Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 5. 2023,
20.55

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

Natisni članek

Evroliga Monaco Olympiacos Real Madrid Barcelona Anthony Randolph

Nedelja, 21. 5. 2023, 20.55

11 mesecev, 1 teden

EVROLIGA, ZAKLJUČNI TURNIR, FINALE

Luka Dončić navdušen, madridski Real še enajstič prvak evrolige

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70
Real Madrid, zmagovalec evrolige 2023 | Anthony Randolph je z Realom ujel še svoj drugi naslov v evroligi. | Foto Guliverimage

Anthony Randolph je z Realom ujel še svoj drugi naslov v evroligi.

Foto: Guliverimage

Košarkarji madridskega reala so še enajstič v zgodovini osvojili naslov prvakov evrolige. Danes so v velikem finalu v Kaunasu z 79:78 premagali najboljšo ekipo rednega dela Olympiacos. Že pred tem sta se v obračunu za tretje mesto pomerila petkova poraženca polfinalnih obračunov, Barcelona Mika Tobeyja in Monaco. Katalonska ekipa je izgubila s 66:78.

Madridski Real je danes v velikem finalu evrolige v Kaunasu v Litvi z 79:78 premagal grški Olympiacos in osvojil že enajsti naslov klubskega prvaka stare celine. Nazadnje mu je to uspelo leta 2018 v Beogradu, ko je v zasedbi iz španske prestolnice blestel slovenski čarovnik Luka Dončić. Ljubljančan je tudi danes stiskal pesti za svoj nekdanji klub, medtem ko je Olympiacos s tribun litovske dvorane bodrila množica vročekrvnih privržencev.

Z Madridčani se je svojega drugega naslova v evroligi veselil tudi Američan s slovenskim potnim listom Anthony Randolph, ki je k tesni zmagi prispeval tri točke, dva skoka in eno ukradeno žogo v slabih petih minutah igre. Najboljši strelec Reala je bil Sergio Rodriguez s 15 točkami (4 skoki, 9 asistenc), 13 jih je dodal Walter Tavares (10 skokov, 3 asistence), 12 Hrvat Mario Hezonja (3 skoki, 2 ukradeni žogi), 11 pa Fabien Causeur (2 skoka).

V pirejski zasedbi je z 29 točkami izstopal Saša Vezenkov (9 skokov, 4 asistence), 21 jih je dodal Isaiah Canaan (2 skoka, 2 asistenci), 14 pa Shaquielle McKissic.

Zmagoviti koš je tri sekunde pred koncem tekme dosegel Sergio Llull. Naziv najkoristnejšega igralca (MVP) zaključnega turnirja je prejel Walter Tavares. Real Madrid  je bil v Kaunasu najboljši tudi med mladinci; 18-letni Domžalčan Jana Videta, ki je član španskega velikana, so izbrali za najkoristnejšega igralca zaključnega turnirja.

Jan Vide Slovenija U16
Sportal Real evropski prvak U18, MVP pa slovenski biser!

Monacu tretje mesto

V popoldanski tekmi za tretje mesto je bil Monaco z 78:66 boljši od Barcelone Mika Tobeyja. Moštvo iz kneževine je prvič nastopilo na zaključnem turnirju evrolige. Zanj je bila to druga sezona v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, potem ko je 2021 osvojilo prvo mesto v evropskem pokalu.

Pri Monacu se je vseh 12 igralcev vpisalo med strelce, največ točk je zbral Matthew Strazel (14), v vrstah Barcelone pa je dvomestno število točk dosegel le Nikola Mirotić (15). Tobey je v 12 minutah igre dosegel dve točki, tem pa dodal tri skoke in asistenco.

Evroliga, zaključni turnir, finale in tekma za tretje mesto:

Nedelja, 21. maj:

 

Najuspešnejši klubi v evroligi:

11 naslovov - Real Madrid
8 - CSKA Moskva
6 - Maccabi Tel Aviv, Panathinaikos
5 - Varese
3 - Olympiacos, Olimpia Milano, Rigas ASK, Split
...

Jan Vide
Sportal Norih 27 točk slovenskega bisera za evropski finale

Kdo je najboljši?

Evroliga je pred zaključnih turnirjem že podelila nagrade najboljšim v sezoni. Nagrado za najboljšega igralca in tudi najboljšega strelca rednega dela sezone je prejel Saša Vezenkov, priznanje Aleksandra Gomelskega za naj trenerja je šlo v roke Georgiosa Barcokasa (Olympiacos), najboljši obrambni igralec je Walter Tavares (Real Madrid), najboljši mladi košarkar Yam Madar (Partizan), za potezo leta pa so glasovalci na spletni strani evrolige izbrali zabijanje Danteja Exuma (Partizan) proti Olympiacosu v 30. krogu.

Objavila je tudi najboljši peterki sezone. Prvo sestavljajo Vezenkov, Tavares, Mathias Lessort (Partizan), Džanan Musa (Real Madrid) in Lorenzo Brown (Maccabi Tel Aviv), drugo pa Nikola Mirotić (FC Barcelona), Mike James (Monaco), Wade Baldwin (Maccabi Tel Aviv), Kevin Punter (Partizan) in Darius Thompson (Baskonia Vitoria).

Jorge Garbajosa
Sportal Španec po novem na čelu Fiba Europe, Erjavec še naprej član izvršnega odbora
Ne spreglejte