Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2023,
18.00

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

Natisni članek

Mathieu Van der Poel svetovno prvenstvo Marc Soler UAE Emirates Singapur Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Ponedeljek, 30. 10. 2023, 18.00

5 mesecev, 3 tedne

Tadej Pogačar

Tadej Pogačar razkril enega od ciljev v letu 2024

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je razkril eno od želja za leto 2024.  | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je razkril eno od želja za leto 2024.

Foto: Guliverimage

"Šefi bodo povedali, v ekipi je dovolj pameti, da sestavijo pravi program. Če bi ga sestavljal sam, ne bi veliko zmagoval," je na vprašanja o programu dirk za sezono 2024 v Singapurju odgovarjal najboljši kolesar sveta, že počitniško sproščeni Tadej Pogačar. Vseeno pa je razkril nekaj malega o tem, kam mu uhajajo misli. Že pred časom se je razveselil predstavitve trase 111. Dirke po Franciji in tako nakazal, da bo ta osrednji cilj njegove sezone. A to ni vse.

TDF Kriterij Singapur, Jasper Philipsen
Sportal Sproščeni Pogačar kar med dirko kramljal z amaterjem, v sprintu pa … #video

Tadej Pogačar je v nedeljo osvojil tretje mesto na ekshibicijskem kriteriju v Singapurju, kjer je v ciljnem sprintu zaostal le za Jasperjem Phlipsenom in Markom Cavendishem, kot najboljši kolesar z lestvice Mednarodne kolesarske zveze pa je bil seveda v središču pozornosti tamkajšnje javnosti. Tudi tujih novinarjev, se razume. Te dni 25-letni Slovenec pogosto odgovarja na vprašanja o načrtih za sezono 2024.

Se obeta najboljši Tour v zgodovini?

Pred dnevi se je razveselil zahtevne trase naslednjega Toura, ki so jo predstavili v Parizu. Zahtevnost 111. francoske pentlje je ocenil z devetico na lestvici do deset, ta konec tedna pa poudaril, da bo dirka še toliko bolj zanimiva, ker je Primož Roglič zapustil Jumbo-Vismo in bo naslednje poletje na dirki vseh dirk branil barve nemškega moštva BORA - hansgrohe. "Dobro je, da bodo na Touru tako močni konkurenti iz več ekip in ne bo tako, kot je bilo zadnji dve leti, ko smo videli le Jumbo proti UAE Emirates. Mislim, da bo prišel tudi Remco Evenepoel, ob tem pa zelo napredujejo še številni drugi mladi kolesarji. Zanimivo bo. Počakajmo, morda bo to najboljši Tour vseh časov."

Tadej Pogačar
Sportal In kaj si o trasi Toura 2024 misli Tadej Pogačar?

Povedali bodo šefi

Tujim novinarjem je iz Slovenca, ki je obisk Azije ob številnih promocijskih obveznostih izkoristil tudi za bolj sproščujoče dejavnosti, kot je denimo teniška partija z zaročenko Urško Žigart in italijanskim tekmecem Giulijem Cicconejem, uspelo izvleči nekaj želja za leto 2024. Govorilo se je, da bi utegnil napasti celo dvojček Giro – Tour. Tega ni ne potrdil ne zanikal. "Grem s tokom. Ljubim dirkanje, ljubim Tour, ampak sta mi všeč tudi Giro in Vuelta. Vsi trije grand touri so nekaj posebnega. Mislim, da je najboljše nekaj raznovrstnosti. Ampak to bodo povedali šefi, v ekipi je dovolj pameti, da sestavijo pravi program. Če bi ga sestavljal sam, ne bi veliko zmagoval, saj bi želel nastopiti na vseh dirkah," se je izmikal jasnemu odgovoru.

Želi si mavrično majico

"Želim se predvsem zabavati in Van der Poelu odvzeti mavrično majico," je Pogačar povedal novinarjem v Singapurju, kot navaja Het Laatste Nieuws. Eden od njegovih ciljev je torej svetovno prvenstvo, ki bo od 21. do 29. septembra potekalo v Zürichu v Švici. Letos je v Glasgowu osvojil bronasto odličje na cestni dirki, zaostal je le za zlatim Mathieuom Van der Poelom in srebrnim Woutom van Aertom.

Kaj pa olimpijske igre v Parizu? "Igre so za nas, kolesarje, pomembne, olimpijska medalja je nekaj, o čemer sanjaš že kot otrok. Ampak trasa olimpijske cestne dirke ni ravno idealna zame. Mislim, da bi bilo to tveganje, zato se na igre ne bom osredotočal. Bolje, da naredim druge načrte," je še nekoliko presenetil slovenski kolesarski zvezdnik.

Tadej Pogačar Lombardija 2023
Sportal Petkratni zmagovalec Dirke po Franciji: Svoj glas bi dal Tadeju Pogačarju

Lahko osvoji vseh pet spomenikov?

Znano je tudi, da Pogačar rad dirka na klasikah, osvojil je tudi že tri od petih spomenikov. V svoji zbirki ima tri zmage z Dirke po Lombardiji, pa eno z Liege–Bastogne–Liege, letos pa je osvojil tudi Dirko po Flandriji. Bi se lahko včlanil v elitni klub asov, ki jim je uspelo zmagati na vseh petih dirkah? Stopiti ob bok Riku Van Looyu, Eddyju Merckxu in Rogerju De Vlaemincku, edinim, ki jim je uspel epski podvig? "Vsekakor, Tadej Pogačar je sposoben v svoji karieri osvojiti vseh pet," je prepričan Pogijev španski moštveni kolega pri UAE Emirates Marc Soler, ki je spregovoril za Esciclismo. Pogačarju manjkata še Milano–Sanremo in Pariz–Roubaix.

Preberite še:

Jonas Vingegaard
Sportal Cavendish šokiran, Vingegaard navdušen
Vingegaard JonasVollering Demi, Philipsen Jasper and Kopecky Lotte
Sportal Komu bo trasa prihodnjega Toura najbolj pisana na kožo? Start v Firencah.
Tadej Pogačar
Sportal Ne Pogačar ne Roglič, zlato kolo dobil Vingegaard
Ne spreglejte