Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 6. 2011,
9.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 18. 6. 2011, 9.33

8 let

Ulissi kraljeval in prejel rumeno majico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kraljevska etapa 18. kolesarske dirke Po Sloveniji s ciljem na Golteh je pripadla Diegu Ulissiju (Lampre), ki je prevzel rumeno majico vodilnega od tokrat četrtega Robertja Vrečerja.

Izjavi po koncu 3. etape:

Italijan Diego Ulissi (Lampre) je prvi prišel na cilj kraljeve etape in na ta način prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. "Že na prvih dveh vzponih etape sem se dobro počutil, tako da sem brez večjih težav sledil najhitrejšim. Na zadnjem vzponu sem dva kilometra pred ciljem iz zavetrja napadel na vso moč, ter se tako veselil zmage in majice vodilnega. Veliko zahvale gre tudi moštvenemu kolegu Simonu Špilaku, ki mi je zelo pomagal na zadnjem vzponu."

Robert Vrečer je v tretji etapi v cilj prišel kot četrti in predal rumeno majico: "Lahko smo zadovoljni, toda žal mi je predvsem za ekipo. Opravili so vse potrebno, toda nimam rumene majice, vendar si nimam česa očitati. Malo težav sem imel med dirko, a nisem razočaran. Moram pa poudariti, da so vse ekipe tekmovale proti Perutnini Ptuj in ne na zmago."

Cilj – Golte (170,6 km) Zmago z vzponom na Golte, kjer se je zbralo veliko ljubiteljev kolesarstva, je slavil Italijan Diego Ulissi (Lampre), ki je na ta način prevzel tudi rumeno majico vodilnega na dirki. Do te etape vodilni Robert Vrečer je bil tokrat četrti. Zadnja četrta etapa 18. dirke Po Sloveniji bo na sporedu v nedeljo ob 11.30 s štartom na Ptuju in ciljem v Novem mestu.

500 m do cilja - Vodi Diego Ulissi (Lampre), drugi je Radoslav Rogina (Loborika), tretji pa Simon Špilak (Lampre).

1 km do cilja - Diego Ulissi (Lampre) je ujel Špilaka, na tretjem mestu z nekaj 10 metrov zaostanka sledi Vrečer.

2 km do cilja - Špilak ima 13 sekund prednosti pred skupino z Vrečerjem na čelu.

3 km do cilja - Lanski zmagovalec Vincenzo Nibali (Liquigas-Butan plin) je v krizi in je odpadel. Vodi še naprej Simon Špilak (Lampre), sledijo mu Diego Ulissi (Lampre), rumena majica Robert Vrečer (Perutnina Ptuj), Radoslav Rogina (Loborika), Luca Ascani (D'Angelo & Antenucci-Nippo).

4 km do cilja - Špilak še vedno vodi, razlika se zmanjšuje, sledita mu Vrečer in Nibali.

5 km do cilja - Potem ko si je Špilak prikolesaril 100 m prednosti, je napadel Nibali, v boju za najvišja mesta je tudi Vrečer. Do konca bo zelo pestro.

6 km do cilja - Izmenično so napadali Rogina, Nibali in Vrečer, a nazadnje je napadel Špilak, ki si je prikolesaril vidno prednost.

8 km do cilj - V boju za zmago ostajajo Vrečer, Nibali in Špilak. Nadaljujejo se taktični skoki in poskusi pobega, a se še nihče ni odlepil.

9 km do cilja - Nihče od kolesarjev si ni ustvaril prednosti, trenutno nadzoruje dogajanje Vrečer.

160 km – 10 km do cilja - Robert Vrečer je napadel, za njim sta se podala Kristijan Koren (Liquigas-Butan plin) in Vincenzo Nibali (Liquigas-Butan plin).

157 km - 12 km do cilja - Ubežniki imajo le še 200 m predsnosti pred glavnino. Začel se bo vzpon na Golte, ki ima povorečni naklon 6,7 odstotkov, v zadnjem kilometru vzpona pa je ta kar 9,5 odstotni.

Leteči cilj – Mozirje (155 km) Geert Steurs (Topsport) - 5 točk Laurent Didier (Saxo Bank) - 3 točke Blaž Jarc (Adria Mobil) - 1 točka

145 km - Peterica je le še 25 km oddaljena od cilja, glavnina pa zaostaja 3 minute. Tempo narekujejo kolesarji Perutnine Ptuj.

140 km - Ubežna skupina sedaj šteje pet kolesarjev.

133 km - Naš optimizem glede vremena je bil prenagljen, saj že padajo prve dežne kaplje.

132 km - Ubežna skupina trenutno šteje tri kolesarje, Grega Bole (Lampre), Laurent Didier (Saxo Bank) in Henry Frusto (D'Angelo & Antenucci-Nippo), a vse bolj se ji bližata Blaž Jarc (Adria Mobil) in Geert Steurs (Topsport). Vodilni imajo trenutno 3:30 prednosti pred glavnino.

