James Harden
9.   75 – Luka Dončić
10.  59 – Larry Bird

"Odlično, dosegli smo novo pomembno zmago. Res je dober občutek, ko imaš v odločilnih trenutku v zadnji četrtini na parketu igralca, kot sta Luka in Kyrie. Res sta nekaj posebnega in res mi je v čast, da ju lahko opazujem. Vesel sem, da sem del te ekipe in da smo dosegli svoj cilj," je po koncu glavna akterja Dallasa Dončića in Kyrierja Irvinga, ki sta skupaj dosegla 56 točk, v prvem komentarju po srečanju pohvalil P. J. Washington, ki je v zadnji četrtini prispeval izredno pomembni trojki v odločilnem nizu Dallasa. Ta je zdaj z razmerjem 42-29 na sedmem mestu zahoda izenačen s šestim Sacramentom, osmi Phoenix je pri 42 zmagah in 30 porazih.

Nov zaspani začetek

Pot do zmage je bila za Dallas, ki znova ni mogel računati na poškodovanega Josha Greena, tokrat še za odtenek bolj strma od tiste v American Airlines centru pred nekaj dnevi. A tokrat so se v primerjavi z zadnjim srečanjem varovanci Jasona Kidda podali na gostovanje v Delta center, na katerega od zadnjega obračuna zagotovo niso imeli lepih spominov. Mavericks so namreč na zadnji tekmi v Salt Lake Cityju po eni slabših predstav v sezoni na novega leta dan klonili s kar 90:127. Tudi tokratni začetek podobno kot v četrtek na domačem parketu za Mavse ni pretirano obetal.

Dončić je v prvem polčasu zgrešil vseh pet poskusov za tri točke. | Foto: Reuters Dončić je v prvem polčasu zgrešil vseh pet poskusov za tri točke. Foto: Reuters

Gostitelji so po šestih tekmah odsotnosti pozdravili vrnitev Jordana Clarksona, svoje merilne naprave pa je že v prvem polčasu v primerjavi z zadnjo tekmo pošteno naravnal finski zvezdnik Lauri Markkanen, ki je že v prvem polčasu dosegel 20 točk, v Dallasu je na vsej tekmi zbral 21 točk. Dallas je imel že v prvi četrtini veliko težav z igro v obrambi, ki je bila v tej sezoni že večkrat velika slabost predstav zasedbe iz Teksasa. Utah je prvo četrtino dobil z 41:37, korak pred Dallasom pa je bil ves čas tudi v drugi četrtini, v kateri je šest minut pred koncem prvega polčasa po košu Taylorja Hendricksa povedel za osem, kar je bila sicer najvišja prednost v prvih 24 minutah tekme.

Dončić je v prvem polčasu zgrešil vseh pet metov za tri točke, iz igre je skupno zadel trikrat iz 12 poskusov, prvi polčas je končal pri devetih točkah, je pa odlično zaposloval svoje soigralce pod košem, skupno je v prvih dveh četrtinah zbral deset asistenc, strelsko pa je bil v prvem polčasu pri Dallasu najbolj ogret Tim Hardaway Jr., ki je dosegel 13 točk, bil je nezgrešljiv pri metu za tri točke (3/3), a nato v drugem polčasu s črte za tri v šestih poskusih ni več našel cilja. V primerjavi z zadnjo medsebojno tekmo, na kateri so Jazz na celotni tekmi zadeli le štiri trojke, so jih tokrat zadeli osem že v prvem polčasu, na odmor so se podali s prednostjo 66:61.

Markkanen je bil s 34 točkami prvi strelec srečanja. | Foto: Reuters Markkanen je bil s 34 točkami prvi strelec srečanja. Foto: Reuters

Zadnja četrtina dovolj za uspeh

Dallas je nato v tretji četrtini od zaostanka s 70:77 z delnim izidom 13:2 prešel v vodstvo. V glavni vlogi preobrata sta bila Dončić in Irving, slovenski as je dobrih šest minut pred koncem tretjega dela s step backa zadel trojko za vodstvo z 80:79, kar je bilo za goste prvo vodstvo na tekmi po začetnih 6:5. V izenačenem nadaljevanju sta se nato zasedbi v zadnjo četrtino podali povsem poravnani (88:88).

