Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
17. 6. 2023,
16.43

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,12

Natisni članek

Jaka Primožič Domen Novak Matej Mohorič Matej Mohorič Diego Ulissi Filippo Zana Po Sloveniji Tour of Slovenia

Sobota, 17. 6. 2023, 16.43

10 mesecev, 2 tedna

Po kraljevski etapi na dirki po Sloveniji

Po grozljivem padcu splezal po pobočju in oblekel majico vodilnega #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,12
Dirka Po Sloveniji 2023, 4. etapa | Zmagovalec dneva je postal Jesus Pena, ki je imel po padcu težave s kolesom. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Zmagovalec dneva je postal Jesus Pena, ki je imel po padcu težave s kolesom.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ko je že kazalo, da bo Filippo Zana (Jayco AlUla) v velikem slogu osvojil kraljevsko četrto etapo dirke Po Sloveniji, potem ko se je pri drugem vzponu na Kolovrat odpeljal naprej v solo vožnji, je sledil grd padec in karte so se hitro premešale. Na srečo se Italijan ni huje poškodoval, hitro se je usedel na kolo in začel loviti tekmece. Ob koncu je imel največ moči njegov moštveni kolega Jesus Pena, ki se je prav tako znašel na tleh, a je v skupnem seštevku zeleno majico vodilnega vseeno prevzel Zana, ki ima zdaj pičlo sekundo prednosti pred danes tretjim Diegom Ulissijem (UAE Emirates). V nedeljo se torej obeta neizprosen boj za skupno zmago na 29. dirki Po Sloveniji. Od Slovencev je bil na šestem mestu najboljši Matej Mohorič (Bahrain Victorious).

Dirka Po Sloveniji 2023, 4. etapa
Sportal Dramatična kraljevska etapa, Zana padel na spustu, pa vseeno prišel do zelene majice

Kakšen dan na dirki Po Sloveniji! Na štartu v Ljubljani se je začel z minuto molka v spomin na tragično umrlega Gina Mäderja, zaradi česar je bilo še toliko bolj čustveno. Že pred začetkom etape pa se je vedelo, da bo dvakratni vzpon na Kolovrat odločal o razpletu kraljevske etape s ciljem v Kobaridu. A niso pričakovali, da bo razplet krojil tudi spust.

Pri prvem vzponu na Kolovrat se razmerje med najboljšimi še ni premešalo do potankosti, nekateri posamezniki so le poskusili napadati. Ob spustu je imelo nato kar nekaj kolesarjev težave. Tudi Jesus Pena (Jayco AlUla), ki je imel zaradi padca nevšečnosti s kolesom in je moral spredaj vrteti le na manjšem verižniku. Prav Kolumbijec je sprva na drugem vzponu na Kolovrat narekoval tempo za svojega kapetana Filippo Zano, ki se je odlično počutil.

Kristijan Koren
Sportal Po tragični smrti: Kolesarstvo je postalo posel, marsikomu bo to zbistrilo glavo
Po Sloveniji 2023, 3. etapa
Sportal Ko so slišali novico o smrti, niso bili jezni zaradi zaključne zmede

Zana grdo padel, a se je pobral in prikolesaril do zelene majice

Italijan, ki je zmagal v 18. etapi letošnjega Gira, je na drugem vzponu nato odskočil od tekmecev in se otresel še zadnjega Paula Doubla (Human Powered Health). Vse je šlo po željah Italijana, ta je kot prvi prečkal Kolovrat drugič in imel že lepo prednost. V ozadju je skočil Pena, predajal se ni niti dvakratni zmagovalec dirke Po Sloveniji Diego Ulissi (UAE Emirates).

Fotogalerija 4. etape (Foto: Vid Ponikvar in Matic Klanšek Velej/Sportida)

Fotogalerija
1 / 35

Junaka dneva sta padla vsak po enkrat

A je Zana na prav tistem mestu kot pri prvem spustu Pena padel. Vrglo ga je čez električnega pastirja, ob tem je prestrašil tudi konja, ki se je pasel na pobočju. Na srečo je Italijana po salti vrglo na mehkejšo travnato površino, kolo pa je odletelo še nekoliko nižje. Pobral ga je, splezal nazaj na cesto in se podal v lov za Ulissijem in Lorenzom Fortunatom (EOLO-Kometa), medtem ko se je Pena odpeljal Italijanoma.

