Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 6. 2017,
6.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Domen Novak Jack Haig Rafal Majka Jan Polanc Po Sloveniji

Sobota, 17. 6. 2017, 6.45

6 let, 7 mesecev

Pred 3. etapo, Celje-Rogla (167,7 km )

V Sloveniji je prišel čas za trenutek resnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Jan Polanc | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Zdaj bo šlo zares. Tisti, ki bo hotel imeti na slovenskih cestah nadvlado, bo moral najhitreje prikolesariti tretjo etapo dirke Po Sloveniji od Celja do Rogle. Pred kolesarji je namreč kraljevska trasa. Bo po Luki Mezgecu, ki je zablestel v petek, tokrat prišel čas za naslednjega Slovenca? Veliko oči je uprtih v Jana Polanca.

Kraljevska etapa na dirki Po Sloveniji se bo ob 10.30 začela v Celju in se končala na Rogli po 167,7 kilometra. Najtežja etapa, ki bo nekaterim povzročala preglavice, se bo končala po približno 14 kilometrov dolgem vzponu na Roglo, ki ima povprečni naklon 7,5 odstotka.

Med samo etapo lahko pričakujemo pobege in boj za modro majico, ki jo dobi najboljši kolesar na gorskih ciljih. Po 90 kilometrih vožnje bo sledil Padeški vrh, slabih 30 kilometrov za njim pa še Veliko Tinje.

Podrobna predstavitev 3. etape

Rafal Majka (v belem) bo preveril, kako dobro so noge pripravljene za znameniti Tour, na katerem ima velike načrte. | Foto: Vid Ponikvar Rafal Majka (v belem) bo preveril, kako dobro so noge pripravljene za znameniti Tour, na katerem ima velike načrte. Foto: Vid Ponikvar Po Mezgecu čas za Polanca?

Povsem na koncu kolesarje čaka še vzpon na Roglo, ki bo dal končnega zmagovalca, čeprav je v nedeljo na sporedu še četrta etapa, ki bo spet pisana na kožo šprinterjem.

WorldTour ekipe imajo adute v svojih rokavih. Jan Polanc bo skušal kot član UAE Emirates osvojiti premierno skupno zmago na največji domači slovenski kolesarski pentlji. Leta 2013 je bil drugi za Radoslavom Rogino. "Zelena barva je med mojimi ljubšimi in vesel bi bil, če bi jo osvojil," je dejal Jan in nakazal, v kakšni majici bi se rad peljal v nedeljo. Zeleno majico nosi vodilni v skupnem seštevku, le še danes pa jo bo oblekel petkov junak Luka Mezgec, ki je po poklicu šprinter, ne hribolazec.

Med glavne kandidate za skupno zmago štejemo Poljaka Rafala Majka. Eden najboljših hribolazcev se pripravlja na znameniti Tour, prav na slovenskih tleh pa bo preveril, kako hitre noge ima lahko v kraljevski etapi.

Domen Novak (levo) je eden od treh kandidatov ekipe Bahrain Merida za vidnejši uspeh na današnji etapi. | Foto: Vid Ponikvar Domen Novak (levo) je eden od treh kandidatov ekipe Bahrain Merida za vidnejši uspeh na današnji etapi. Foto: Vid Ponikvar Lani je bil v Sloveniji dobro razpoložen Jack Haig, ki je v vrstah ekipe Orice Scotta. Avstralsko moštvo se je v petek razveselilo zmage slovenskega kolesarja Mezgeca, ki je v težkih razmerah odlično izpeljal zaključni del trase po ulicah Ljubljane in na Slovenski cesti roke dvignil visoko v zrak.

Pri Bahrain Meridi imajo dva kolesarja, na katera bo treba biti pozoren. Eden od njiju je Slovenec Domen Novak, ob njem pa še Giovanni Visconti.

A svoje adute imajo tudi druge ekipe. Na končni razplet bo vplivalo več dejavnikov. Temperature bodo ob zaključnem vzponu nekoliko nižje. Na Rogli naj bi bilo popoldne le okoli 15 stopinj Celzija, kolesarje pa lahko ujame tudi kakšna ploha. Obeta se zanimiva sobota.

Ne spreglejte