Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
24. 10. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

3

Natisni članek

kvalifikacije za svetovno prvenstvo Kitajska 2019 Tokio 2020 Rado Trifunović Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks

Sreda, 24. 10. 2018, 4.00

5 let, 7 mesecev

INTERVJU: RADO TRIFUNOVIĆ

Dončić se še ni oglasil, a nanj resno računa

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

3

Rado Trifunović | Luka Dončić in Rado Trifunović: kdaj znova skupaj? | Foto Vid Ponikvar

Luka Dončić in Rado Trifunović: kdaj znova skupaj?

Foto: Vid Ponikvar

"To mora biti reprezentanca, ki bo v bližnji ali nekoliko bolj oddaljeni prihodnosti zgrajena okrog Luke Dončića," ob spremljanju prvih korakov mladega zvezdnika v NBA in pogledu proti novim reprezentančnim akcijam razmišlja selektor Rado Trifunović.

Luka Dončić je zanj trenutno kot mamljiva sladica, ki jo lahko opazuje zgolj skozi steklo. A ne le on. Tudi Klemna Prepelića, Anthonyja Randolpha ali Jake Blažiča reprezentančni selektor Rado Trifunovič prihodnji mesec ne bo mogel vključiti v svoje načrte. Je pa zato trdno odločen obe zimski Fibini okni v že izgubljenih kvalifikacijah za nastop na SP 2019 izkoristiti za oblikovanje nove reprezentance, ob tem pa odkrito meri tudi na posebno vabilo Mednarodne košarkarske zveze za mesto v dodatnih kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah 2020.


Z vstopom v ligo NBA je presenetil tudi selektorja. | Foto: Getty Images Z vstopom v ligo NBA je presenetil tudi selektorja. Foto: Getty Images

Vas pogumen in učinkovit vstop Luke Dončiča v svet lige NBA preseneča?
Njegov začetek je na meji sanjskega. Pričakoval sem njegovo hrabrost, saj je takšen tip igralca. Malce pa me je presenetilo, da je kljub selitvi na višjo raven z močnejšimi igralci zadržal svojo značilno igrivost. Upam, da se bo njegova krivulja, ki je po pripravljalnih tekmah in prvih treh preizkušnjah rednega dela zelo visoka, le še vzpenjala.

Kako pa komentirate zajeten odmerek minut, ki mu ga namenja trener Rick Carlisle?
Že dejstvo, da je v začetni peterki, je izjemno. Iskreno? Pričakoval sem, da bo sprva igral od 15 do 20 minut ter si ob dobrih igrah izboril še kaj več. Zdaj vidimo, da igra krepko več kot 30 minut. To je dokaz, da je trenerski štab prepričal že na treningih.

Luka Dončić
Sportal Dončićeva mojstrska ukana osvojila srca Američanov #video

Ob pogovoru okrog Luke Dončića pa vendarle ne moremo spregledati avgustovske novinarske konference, na kateri ste naznanili seznam igralcev za septembrsko Fibino okno. Tedaj z generalnim sekretarjem KZS Radoslavom Nesterovićem nista skrivala razočaranja nad telefonsko (ne)odzivnostjo. Ste morda v zadnjih tednih govorili z Luko in razčistili poletne dogodke?
Ne, nisva govorila. Nekajkrat sva bila v stiku prek SMS-sporočil. O tem pravzaprav z njim ne želim govoriti po telefonu. Januarja ali februarja se bom odpravil v ZDA, ga obiskal in se z njim v miru pogovoril.

Po novem letu na pogovor v Dallas. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Po novem letu na pogovor v Dallas. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Brez zamer?
Vsekakor brez zamer. Tudi Luka pa mora začutiti, kakšen je naš odziv. Tudi novinarska konferenca, o kateri govorite, je dajala napačen vtis našega boja z igralci. Ne, naše besede niso imele nikakršnega slabonamernega ozadja

Začutiti je bilo mogoče, da Dončiću ne zamerite dejstva, da se je odločil za pripravo na ligo NBA in se zato odrekel reprezentančnemu dresu, zmotila pa vas je njegova neodzivnost.
Da, gre za neke vrste vzgojo zunaj terena. Ponavljam, z njim se bom v živo pogovoril.