121 km - Glavnina zaostaja 3:25.

Gorski cilj II. kategorije – Kranjski Rak (121,1 km) Grega Bole (Lampre) - 6 točk Henry Frusto (D'Angelo & Antenucci-Nippo) - 4 točke Laurent Didier (Saxo Bank) - 2 točki

120 km - Ubežna skupina se je razdelila na dva dela, v ospredju so sedaj Grega Bole (Lampre), Laurent Didier (Saxo Bank) in Henry Frusto (D'Angelo & Antenucci-Nippo). Trojica ima dobrih 100 metrov prednosti.

118 km - Kljub tradiciji slabega vremena na kraljevskih etapah, je vreme tokrat suho in bolj prijetno za kolesarje.

117 km - Začel se je vzpon na Kranjski Rak. Gre za gorski cilj II. kategorije, ki se nahaja na 1029 m nadmorske višine in ima 8,6 odstotkov povprečnega naklona. Ubežniki imajo trenutno 4:25 prednosti pred glavnino.

107 km - Ubežniki imajo 4:10 prednosti pred glavnino. V slednjo se je po težavah vrnil Andrej Rajšp (Radenska), ki bo po tretji etapi najverjetneje moral prepustiti pikčasto majico.

97 km – V Radmirjah so ubežniki zapeljali v ombočje bifeja, Matej Mugerli (Perutnina Ptuj) in Mitja Mahorič (Adria Mobil) pa sta se spet znašla v glavnini, ki ima 3:30 zaostanka za vodilno šesterico.

Po drugi uri etape - Povprečna hitrost v etapi je 44 km/h.

89 km - Grega Bole je še drugič po okvari kolesa ujel ubežno skupino.

85 km - Grega Bole je imel spet težave s kolesom, tokrat so mu zamenjali še sprednje kolo. Ob spustu s Črnivca so hitrosti kolesarjev dosegale hitrost do 90 km/h.

79 km - V lov za vodilnimi sta se iz glavnine spet podala Matej Mugerli (Perutnina Ptuj) in Mitja Mahorič (Adria Mobil).

Gorski cilj II. kategorije – Črnivec (79,7 km) Grega Bole (Lampre) - 6 točk Henry Frusto (D'Angelo & Antenucci-Nippo) - 4 točke Laurent Didier (Saxo Bank) - 2 točki

76 km - Grega Bole je imel počeno zračnico, zato so mu zamenjali zadnje kolo. Kljub temu je spet ujel stik z ostalo peterico v vodstvu.

75 km - Medtem ko se šesterica že pošteno poti ob vzponu na Črnivec, je zaostanek glavnine, ki je začela vzpon, 3:40. V boj za šesterico so se iz glavnine podali Matej Mugerli (Perutnina Ptuj), Matej Gnezda (Adria Mobil) in Mitja Mahorič (Adria Mobil).

70 km - Šesterica ubežnikov je že pričela 902 m visok vzpon na Črnivec. V glavnini tempo narekuje člani ekipe Perutnina Ptuj, njen zaostanek pa je 4:15.

13.27 - Kdo je Blaž Jarc, ki je prav tako med ubežniki? Dvaindvajsetletni član ekipe Adria Mobil je letos slavil zmago na enodnevni dirki druge kategorije Poreč Trophy. Poleg tega je bil sijajen 8. na enodnevni dirki prve kategorije Rund Um Koln.

65 km - Prednost ubežnikov je še vedno 4:50.

Leteči cilj – Kamnik (64,2 km) Massimo Demarin (Loborika) - 5 točk Henry Frusto (D'Angelo & Antenucci-Nippo) - 3 točke Grega Bole (Lampre) - 1 točka

13.21 - Med ubežniki je tudi Slovenec Grega Bole: Petindvajsetletni Gorenjec drugo sezono nastopa za italijansko ekipo Lampre. Na lanski dirki Po Sloveniji je slavil v 1. in 2. etapi ter dva dni kolesaril v rumeni majici vodilnega. Lansko dirko je končal na 9. mestu. V letošnjem letu mu še ni uspelo zmagati. V lanski sezoni, ki je bila njegova najboljša doslej, je slavil tri zmage, od katerih je bila najbolj prestižna zmaga v 1. etapi dirke Pro toura Criterium du Dauphine. Poleg tega je na dirki Pro toura po Poljski zasedel sijajno 2. mesto v skupnem seštevku. Lani je nastopil na dirki po Franciji in dirki po Španiji. Na slednji je v 6. etapi zasedel 3. mesto.

55 km - Prednost ubežnikov je že 4:50, na čelu glavnine pa so člani Perutnine Ptuj.

Po uri tretje etape - Za nami je prva ura kraljevske etape, za vodilno šesterico je natanko 49 km, tolikšna je tudi povprečna hitrost (uradni podatek je sicer 51 km/h). Ubežniki pa imajo 4:20 prednosti pred glavnino.