Zaradi tehničnih težav s kolesom je bilo mogoče čutiti, da bo trojica pred ciljem v Kobaridu ujela Peno, ta je kljub težavam prvi prečkal ciljno črto in se veselil etapne zmage. "Po padcu sem imel spredaj verigo le na manjšem verižniku. Ekipo sem povprašal, ali naj počakam Zano ali ne. Dejali so mi, naj merim na etapno zmago," je v cilju dejal član Jayco AlUla.

Fotogalerija s starta četrte etape v Ljubljani (foto: Ana Kovač):

Fotogalerija
1 / 59

Če ne bi bilo petkove zmede pred zaključnim šprintom, bi se lahko avstralsko moštvo danes pohvalilo s kar štirimi zmagami, saj je prvi dve v šprintu dobil Dylan Groenewegen, ki je bil videti najmočnejši tudi v petek v Postojni, a je krožišče nepričakovano naredilo selekcijo v zaključnem šprintu.

Ciljni šprint bo morda na koncu odločal, Mohorič zadovoljen s formo

Zana je nato v ciljnem šprintu prehitel Ulissija in prav zaradi bonifikacijskih sekund za pičlo sekundo prevzel vodstvo na dirki: "Ekipa je zelo dobro delovala in odlično delala zame. Na zadnjem spustu sem padel, vendar sem imel srečo. Vse je dobro. Jutri bo še boj, ker imam le eno sekundo prednosti, a imam močno ekipo. Jutri bom poskušal vzeti skupno zmago. Upam, da nisem utrpel česa hujšega ob padcu," je v Kobaridu razlagal Zana in se nato še enkrat navezal na padec pri drugem spustu s Kolovrata: "Prehiter sem bil, ker sem mislil, da je drugi ovinek bližje. Veliko sreče sem imel. Na koncu vse dobro. Prestrašen sem bil, vendar sem vzel kolo in šel naprej. Dohitel sem kolesarja, ki sta bila pred menoj. Lepo je biti vodilni kolesar. Jutri bomo branili zeleno majico. Upam, da bom imel dobre noge."

Filippo Zana je novi vodilni v skupnem seštevku, a ima dan pred koncem vsega sekundo prednosti pred Ulissijem. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Filippo Zana je novi vodilni v skupnem seštevku, a ima dan pred koncem vsega sekundo prednosti pred Ulissijem. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Od slovenskih kolesarjev je bil na koncu na šestem mestu najboljši Matej Mohorič, ki je zdaj v skupnem seštevku prav tako šesti in zaostaja 22 sekund za Zano: "Nisem specialist za takšne vzpone, a mislim, da je pripravljenost pred Dirko po Franciji dobra. Zdaj bom osredotočen, da ne bom naredil česa narobe. Upam, da bom na Touru prišel do etapne zmage. Vodilni imajo na klanec eno brzino več, ker so specialisti. Zana in Ulissi sta odpeljala Giro, kar se pozna na nogah. Dirka Po Sloveniji ni moj cilj, moj cilj je Tour de France."

Domen Novak ni imel svojega dne

Večja pričakovanja pred dirko je imel Domen Novak, ki je prav za današnjo kraljevsko etapo upal, da bo imel odličen dan. Na koncu so ga noge izdale in je izgubil boj za vidnejšo uvrstitev: "Na prvi klanec so mi že nekoliko ponagajali krči, pri drugem še bolj. Težave sem imel. Dal sem vse od sebe. Fantje, ki so prišli z Gira, se počutijo dobro, kot sem se jaz lani. Videti je, da mi še manjka kakšna dirka, da bi bil konkurenčen."

Diego Ulissi je imel danes močnejše noge od moštvenega kolega pri UAE Emirates Domna Novaka. | Foto: Vid Ponikvar Diego Ulissi je imel danes močnejše noge od moštvenega kolega pri UAE Emirates Domna Novaka. Foto: Vid Ponikvar

A pri ekipi UAE Emirates še verjamejo, da se lahko v nedeljo spremeni ime na vrhu razpredelnice in tako nadaljujejo vladavino na dirki Po Sloveniji, potem ko so po zaslugi Tadeja Pogačarja in Ulissija zmagali na zadnjih treh preizkušnjah – dvakrat je to uspelo našemu Tadeju, enkrat Italijanu.

"Diego je dokazal, da je zelo dober. Jutri bomo poskušali prevzeti majico," je jasen Domen, ki se zaveda, da lahko Trška Gora tik pred koncem naredi selekcijo in ponagaja marsikateremu favoritu.