V zadnjem delu srečanja so se domači slabih devet minut pred koncem po alley-oop zabijanju Walkerja Kesslerja in asistenci Clarksona še približali na 96:97, nato je Dallas pod taktirsko palico Dončića z delnim rezultatom 12:0 tehtnico prevesil na svojo stran. Slovenski as je zadeval iz prodorov, svoje pa je z dvema trojkama dodal še Washington. Dallas je nato srečanje le še mirno in brez pretresov pripeljal do konca ter se veselil zmage s 115:105. Poleg Dončića, ki je bil z 29 točkami prvi strelec gostov, je bil v Dallasu strelsko najučinkovitejši Irving s 27 točkami, Washington jih je dodal 16. Pri gostiteljih je Markkanen obračun končal pri 34 točkah (6/9 za 3) in sedmih skokih, John Collins je ob 21 točkah ujel še enajst odbitih žog. Sacramento je ugnal Philadelphio. | Foto: Reuters Sacramento je ugnal Philadelphio. Foto: Reuters

Pomemben boj s Sacramentom, ki je ugnal Philadelphio

Dallas zdaj čakata izredno pomembni gostovanji pri Sacramentu, prvo že v noči na sredo ob 3. uri po slovenskem času. "Kot smo se pred tem nizom gostovanj pogovarjali, je bila ta tekma prvi korak v nizu pomembnih srečanj. Opravili smo prvi test. Zdaj nas čaka Sacramento, oboji se bomo v to srečanje podali z manj kot dnem odmora od zadnje tekme, čaka nas ena najboljših ekip v ligi, na gostovanju pri njih je vedno težko igrati, tako da nas čaka dober preizkus," je po zmagi v Salt Lake Cityju in pred izjemno pomembnim obračunom dejal strateg Jason Kidd.

Kralji so danes s 108:96 odpravili Philadelphio 76ers in se podpisali pod drugo zaporedno zmago. Keegan Murray in De'Aaron Fox (8 skokov) sta ob zmagi Sacramenta dosegla po 23 točk. Za Philadelphio jih je Tyrese Maxey zbral 29 točk (5/7 za 3).

Bogdan Bogdanović je dosegel 22 točk. | Foto: Reuters Bogdan Bogdanović je dosegel 22 točk. Foto: Reuters Atlanta od –30 do velike zmage nad Bostonom, poraz Phoenixa

Za izjemen preobrat so v noči na torek poskrbeli košarkarji Atlante, ki so proti vodilni ekipi lige Bostonu v drugi četrtini zaostajali že za 30 točk (38:68), a na koncu dosegli veliko zmago. Hawks so slavili s 120:118, Celtics pa so na drugi strani prekinili niz devetih zaporednih zmag. Prvi mož ob velikem povratku je bil v dresu Atlante De'Andre Hunter, ki je dosegel 24 točk, dve točki manj je dosegel Bogdan Bogdanović, oba sta zadela po štiri trojke. Bostonu pa na koncu ob težkem porazu ni pomagalo niti 37 točk prvega igralca ekipe Jaysona Tatuma. Atlanta je na koncu skupno dosegla 18 trojk, odločilni koš za zmago pa je ravno s trojko deset sekund pred koncem dosegel Hunter, ki je prednost Atlante takrat povišal na 120:116.

Veliko uslugo so Dallas Mavericks naredili košarkarji San Antonio Spurs, ki so s 104:102 ugnali Phoenix Suns, ki so klonili prvič po treh zaporednih zmagah. Za Phoenix je bil to 30. poraz v sezoni, ob tem imajo 42 zmag, tako da se na zahodu res obeta srhljiv boj za končnico. Devin Booker je proti San Antoniu 52 sekund pred koncem zadel dva prosta meta za vodstvo s 102:101, veliki junak Spursov pa je s trojko 29 sekund pred koncem za vodstvo in končnih 104:102 postal Jeremy Sochan, za katerega je bila to prva in tudi edina trojka na tekmi iz sedmih poskusov. Phoenix je imel nato še priložnost, a sta bila nenatančna tako Kevin Durant kot Booker. Pri Spursih, pri katerih zaradi zvina gležnja ni igral Victor Wembanyama, sta Sochan (18 skokov) in Devin Vassell na koncu dosegla po 26 točk, na drugi strani jih je Booker dosegel 36, Durant pa 29.

Trojka Sochana:

Prvaki Denver Nuggets so s 128:103 zaustavili Memphis, Nikola Jokić je bil z 29 točkami, 11 skoki in 8 asistencami prvi igralec tekme.

Liga NBA, 25. marec:

Lestvica:

Luka Dončić Kyrie Irving
Sportal Kyrie Irving in Mark Cuban prihajata v Slovenijo
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dončić navdušil v navezi z Irvingom, Dallas do posebnega rekorda #video
Ne spreglejte