Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
19. 2. 2017,
20.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

pokal Slovenije Krka Gregor Hrovat Nikola Janković Union Olimpija

Nedelja, 19. 2. 2017, 20.23

6 let, 7 mesecev

Olimpija osvojila pokalno lovoriko

Janković rešil Olimpijo in zajezil sušo #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Union Olimpija Krka | Foto Martin Metelko/Sportida

Foto: Martin Metelko/Sportida

Konec je Olimpijine suše brez lovorike, ki je trajala vse od 2013. Košarkarji ljubljanskega moštva so v velikem finalu pokalne lovorike po podaljšku s 86:81 premagali Krko in si zagotovili 20. zvezdico v tem tekmovanju. Prvi mož tekme je bil s 33. točkami srbski košarkar Nikola Janković.

Nadaljevanje nadvlade Krke ali vrnitev Olimpije na znano zmagovito pot je bilo osrednje vprašanje nedeljskega finala za pokalno lovoriko.

Krka je namreč trikrat zapored osvojila to tekmovanje, Olimpija pa je na vrh nazadnje stopila leta 2013.

Gledalci v domžalski dvorani so lahko gledali dobri stari derbi ekip, ki sta za slovensko košarko naredili največ. Olimpija je imela v prvem polčasu nenehno pobudo. Trener Gašper Okorn v prvi četrtini sploh ni naredil menjave, a je res, da je imel na klopi praktično le tri primerne zamenjave. Celotno tekmo je igral z vsega sedmimi košarkarji.

Olimpija večkrat zapravila večji naskok

Košarkarji Uniona Olimpije so zmago in pokalno lovoriko večkrat že imeli v svojih rokah, a so jo prehitro zapravili. | Foto: Martin Metelko/Sportida Košarkarji Uniona Olimpije so zmago in pokalno lovoriko večkrat že imeli v svojih rokah, a so jo prehitro zapravili. Foto: Martin Metelko/Sportida Ker je bil vložek velik, je bilo verjetno zaradi tega čutiti krč pri metih z razdalje. Prvo trojko smo videli šele ob vstopu v zadnjo minuto prvega polčasa (34:30 za Olimpijo), ko jo je zadel Matic Rebec, že v naslednjem napadu pa mu je vrnil Jan Barbarič.

Olimpija je največ upov polagala na Nikolo Jankovića, ki je pod košem povzročal obrambi Krke obilico težav. Ljubljančani so imeli najvišjo prednost pri 27:19, ko je Erjon Kastrati nemudoma vrnil Krko v igro za laskavo lovoriko.

Videti je bilo, da bi lahko ključen trenutek, ki bi prevesil tehtnico na eno stran, postala nešportna osebna napaka centra Krke Žige Dimca, ki je pred drugim izvajanjem prostega meta Jankovića na nepravilen način zaustavil Gregorja Hrovata. Olimpija je takrat pobegnila na 50:40, po dveh zaporednih trojkah Jureta Pelka pa je bilo v 27. minuti že 57:42.

Vrnitev odpisanih

Union Olimpija Krka | Foto: Martin Metelko/Sportida Foto: Martin Metelko/Sportida A smo videli ekspresno vrnitev Dolenjcev, ki so v pičlih treh minutah zrežirali delni izid 11:0 in se pred vstopom v zadnjo četrtino vrnili v igro za zmago.

Ljubljančanom se je nova priložnost za uspeh ponudila slabih šest minut pred iztekom rednega dela, ko je Brandon Jefferson najprej zadel trojko za 65:56, Janković pa je s 23. točko dve minuti in deset sekund pred koncem popeljal Olimpijo do +10 (68:58). A so se žilavi Dolenjci spet vrnili med žive. Trojki Marka Lukovića in Kastratija so jih pripeljali na vsega točko zaostanka (67:68), do konca pa je bila še minuta. 

"Košarkarji Krke niso odnehali. Že včeraj so se proti Hopsom izjemno vrnili. Danes so enako proti nam zadeli nekaj težkih metov," je po tekmi razmišljal Hrovat.

Janković junak Olimpije

Veliko veselje košarkarjev Olimpije, ki je nazadnje osvojila lovoriko leta 2013. | Foto: Martin Metelko/Sportida Veliko veselje košarkarjev Olimpije, ki je nazadnje osvojila lovoriko leta 2013. Foto: Martin Metelko/Sportida Krka je bila 24 sekund pred koncem spet videti v izgubljenem položaju, potem ko je zaostajala s 67:73. Košarkarji Olimpije so že potihoma proslavljali naslov, a sta Curry in Luković s trojkama izsilila podaljšek.

Tudi ta ni minil brez drame in nervoze. Rebec je z neverjetno trojko najprej Krko popeljal do vodstva z 81:80, a se je tokrat Olimpija dvignila in zlasti po zaslugi Jankovića, ki je dosegel 33 točk, si zagotovila 20. pokalno lovoriko (86:81) in tako prekinila večletno sušo osvajanja lovorik.

"Uf, po treh letih smo končno nekaj dosegli"

"Presrečen sem. Trdo smo delali in zaslužili smo si. Celoten turnir smo igrali dobro v obrambi. Rezultat je prišel zaradi ekipnega dela. Zelo sem utrujen, zato verjamem, da bodo čustva prišla za menoj čez nekaj dni," je bil vesel Janković, ki je postal tudi najkoristnejši košarkar finala.

"Uf, po treh letih smo nekaj končno dosegli. Bremena si nismo želeli, ampak je v javnosti prisoten. Nismo se želeli ubadati z njim. Na zaključnem turnirju smo odigrali izvrstno obrambo in to je odločilo. Kemija med igralci je odlična. To naredi ekipo močnejšo in nikoli nismo odnehali. Proti Krki je odločilo, da se nismo predali in smo si krili hrbet," je bil Hrovat vesel lovorike, na koncu pa ob pogovoru z novinarji z vodo polil trenerja Okorna in se mu zahvalil za vse, kar je naredil za ekipo.

Ne spreglejte