Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 4. 2022,
6.56

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,37

7

Natisni članek

Donovan Mitchell Bojan Bogdanović Utah Jazz Dallas Mavericks NBA Liga NBA Luka Dončić Luka Dončić

Nedelja, 17. 4. 2022, 6.56

2 leti

Liga NBA, 16. april (končnica)

Dončić spremljal dramo v Dallasu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,37

7

Luka Dončić | Luka Dončić je v karieri prav vse tekme v končnici lige NBA igral proti LA Clippers. V tej sezoni se Dallas meri proti Utahu. Prvo tekmo je spremljal le ob igrišču. | Foto Reuters

Luka Dončić je v karieri prav vse tekme v končnici lige NBA igral proti LA Clippers. V tej sezoni se Dallas meri proti Utahu. Prvo tekmo je spremljal le ob igrišču.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallas Mavericks so v uvodni tekmi 1. kroga končnice lige NBA na domačem parketu izgubili proti Utah Jazz (93:99). Luka Dončić, v zadnjih mesecih eden najbolj vročih zvezdnikov lige NBA, zaradi poškodbe leve mečne mišice ni mogel pomagati soigralcem. Bilo je napeto, gostitelji so še dve minuti pred koncem zaostajali z 91:92 in imeli napad, na koncu pa priznali premoč Utahu. Druga tekma bo v noči na torek, nastop slovenskega asa je pod vprašajem. Denver Nuggets, kjer igra naš Vlatko Čančar, je v gosteh izgubil proti Golden State Warriors (123:107).

Dallas Mavericks : Utah Jazz 93:99 (23:20, 43:45, 65:73)

Najboljši strelci: Brunson 24 (met iz igre 9/24), 7 sk., 5 as., Dinwiddie 22 (met iz igre 6/15), 8 as., Bullock 15, 6 sk., Finney-Smith 14, Kleber 10; Mitchell 32 (met iz igre 10/29), 6 sk., 6 as., Bogdanović 26 (met iz igre 11/20), Conley 13, 6 sk.,  Clarkson 10, House Jr. 7, Gobert 5, 17 sk., 3 blok.

Tako blizu, a spet tako daleč. Čeprav je Dallas v uvodnem dejanju končnice proti Utahu pogrešal najboljšega igralca, pa se je skoraj do zadnjih sekund enakovredno kosal z njim. Luka Dončić je v rednem delu izstopal z izjemnim učinkom. Na tekmo je v povprečju prispeval 28 točk, devet skokov in devet asistenc. Njegovi soigralci so ga proti Utahu zelo pogrešali. V rednem delu so brez 23-letnega Slovenca odigrali 17 tekem in jih dobili manj kot polovico (osem), praznih rok pa so ostali tudi v prvi tekmi končnice proti Utahu.

Vrhunci srečanja v Dallasu:

Pri gostih sta strelsko izstopala Donovan Mitchell (32 točk) in Bojan Bogdanović (26). Hrvat je bil zelo vroč v prvem polčasu, v katerem je Dallas ob bučni podpori občinstva dolgo časa vodil, na koncu pa ostal prekratek za dve točki (43:45), v drugem pa se je razigral Mitchell. Če je prvi polčas ob skromnem metu iz igre končal pri le dveh točkah, jih je v drugem nasul obrambi Dallasa kar 30!

Utah vodil že za +12, a ...

Donovan Mitchell je v drugem polčasu dosegel kar 30 točk. | Foto: Reuters Donovan Mitchell je v drugem polčasu dosegel kar 30 točk. Foto: Reuters Dallas je tako že po prvi tekmi izgubil prednost domačega igrišča, ki si jo je priigral zaradi boljše uvrstitve v rednem delu lige. Ob odsotnosti Dončića, ki je dvoboj čustveno spremljal ob klopi za rezervne igralce, večino srečanja je bil, podobno kot soigralci in lastnik kluba Mark Cuban, na nogah, sta pričakovano največ odgovornosti v napadu prevzela Jalen Brunson in Spencer Dinwiddie.

Utah, pri katerem je pod košema kraljeval Francoz Rudy Gobert in vknjižil 17 skokov, je v zadnji četrtini povedel že za 12 točk, a ga je Dallas dobri dve minuti pred koncem skoraj ujel. Zaostajal je z 91:92, nato pa je Maxi Kleber zgrešil met za tri točke. Nato je svoje edine točke na tekmi, zlata vredno trojko za goste, dosegel Royce O'Neale in spravil gostitelje v težave (91:95).

Luka Dončić, njegovi soigralci ter lastnik kluba Mark Cuban so spremljali dvoboj z nesrečnim koncem. | Foto: Reuters Luka Dončić, njegovi soigralci ter lastnik kluba Mark Cuban so spremljali dvoboj z nesrečnim koncem. Foto: Reuters

Zaostanek se je do konca srečanja povečal na −6. Dallas je plačal davek slabšemu metu iz igre (38 odstotkov) in manjšemu številu skokov. Gostje so jih zbrali 53, Mavericks pa kar 19 manj.     

