Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 10. 2018,
12.10

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

3

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić Rašo Nesterović Dallas Mavericks Liga NBA

Torek, 23. 10. 2018, 12.10

5 let, 5 mesecev

STATISTIKA

Dončić v treh, Dragić v dvajsetih tekmah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

3

Luka Dončić | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Luka Dončić je na svojih prvih treh tekmah v dresu Dallasa dosegel več točk kot dva Slovenca v vsej NBA-karieri, za 55 točk, kolikor jih ima na svojem računu, je Rašo Nesterović potreboval devet tekem, Goran Dragić pa še enajst več.

Luka Dončić
Sportal Izjemni Luka Dončić spet čaral v ligi NBA in premagal Chicago #video

Bodimo pošteni, v Sloveniji radi poveličujemo dosežke naših športnikov, pri tem pa včasih brez potrebne kritičnosti kakšno bolj obrobno vlogo posameznika v kolektivu posebej osvetljujemo ali iščemo kakšno učinkovito akcijo, s katero bi Slovencu pripisali še večjo vlogo. V primeru Luke Dončića in njegovega vstopa v ligo NBA to zanesljivo ni potrebno, saj ga v zvezde kujejo tudi v ZDA, nazadnje po ponedeljkovi zmagi Dallasa nad Chicagom (115:109), h kateri je Ljubljančan prispeval 19 točk, šest asistenc in tri skoke, predvsem pa znova navdušil z domiselnimi in atraktivnimi potezami ter neverjetno energijo in košarkarsko inteligenco, ki jo vcepi v skoraj vsako svojo akcijo.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić po "banani": Žoga ne laže! #video

Zavidljive številke

"Sezona je še dolga," po treh tekmah v en glas poudarjajo v Dallasu. Res je, še 79 tekem rednega dela in končnica, ki jo odkrito napadajo v teksaškem moštvu. A trenutne statistike najmlajšega Slovenca v severnoameriški poklicni ligi NBA se ne bi branili niti košarkarji s precej daljšim ameriškim stažem. S povprečjem dobrih 18 točk, 5,7 skoka in 4,3 asistence namreč Luka dokazuje, da se je prilagodil ameriškemu sloge igre in igralnemu položaju, zajetna minutaža (34,7 minute na tekmo) pa je nesporen dokaz izjemnega trenerjevega zaupanja.

Primerjava z rojaki

V treh tekmah (Phoenix, Minnesota in Chicago) je Dončić dosegel 55 točk. To je krepko več kot Uroš Slokar in Zoran Dragić v vsej karieri v ligi NBA, ki je bila zaznamovala z obrambnima vlogama in skrbno odmerjenimi minutami na parketu. Zanimiv je tudi pogled na to, koliko tekem so za tolikšno število točk potrebovali preostali Slovenci v ligi. Goran Dragić, današnji nosilec Miamija in Slovenec z največjim številom točk, kar 20. Enako velja za Boštjana Nachbarja. Še najhitreje je do te številke prišel Rašo Nesterović, ki je potreboval devet tekem.

NBA statistika SLO igralcev | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić v ligi NBA kot riba v vodi
Ne spreglejte