Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 4. 2024,
19.10

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

ŽRK Mlinotest Ajdovščina ŽRK Litija Litija Krim Mercator Krim Mercator pokal Slovenije

Nedelja, 21. 4. 2024, 19.10

1 teden, 4 dni

Litija, zaključni turnir Pokala Slovenije, finale in tekma za 3. mesto

Ajdovkam premierna pokalna lovorika, Krimovke po šoku do tretjega mesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Mlinotest Ajdovščina | Navijači Ajdovk se veselijo lovorike. | Foto Urban Urbanc/Sportida

Navijači Ajdovk se veselijo lovorike.

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Rokometašice Mlinotesta iz Ajdovščine so zmagovalke rokometnega pokala Slovenije. Ajdovke so v finalu zaključnega turnirja v Litiji ugnale domačinke z 31:20 (14:8). Za klub iz Ajdovščine je to prva pokalna lovorika. Rokometašice Krima Mercatorja so pričakovano zanesljivo osvojile končno tretje mesto na zaključnem turnirju pokala Slovenije v Litiji. Ljubljančanke so v malem finalu premagale Izolo z 42:16 (20:6).

Krim Mercator
Sportal Šok za Krimovke, ki so zaradi 'administrativne napake' ostale brez finala

Mlinotest, ki v državnem prvenstvu zaseda drugo mesto, je upravičil vlogo favorita proti Litiji, ki sicer tudi igra končnico DP za mesta od 1 do 4. Ajdovke so pobudo prevzele takoj, niti enkrat na tekmi domačinkam niso prepustile vodstva. Še več, že v prvem polčasu so naredile dovolj za svojo prvo veliko lovoriko.

Primorke so začele odločneje, takoj povedle, do devete minute pa si priigrale že lepo prednost štirih golov, ko je Urša Zelnik zadela za 7:3. Litijanke še naprej niso našle odgovora na igro Mlinotesta, tako da je ta prednost še višal, v 21. minuti je Ana Abina poskrbela za vodstvo Ajdovk s 13:7. S šestimi goli prednosti so igralke iz Vipavske doline tudi šle na glavni odmor.

Še odločneje je ajdovska zasedba vstopila v drugi del, ko je z delnim izidom 6:1 do 37. minute pobegnila na že praktično odločujočih 20:9. Mlinotest, ki ga vodi Jan Žbogar, je v nadaljevanju brez težav ohranjal tekmice na varni razdalji, ta je narasla tudi na 12 zadetkov. Čeprav je bil zmagovalec tako odločen že precej pred koncem, pa sta ekipi tudi z nekaj privlačnimi akcijami, kot sta bila cepelina ob koncu na eni in drugi strani, ponudili občinstvu še nekaj rokometnih užitkov.

Ana Abina je bila z desetimi goli najboljša strelka Mlinotesta in tekme, po šest golov sta v zmagovalni ekipi dosegli Maja Grmek in Nena Černigoj. Pri domačinkah je bila s sedmimi goli najboljša Jelena Gavrilovič.

rokometni pokal, Ajdovščina | Foto: RZS Foto: RZS

"Zmagala obramba s pomočjo vratark"

"Z ekipo smo vedeli, da moramo tekmo začeti dobro in jo tudi tako nadaljevati. Vedele smo, da tekma ne bo lahka, ampak ko smo ustvarile razliko, smo si zadale cilj, da jo poskusimo zadržati skozi celo tekmo. Mislim, da je zmagala obramba s pomočjo vratark," je po osvojeni lovoriki dejala rokometašica Ajdovščine Nuša Fegic.

"Super ponosna sem na celo ekipo, vodstvo in na vse navijače. Dosegle smo zgodovinski dosežek, za katerega smo garale in si ga zaslužile v polnem pomenu. V tekmo smo šle sproščeno z željo po zmagi. Lahko bi bila malo manjša razlika, ampak iz srca čestitamo Ajdovščini za osvojen naslov," pa je po porazu dejala rokometašice Litije Anita Izlakar.

Krimovke so se morale zadovoljiti s tretjim mestom. | Foto: www.alesfevzer.com Krimovke so se morale zadovoljiti s tretjim mestom. Foto: www.alesfevzer.com

Krimovke po napaki le tretje

Tretje mesto je osvojil Krim Mercator, ki je v malem finalu z 42:16 odpravil Izolo. Krim, ki je doslej zbral 28 pokalnih lovorik, bi moral sicer igrati v finalu, potem ko je v soboto s 34:33 ugnal Mlinotest. A vodstvo tekmovanja je naknadno za zeleno mizo obračun registriralo z izidom 0:10 v korist ajdovske zasedbe. Krim je namreč v soboto nastopil z dvema igralkama, ki nista imeli pravice nastopa. V skladu z 38. členom pravilnika o rokometnih tekmovanjih, ekipa, ki stori takšen prekršek, izgubi tekmo z rezultatom 0:10.

Pokalna lovorika se je krimovkam pred tem izmuznila le dvakrat, v sezonah 1991/92 in 1997/98 je bila boljša druga ljubljanska ekipa, Olimpija. V sezoni 2019/20 je bilo tekmovanje prekinjeno zaradi pandemije koronavirusa, iz istega razloga pa naslednjo sezono pokalnega tekmovanja ni bilo.

Izidi, finalni turnir pokala Slovenije za ženske, tekma za 3. mesto in finale:

Nedelja, 21. april

- finale
Litija : Mlinotest Ajdovščina 20:31

Športna dvorana Litija, gledalcev 400, sodnika: Pukšič, Satler.
* Litija: Izlakar, Petruhina, Posega, Dimač, Tomc, Kogovšek 3 (1), Kogovšek 5, Urbančič, Femc, Ambrož, Bajc 5, Ponebšek, Gavrilovič 7 (2), Zevnik, Verbajs.
* Mlinotest: Vuk, Kuralt, Zelnik 2, Mujanović, Makovec, Kramar 2, Abina 10, Brecelj, Bratina, Fegic 4, Grmek 6 (3), Černigoj 6 (2), Čopi 1, Štrukelj, Pikl, Kovšca.
* Sedemmetrovke: Litija 4 (3), Mlinotest 6 (5).
* Izključitve: Litija 12, Mlinotest 8 minut.
* Rdeči karton: /.

- tekma za 3. mesto
Trgo ABC Izola : Krim Mercator             16:42

EHF liga prvakinj: Krim Mercator - Ikast
Sportal Krimovke v polfinalu z Ajdovščino, Litijanke z Izolo
Ne spreglejte