Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
10. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

1

Natisni članek

EuroBasket 2017 Igor Kokoškov

Nedelja, 10. 9. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Ni ga Slovenca, ki bi si bolj želel slovensko zmago kot on

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

1

Igor Kokoškov | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Latvija ali Črna gora? To je vprašanje, ki si ga slovenski košarkarji po zmagi v osmini finala nad Ukrajino zastavljajo na evropskem prvenstvu. Danes bodo dobili odgovor, selektor Igor Kokoškov pa poudarja, naj raje drugi razmišljajo o njih.

Od našega poročevalca iz Istanbula. | Foto:

Srbski strokovnjak na slovenski klopi Igor Kokoškov še ne pozna poraza s slovensko reprezentanco. V lanskih kvalifikacijah jo je popeljal do šestih zmag, prav tako na letošnjem evropskem prvenstvu.

"A tudi mi imamo svoje prednosti. Pripravljeni bomo."

"Ni ga Slovenca, ki bi si zmage želel bolj kot jaz." | Foto: Vid Ponikvar "Ni ga Slovenca, ki bi si zmage želel bolj kot jaz." Foto: Vid Ponikvar Po finskem peterčku je Slovenija v osmini finala suvereno odpravila Ukrajino (79:55) in se kot prva na EuroBasketu uvrstila v četrtfinale, saj je igrala uvodno tekmo izločilnih bojev.

Zdaj v naši reprezentanci čakajo na tekmeca v naslednjem krogu. V igri sta Latvija ali Črna gora. "Tudi oni spremljajo slovenske medije in neumno bi bilo, da bi zdaj govoril, koga si želim ali česa se bojim pri prvih ali drugih. Obe ekipi sta dobri. Črnogorci so nas lani prebili, imajo odličnega trenerja. Imajo vzpone in padce, a pravo miselnost. Latvija je s Porzingisom odlična. Vsestransko igra s centrom, ki zadeva od daleč. Gledali smo tekmo s Turčijo, ki so jo dobili brez težav. Nikogar ne izbiramo. Naj raje drugi razmišljajo o nas. Latvija igra dobro obrambo, netipično s Porzingisom na položaju centra. Črnogorci imajo dva centra, ki lahko napadeta naše četverke. A tudi mi imamo svoje prednosti. Pripravljeni bomo," je odločen Kokoškov.

"Moraš biti to, kar si. To rečem fantom. Želja je prisotna."

Na zadnji tekmi se je strelsko dvignil naturalizirani Anthony Randolph, ki je Ukrajini natresel 21 točk, a selektor izpostavlja njegove druge vrline: "Ni pomembno, koliko točk je dal. On je univerzalen košarkar, ki nam mora dajati energijo. Pomagati nam mora v obrambi in napadu. Visok je in lahko pokriva raketo. Da potegne v protinapad. V obrambi mora biti aktiven, v napadu pa bodo tudi meti stekli. Nanj moramo gledati kot na univerzalnega igralca. Ni mu treba, da doseže 21 točk, da bi imel dobro tekmo."

V slovensko reprezentanco je vnesel mešanico srbskega in ameriškega pridiha. | Foto: Vid Ponikvar V slovensko reprezentanco je vnesel mešanico srbskega in ameriškega pridiha. Foto: Vid Ponikvar

Čeprav je navzven videti povsem miren, lahko opazimo, da je letos ob parketu bistveno bolj glasen, ko je treba dajati navodila fantom: "Moraš biti to, kar si. To rečem fantom. Želja je prisotna. Ni ga Slovenca, ki bi si bolj želel slovensko zmago kot jaz."

"Filozofija je enaka, nič ne kalkuliramo"

"Čim manj na telefonih, socialnih omrežjih ..." pravi Kokoškov.  | Foto: Vid Ponikvar "Čim manj na telefonih, socialnih omrežjih ..." pravi Kokoškov. Foto: Vid Ponikvar Kokoškov je na dobri poti, da kot prvi Evropejec postane tudi glavni trener kakšnega kluba v ligi NBA. Trenutno opravlja funkcijo pomočnika pri Utah Jazz, z uspehom na EuroBasketu pa bi mu delnice le še zrasle.

V slovensko reprezentanco je vnesel mešanico srbskega in ameriškega pridiha, ki daje slovenskim košarkarjem sproščenost, kar bo v nadaljevanju EuroBasketa zelo pomembno. Slovenski košarkarji so le še korak od boja za medalje.

"Nič ne menjamo. Filozofija je enaka. Ne kalkuliramo. Pristop je enak. Tako bo tudi v prihodnje," je jasen Kokoškov.

"Ne bom govoril o napetosti, fantom sem predlagal, naj izključijo telefone"

"Moj posel je, da prevzamem napetost. Njihov posel je, da se spočijejo, so profesionalci in vržejo srce na parket. Motivacija je enaka, priprave in želja tudi. Predlagal sem, da vsi izključijo telefone in so čim manj na socialnih omrežjih, ker mislim, da tega ne potrebujejo." | Foto: Vid Ponikvar "Moj posel je, da prevzamem napetost. Njihov posel je, da se spočijejo, so profesionalci in vržejo srce na parket. Motivacija je enaka, priprave in želja tudi. Predlagal sem, da vsi izključijo telefone in so čim manj na socialnih omrežjih, ker mislim, da tega ne potrebujejo." Foto: Vid Ponikvar

Slovenski košarkarji bodo imeli v nedeljo in ponedeljek čas za pripravo, o kakršnikoli napetosti pred četrtfinalnim obračunom pa Kokoškov ne razmišlja, saj si je, preden je prevzel vodenje slovenske reprezentance, obljubil naslednje: "Da ne bom govoril o napetosti. Napetost se ustvarja s pričakovanji, pritiskom, socialnimi omrežji, prijatelji, agenti. Moj posel je, da prevzamem napetost. Njihov posel je, da se spočijejo, so profesionalci in vržejo srce na parket. Motivacija je enaka, priprave in želja tudi. Predlagal sem, da vsi izključijo telefone in so čim manj na socialnih omrežjih, ker mislim, da tega ne potrebujejo."

Ne spreglejte