Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
18. 9. 2018,
17.43

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,92

1

Natisni članek

EuroBasket 2017 Kitajska 2019 olimpijske igre Tokio 2020

Torek, 18. 9. 2018, 17.43

5 let, 7 mesecev

TOKIO 2020

Slovensko olimpijsko upanje še tli

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,92

1

Slovenija Turčija | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Potem ko je slovenska košarkarska reprezentanca ostala brez možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bo prihodnje leto gostila Kitajska, so se zmanjšale tudi možnosti za uvrstitev na olimpijske igre 2020, a vendarle še niso povsem izničene.

Slovenska košarkarska reprezentanca je od osamosvojitve nastopila na prav vseh dosegljivih evropskih prvenstvih. Z drugimi besedami: nanizala jih je kar trinajst. Nastopila je tudi na treh (2006, 2010 in 2014) zaporednih svetovnih prvenstvih, manjka pa udeležba na olimpijskih igrah. S tem dosežkom se med slovenskimi kolektivnimi športi lahko pohvalijo le rokometaši in hokejisti, medtem ko je bilo olimpijsko sito za košarkarje kljub različnim formatom vselej neustrezno.

Rado Trifunović
Sportal Razočaran, a po drugi strani vesel, ko gleda v prihodnost

Od Zdovčevega meta do …

Še najbližje je bila Slovenija olimpijskim igram leta 1992, ko je kot novoustanovljena država nastopila v posebnih kvalifikacijah in bila vse do zadnjega trenutka v boju za selitev v Barcelono. Takrat je slovensko usodo zapečatil zgrešeni met Jureta Zdovca na odločilni tekmi proti Skupnosti neodvisnih držav, v katero so bile vključene republike nekdanje Sovjetske zveze brez baltskega trojčka. V vseh preostalih primerih je Slovence od OI ločilo precej več kot en koš.

Kako do Tokia 2020?

Na olimpijskih igrah, ki jih bo leta 2020 gostil Tokio, bo nastopilo dvanajst reprezentanc. Zagotovljeno mesto imajo trenutno le gostitelji Japonci, kar sedem reprezentanc pa si bo olimpijski vizum zagotovilo na svetovnem prvenstvu leta 2019 na Kitajskem. Odločal bo vrstni red s celinskim filtrom. To pomeni, da bodo na Japonsko potovale po dve najboljši evropski in ameriški ekipi ter po ena iz Azije, Afrike in Oceanije. Zadnje štiri udeležence košarkarskega olimpijskega turnirja pa bodo dali štirje dodatni kvalifikacijski turnirji, na katerih bo svojo priložnost iskalo 24 reprezentanc.

Olimpijski nastop bi v reprezentanco zagotovo "vrnil" tudi Luko Dončića. | Foto: Vid Ponikvar Olimpijski nastop bi v reprezentanco zagotovo "vrnil" tudi Luko Dončića. Foto: Vid Ponikvar

Slovensko upanje

In kako bo Fiba določila 24 kvalifikacijskih kandidatov? Večina bo znana že po SP na Kitajskem, saj bo vabilo v dodatne kvalifikacije prejelo najboljših 16 reprezentanc, ki še ne bodo imele zagotovljenega mesta v Tokiu. Preostalih osem ekip bo krovna zveza določila s posebnimi vabili, pri čemer bo Evropa deležna dveh mest. In prav to je tista zadnja bilka, ki se je še lahko oklene Slovenija. V priporočilu je namreč tudi jasno navedeno, da naj bi bil pri vabilu upoštevan tudi športni rezultat. Navsezadnje je Slovenija na košarkarski lestvici Mednarodne košarkarske zveze trenutno na visokem sedmem mestu oziroma celo petem med evropskimi reprezentancami. Poleg tega je kot na dlani, da bo tudi v času odločanja o povabljenih reprezentancah Slovenija še vedno aktualni evropski prvak.

Anthony Randolph
Sportal Randolph: Slovenija, hvala za vse in srečno!
24 ekip za štiri mesta

Zadnji boj za olimpijska mesta bo na štirih turnirjih (najvrejetneje na štirih celinah) potekal med 23. in 28. junijem 2020, torej en mesec pred OI. Na vsakem turnirju bo nastopilo po šest reprezentanc, v Tokio pa bodo potovali le zmagovalci.
Ne spreglejte