Luka Dončić
Sportal "Najboljša različica Dončića je zmagovalni Dončić"

Dončić vprašljiv tudi za drugo tekmo

Občinstvo v Dallasu je zelo pogrešalo Luko Dončića. | Foto: Reuters Občinstvo v Dallasu je zelo pogrešalo Luko Dončića. Foto: Reuters Ponos slovenske košarke Luka Dončić, o katerem je imel v Sobotnem intervjuju veliko lepega za povedati njegov prvi trener pri madridskem Realu Jose Luis Pichel, je v zadnjih mesecih blestel v ligi NBA. Dallasu je pomagal do preboja na četrto mesto zahodne konference, s katerim si je v uvodnem krogu končnice lige NBA zagotovil prednost domačega igrišča (štiri od morebitnih sedmih), nato pa v zadnji tekmi rednega dela utrpel poškodbo, ki je močno pokvarila razpoloženje navijačev Mavericks.

Dončić si je ob koncu tretjega polčasa poškodoval levo mečno mišico, klub pa še ni postregel s konkretnejšo napovedjo o tem, kako dolgo bi bil lahko odsoten slovenski reprezentant z igrišč. Je pa slabi dve uri pred začetkom tekme potrdil, kako ga v soboto, ko je Dallas igral uvodno tekmo v končnici, ne bo na parketu. ESPN poroča, kako obstaja velika verjetnost, da bi lahko Dončić izpustil tudi drugi dvoboj med Dallasom in Utahom, ki bo na sporedu v noči na torek.

Kako je Dončić prispel v dvorano American Airlines Arena, kjer je spremljal dvoboj le kot navijač Dallasa: 

Luka Dončić
Sportal Dončić v soboto ne bo igral, a to ni edina slaba novica iz Dallasa

23-letni Ljubljančan ima prvič v karieri, odkar nastopa in navdušuje v ligi NBA, v izločilnem delu opravka z drugim tekmecem kot Los Angeles Clippers, ki se v tej sezoni sploh niso uvrstili v končnico, v play-inu so priznali premoč Minnesoti in New Orleansu.

Vlatko Čančar je igral štiri minute. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Vlatko Čančar je igral štiri minute. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Denver brez možnosti proti Golden State, Čančar je igral štiri minute

V noči na nedeljo so bili na delu tudi Denver Nuggets, ki so morali v uvodni tekmi končnice priznati premoč Golden State, ki je bil boljši z izidom 123:107. Pri domačih košarkarjih je blestel Jordan Poole. Ta je bil zelo uspešen pri metih za tri točke. Zadel je kar pet od sedmih poskusov. Na parket se je po poškodbi stopala vrnil Stephen Curry. Ta je tekmo začel na klopi in je v 22 minutah igranja zbral 16 točk.

Pri Denverju je bil najboljši Nikola Jokić, ki je dosegel 25 točk. Srbski zvezdnik je imel slab met iz igre (12/25). Na parket je stopil tudi slovenski košarkar Vlatko Čančar. V štirih minutah je v svojo statistiko vpisal skok in asistenco.

"Brez dvoma imajo orodje za zmago. Mislim, da sem zgrešil nekaj lahkih metov, a so me tekmeci res dobro znali zaustaviti," je po tekmi dejal Jokić in dodal: "Torej moram biti naslednjič boljši. Vsaj polaganj in lahkih metov ne smem zgrešiti."

Memphis Grizzlies so proti Minnesota Timberwolves izgubili s 117:130. Na vzhodu so Philadelphia 76ers zanesljivo s 131:111 premagali Toronto Raptors.

Borka za pravice živali se je priklenila za koš

Med tekmo prvega kroga končnice v košarkarski ligi NBA Memphis Grizzlies - Minnesota Timberwolves (117:130) je prišlo do protestne akcije. Tekma je bila v drugi četrtini začasno prekinjena, potem ko se je 19-letna borka za pravice živali priklenila na koš. Varnostniki so ji najprej odstranili verigo okoli vratu, nato pa jo pospremili iz dvorane.

Žensko so aretirali zaradi ravnanja in vdora na posest. Je članica skupine borcev za pravice živali, ki protestirajo proti slabim razmeram v proizvodnih obratih.

Solastnik kluba Minnesota Timberwolves Glen Taylor ima namreč v lasti tudi živinorejske farme. Ženska je s sloganom na majici kritizirala Taylorja.

Pred dnevi se je že zgodila podobna akcija na tekmi volkov; ženska se je protestno prilepila na igrišče.

Končnica lige NBA, 1. krog (16. april):

Zahod:
Dallas Mavericks : Utah Jazz 93:99 /0:1/
Brunson 24 (met iz igre 9/24), 7 sk., 5 as., Dinwiddie 22 (met iz igre 6/15), 8 as., Bullock 15, 6 sk.; Mitchell 32 (met iz igre 10/29), 6 sk., 6 as., Bogdanović 26 (met iz igre 11/20), Conley 13, 6 sk.

Memphis Grizzlies : Minnesota Timberwolves 117:130 /0:1/
Morant 32, 8 asis., Brooks 24; Edwards 36, Towns 29, 13 sk.

Vzhod:
Philadelphia 76ers : Toronto Raptors 131:111 /1:0/
Maxey 38, Harris 26, Embiid 19, 15 sk.; Siakam 24, Anunoby 20, Barnes 15, 10 sk.

Golden State Warriors : Denver Nuggets 123:107 /1:0/
Poole 30, Thompson 19; Jokić 25, 10 sk., Barton 24, (Vlatko Čančar  1 sk., 1 asis., igral 4 minute)

// - skupen rezultat v zmagah, igra se na štiri dobljene tekme

Ne spreglejte