Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
16. 10. 2017,
0.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

1

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Jasmin Hukić Rogaška Damjan Novaković Saša Dončić Ilirija

Ponedeljek, 16. 10. 2017, 0.15

6 let, 6 mesecev

Iz tabora Ilirije

Konec rekordnega niza: Dončić se je ustavil pri št. 49

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

1

Košarkarji Rogaške z zmago na zadnji tekmi drugega kroga v 1. SKL proti Iliriji v Tivoliju (98:95) kot podprvaki niso zgolj upravičili vloge favorita, temveč so prekinili tudi rekordni niz neporaženosti. Ilirija je bila namreč v prvenstveni konkurenci neporažena kar 49 zaporednih tekem.

Medtem ko je sin Luka blestel v ligi ACB, je Saša Dončić v nedeljo zvečer v Tivoliju vknjižil prvoligaški poraz z Ilirijo. | Foto: Sportida Medtem ko je sin Luka blestel v ligi ACB, je Saša Dončić v nedeljo zvečer v Tivoliju vknjižil prvoligaški poraz z Ilirijo. Foto: Sportida

Ni prav veliko manjkalo, da bi Ilirija po odpovedani oziroma prestavljeni tekmi s Petrol Olimpijo prvoligaški led prebila z zmago. Košarkarji Rogaške so namreč na gostovanju v Tivoliju zaostajali večji del tekme, a ob odločnejši igri v zaključku, predvsem pa po tem, ko sta najbolj učinkovita posameznika pri novem ljubljanskem prvoligašu Žan Mark Šiško (24 točk) in Ljubomir Mladenovski (19 točk in 18 skokov) obsedela s petimi osebnimi napakami, izkušeni Jasmin Hukić pa je po sicer odlični predstavi tik pred koncem zgrešil kar dva zaporedna odločilna prosta meta, tehnico le nagnili na svojo stran. Po kar 50 minutah igre, torej kar dveh podaljških. Pri tem sta pomemben delež prispevala Marko Pajić (22) in Mitja Nikolić (16) ter tako potrdila status pomembnih okrepitev.

Začelo se je v četrti, končalo v prvi ligi

S tivolskim skalpom pa so podprvaki iz Rogaške Slatine prekinili rekordni niz Ilirije. Ta se je - po porazu proti Vojniku, 7. 3. 2015 -  s petimi zmagami začel v izdihljajih sezone 2014/15, ko je Ilirija igrala v 4. SKL. Sledili sta dve brezmadežni sezoni v tretji in drugi ligi, ko je na klopi šišenskega kluba sedel Saša Dončić. Petim zmagam iz četrte je dodal kar 44 zmag v dve sezonah, s čimer je Ilirijo po debelih dveh desetletjih vrnil v prvo ligo. "S to tekmo je vse pozabljeno. Res je, to je lep niz, a v košarki je tako, da vsak dan prinaša novo dokazovanje. Škoda, da nismo prišli do številke 50," je ob koncu niza dejal trener Dončić, sicer oče slovenskega reprezentanta Luke Dončića, ki je prav med tekmo Ilirije blestel na gostovanju pri Valencii in se ob zmagi Reala povsem približal trojnemu dvojčku (16 točk, 7 skokov in 10 asistenc).

Ilirija se je ob vstopu v prvo ligo preselila v Tivoli. | Foto: MaPa Ilirija se je ob vstopu v prvo ligo preselila v Tivoli. Foto: MaPa

"Izgubili dobljeno tekmo"

"Kar dvakrat smo imeli možnost, da bi tekmo z metom v svojem zadnjem napadu odločili sebi v prid. A ni šlo … Rogaška je bila favorit. A večji del tekme smo bili boljši tekmec. Plačali smo ceno pomanjkanja izkušenj in manjšega števila igralcev v rotaciji. To so tekme, v katerih odloča ena žoga. Nam je sreča obrnila hrbet. Verjamem, da bo v prihodnje bolje. Predvsem pa upam, da se bomo iz tega poraza kaj naučili. Smo pa dokazali, da se lahko kosamo tudi s prvoligaši. Zanesljivo nismo ekipa, proti kateri bi tekmeci popravljali statistiko," je po tem, ko je stisnil roko trenerju Rogaške Damjanu Novakoviću, vidno nejevoljen ugotavljal Saša Dončić. Priložnost za prvoligaško zmago bo tako iskal prihodnjo soboto pri Heliosu. Še pred tem pa ga čaka pokalna tekma z Mesarijo Prunk iz Sežane.

Ne spreglejte