Luka Dončić
Sportal Dončić v treh, Dragić v dvajsetih tekmah

Prihodnji mesec, ko boste zbrali reprezentanco pred tekmama z Ukrajino in Latvijo, ga seveda ni mogoče pričakovati. A manjkal bo še marsikdo drug. Ne le zaradi tekočih klubskih sezon, temveč tudi zaradi drugačnega koncepta ob oblikovanju nove reprezentance.
Že pred septembrskim oknom smo nakazali, v katero smer naj bi se nagibala nova reprezentanca. Deloma smo se načrtno lotili te poti, deloma nas je v to prisilil nastali položaj. Morali smo premešati karte. Želimo vztrajati z mlajšo ekipo. Tistim, ki so že dobili priložnost, bomo verjetno dodali še koga. Želimo ugotoviti, kdo so tisti, ki so primerni za slovensko reprezentanco. Da, razmišljamo o novi Sloveniji, a to mora biti reprezentanca, ki bo v bližnji ali nekoliko bolj oddaljeni prihodnosti zgrajena okrog Luke Dončića.

Ko govorite o bližnji prihodnosti, imate verjetno v mislih morebitno vabilo v dodatne kvalifikacije za olimpijske igre 2020?
Da. To bi se lahko zgodilo.

Je to še vedno želja kot odmev na neuspeh v kvalifikacijah za SP 2019 ali imate že kakšne bolj čvrste namige?
Vem le, da se generalni sekretar Rašo Nesterović stalno udeležuje Fibinih sestankov. Domov se vrača pozitivno razpoložen. No, zagotovil seveda ni. A možnosti za vabilo so. Če ga bomo dobili, potem moramo resnično sestaviti najboljšo mogočo reprezentanco.

"To je neka povsem nova reprezentanca." | Foto: Vid Ponikvar "To je neka povsem nova reprezentanca." Foto: Vid Ponikvar

Vrnimo se k preostanku kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2019. Koga vse ob mladih obrazih vidite v vlogi mentorjev?
Vsekakor želim, da kapetanski trak zadrži Gašper Vidmar. Verjamem, da lahko s svojimi izkušnjami mlajšim pomaga tudi Edo Murić. Odločiti se moramo še o prihodnosti Saše Zagorca. Nato pa računamo na rast mlajših, ki bodo prevzemali odgovornost. Fantje morajo v svoje noge dobiti izkušnje. To pa je mogoče storiti le s tekmami. Čez noč seveda ne gre. Sem pa prepričan o tem, da ima Slovenija še vedno velik potencial.

Zoran Dragić?
Novembra bi se sicer že lahko vrnil v košarkarski pogon. Vprašanje pa je, ali je reprezentanca tista, ki ga lahko prva potisne v ogenj.

Kako pa bi ocenili klubski začetek nove sezone za slovenske igralce?
Veseli me, da mnogi klubi namenjajo veliko priložnosti mladim slovenskim igralcem. Predvsem Krka, tudi Helios in Sixt Primorska, čeprav bi si morda želel, da bi več priložnosti dobil Gregor Glas.

Omenili ste Primorsko. Žan Mark Šiško in njegov reprezentančni status?
Nič novega. Po njegovi poletni odpovedi nisva govorila. A bova. Zagotovo.

Slovenija Turčija
Sportal Slovensko olimpijsko upanje še tli

Vas v fazi pomlajevanja ne skrbi negodovanje javnosti ob morebitnih novih porazih?
Slovenija je aktualni evropski prvak. Javnost je vajena zmag. Zato je slaba volja ob porazih razumljiva. Jasno pa je, da rezultat trpi, če ostaneš brez nosilcev in ponujaš priložnost mladim. Upam le, da se igralcev ne bo dotaknil pritisk te slabe volje. Potrebujejo čas. Jaz pa … Kritik sem vajen.

Kaj pa samokritika? Obžalujete kakšno potezo? Bi danes ravnali drugače?
Po bitkah so vsi generali pametni. Po dobljeni tekmi je bilo opravljeno delo odlično. Po porazih je analiza negativna. Je pa dejstvo, da se je težko čez noč od ekipe, ki je bila evropski prvak, v boj podati brez petih ključnih igralcev. To je neka povsem nova reprezentanca. Šok je bil velik. Trpeli so tudi igralci. A moramo naprej. Tudi to je del odraščanja reprezentance, o katerem sva govorila.

Anthony Randolph
Sportal Randolph: Slovenija, hvala za vse in srečno!
Luka Dončić
Sportal Luka Dončić po "banani": Žoga ne laže! #video
Luka Dončić
Sportal Izjemni Luka Dončić spet čaral v ligi NBA in premagal Chicago #video
Ne spreglejte