Primožič opozoril nase

Domen pa ni bil drugi najhitrejši slovenski kolesar. S 3:36 zaostanka je kot 23. na cilj prikolesaril 24-letni Jaka Primožič. Član slovenske reprezentance, sicer član Team Hrinkow Advarics, je pokazal, da bi lahko v prihodnje morda našel prostor v kateri izmed boljših ekip v kolesarski karavani. Zagotovo pa je z današnjo predstavo potrkal na selektorjeva vrata za avgustovsko svetovno prvenstvo na Škotskem.

Zaključno delo, ki čaka kolesarje v nedeljo. | Foto: Zaključno delo, ki čaka kolesarje v nedeljo.

"Ne vem, kaj naj povem, saj ste vse videli. Na srečo sem si prej ogledal Kolovrat. Nekako sem se sam odločil, da grem s svojim  tempom. Prvi vzpon se je splačalo in se nisem uničil za konec, zato sem tudi drugega dobro odpeljal. Pri spustu sem skoraj padel, ker sem bil zaprt. Na spustu sem rekel, da grem naprej, ker sem ga poznal, ampak jasno, kdo bo poslušal nekoga, ki ni v večji ekipi. Na koncu so mi dali roko. Opozoril sem jih glede spusta, vendar kdo posluša koga iz naše ekipe," se je zasmejal Jaka, ki je opozoril nase, v prihodnje bi lahko na njegova vrata potrkala kakšna izmed večjih kolesarskih ekip: "Več let sem že dober, vendar sem imel nekaj smole. Zdaj se vidi, ko je večja dirka v Sloveniji, da mi uspe držati najboljše. Oziroma mi nekako uspeva."

Zaradi današnjih padcev je postalo jasno, da bo odločilna etapa nedeljska od Vrhnike do Novega mesta. Po profilu kolesarji ne bodo imeli težav, bo pa Trška Gora (1,5 km/10,5-odstotni naklon, največji je tudi čez 20 odstotkov) otežila vse skupaj in morda prinesla še kakšen zasuk med najboljšimi. Obeta se torej zanimiva nedelja na dirki Po Sloveniji, vse skupaj pa se bo začelo ob 11.30, dogajanje bomo tudi tokrat podrobneje pospremili na Sportalu.

Izidi 4. etape (Ljubljana–Kobarid):

1. Jesus David Pena (Kol/Jayco-AlUla)                    4;20:46
2. Filippo Zana (Ita/Jayco-AlUla)                         + 0:17
3. Diego Ulissi (Ita/UAE Team Emirates)                
4. Lorenzo Fortunato (Ita/EOLO-Kometa) isti čas
5. Giovanni Aleotti (Ita/Bora-Hansgrohe)                    0:22
6. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                   0:36
7. Wout Poels (Niz/Bahrain Victorious)                 
8. Paul Double (VBr/Human Powered Health)
9. Matteo Badilatti (Švi/Q36.5) isti čas
10. Ben Zwiehoff (Nem/Bora-Hansgrohe)                        0:39
...
23. Jaka Primožič (Slo/ekipa Slovenije)                      3:47
27. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)                      4:33
45. Kristjan Hočevar (Slo/Adria Mobil)                      14:53
52. Žiga Horvat (Slo/ekipa Slovenije)                       15:48

...

Skupni vrstni red:

1. Filippo Zana (Ita/Jayco-AlUla)                       16;52:41
2. Diego Ulissi (Ita/UAE Team Emirates)                   + 0:01
3. Lorenzo Fortunato (Ita/EOLO-Kometa)                      0:06
4. Giovanni Aleotti (Ita/Bora-Hansgrohe)                    0:11
5. Jesus David Pena (Kol/Jayco-AlUla)                       0:12
6. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                   0:22
7. Paul Double (VBr/Human Powered Health)                   0:25
8. Wout Poels (Niz/Bahrain Victorious)                  isti čas
9. Ben Zwiehoff (Nem/Bora-Hansgrohe)                        0:28
10. Jordi Lopez (Špa/Equipo Kern Pharma)                     0:51
...
21. Jaka Primožič (Slo/ekipa Slovenije)                      3:36
26. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)                      4:22
51. Gal Glivar (Slo/Adria Mobil)                            20:20
57. Kristjan Hočevar (Slo/Adria Mobil)                      22:28

...

Ne spreglejte