Leteči cilj – Kranj (43 km) Massimo Demarin (Loborika) - 5 točk Geert Steurs (Topsport) - 3 točke Grega Bole (Lampre) - 1 točka

40 km - Prednost vodilnih znaša že 3:30, približujejo pa se že prvemu letečemu cilju v Kranju, kjer se bo šesterica spopadla za točke.

35 km - Boleta je pet zasledovalcev ujelo, tako da so zdaj v ospredju Geert Steurs (Topsport), Laurent Didier (Saxo Bank), Henry Frusto (D'Angelo & Antenucci-Nippo), Massimo Demarin (Loborika), Blaž Jarc (Adria Mobil). Ubežniki imajo 3:10 prednosti.

31 km - Grega Bole ima 20 sekund prednosti pred peterico zasledovalcev in 1:20 pred glavnino.

29 km - Bole povečuje prednost, ubežnikom se je pridružil še Blaž Jarc (Adria Mobil).

23 km - S pobegom so poskušali še Grega Bole (Lampre), Geert Steurs (Topsport), Laurent Didier (Saxo Bank), Massimo Demarin (Loborika), Henry Frusto (D'Angelo & Antenucci-Nippo).

21 km - Tudi drug poskus pobega je bil nevtraliziran.

20 km - Šesterica kolesarjev je ušla glavnini in ima 100 m prednosti.

16 km - Poskus pobega je bil nevtraliziran.

15 km - Diego Caccia (Farnese), Aleksejs Saramotins (Cofidis), Sven Jodts (Topsport) in Kristijan Durašek (Loborika) imajo nekaj sekund prednosti.

Odstop kolesarja - Zaradi padca je odstopil Kohei Uchima (D'Angelo & Antenucci-Nippo).

7 km - Na čelu glavnine tempo izmenično narekujejo kolesarji Perutnine Ptuj in Geoxa ter ne pustijo, da bi prišlo do kakšnega pobega.

2 km - Skupina je spet skupaj. Ob kolesarju Geoxa je padel tudi član Cofidisa.

1 km - Karavana se je takoj raztegnila. Obeta se vrhunski kolesarski dan. Prišlo je tudi že do padca kolesarja ekipe Geox.

Štart – Bistrica pri Tržiču (170,6 km)

Zaprta vožnja po Tržiču - Štart tretje in hkrati kraljevske etape je bil ob 12. uri v Tržiču na Trgu Svobode. Etapa se je pričela z 2,1 kilometra dolgo zaprto vožnjo, v kateri bodo kolesarji kolesarili iz Tržiča proti Bistrici pri Tržiču, kjer se je pričelo zares. Tudi tokrat je kolesarje na štartu pozdravila precejšnja množica ljudi.

Zanimivosti pred začetkom dirke:

11.55 - V Tržiču je prvič v zgodovini start etape dirke Po Sloveniji. Prav tako tudi Golte prvič gostijo cilj etape dirke Po Sloveniji.

11.54 - V rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku kolesaril Robert Vrečer (Perutnina Ptuj).

11.53 - V pikčasti majici najboljšega v skupnem seštevku gorskih ciljev bo kolesaril mladi Andrej Rajšp (Radenska).

11.51 - V pikčasti majici najboljšega v skupnem seštevku gorskih ciljev bo kolesaril mladi Andrej Rajšp (Radenska).

11.50 - Italijan Diego Ulissi (Lampre-ISD) bo kolesaril v beli majici najboljšega mladega kolesarja v skupnem seštevku dirke.

11.46 - Na sporedu bodo trije leteči cilji: Kranj (na 41,5 km), Kamnik (na 63 km) in v Mozirju (153 km).

11.45 - Na letečih ciljih ni odbitnih sekund za najboljše tri. Odbitne (bonifikacijske) sekunde so le za najboljše tri v cilju etape. Zmagovalec prejme 10, drugo uvrščeni 6 in tretje uvrščeni 4 sekunde odbitka.

11.45 - Na sporedu bodo tudi trije gorski cilji: Črnivec (na 78,5 km, II. kategorije), Kranjski Rak (na 120 km, II. kategorije) in cilj Golte (na 170,6 km, I. kategorije).

Vse skupaj se bo začelo ob 12. uri v Tržiču, kolesarje pa bo nato peljala pot v dolžini 170,6 km. Pred ciljnim vzponom čakata akterje na slovenski pentlji še dva gorska cilja II. kategorije – Črnivec ter Kranjski Rak. Bo Vrečerju uspelo zadržati nalete Nibalija in druščine?

Celotno dogajanje bomo kot že oba dneva poprej podrobno spremljali tudi pri nas na Sportalu. Zaključni vzpon bo v neposrednem prenosu, razplet na celotni trasi pa boste pobližje videli na zemljevidu s pomočjo sistema GPS.

Ne spreglejte