Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
16. 6. 2023,
18.30

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,66

Natisni članek

Tour of Slovenia Po Sloveniji Gino Mäder Kristijan Koren

Petek, 16. 6. 2023, 18.30

10 mesecev, 2 tedna

Po tragični smrti: Kolesarstvo je postalo posel, marsikomu bo to zbistrilo glavo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,66
Kristijan Koren | Kristijan Koren je že nekaj časa glasno opozarjal, da bi se lahko pripetilo kaj takega, kot se je Ginu Mäderju. | Foto Vid Ponikvar

Kristijan Koren je že nekaj časa glasno opozarjal, da bi se lahko pripetilo kaj takega, kot se je Ginu Mäderju.

Foto: Vid Ponikvar

V svetu kolesarstva se govori o smrti švicarskega kolesarja Gina Mäderja, ta je tragično umrl na Dirki po Švici. Izkušeni slovenski kolesar Kristijan Koren ni mogel skriti čustev, ko je na cilju tretje etape dirke Po Sloveniji v Postojni izvedel žalostno novico, takoj je povedal, da je to posledica tega, da je kolesarstvo postalo posel.

Po Sloveniji 2023, 3. etapa
Sportal Ko so slišali novico o smrti, niso bili jezni zaradi zaključne zmede

V tretji etapi dirke Po Sloveniji se je sedmerica kolesarjev takoj po štartu v Grosuplju podala v beg, med njimi je bil tudi 36-letni Kristijan Koren (Adria Mobil). Že pred začetkom dirke je Primorec pokazal, da bo poskušal na petkovi trasi, ki jo zelo dobro pozna, priti v ospredje.

Beg ni prišel do konca in ga je glavnina nevtralizirala 20 kilometrov pred ciljem. Po etapi, ki jo je po zmedi presenetljivo dobil Ide Scheling (Bora hansgrohe), je Koren sprva spregovoril o delu ubežnikov: "Lahko rečem, da je bilo z nami kar nekaj 'malinovcev'. Povedal sem jim, kako morajo, kako se je treba postaviti. Mladi kolesarji so. Eden izmed najbolj izkušenih sem bil. V redu smo sodelovali. V Bistrici smo izgubili dva in je bilo potem težje proti Pivki, ker smo imeli nasprotni veter."

Gino Mäder
Sportal Tragedija: za posledicami nesreče na dirki po Švici umrl Gino Mäder

Ko je ob prihodu na cilj v Postojni izvedel za smrt Gina Mäderja, se mu je pred očmi stemnilo. Švicar, ki je kolesaril v dresu Bahrain-Victorious, je namreč danes izgubil boj za življenje po padcu na Dirki po Švici, kolesarji pa so za novico izvedeli po koncu tekmovalnega dne: "Z Alessandrom De Marchijem (kolesar Jayco AlUla, op. a.) sva govorila, da je med kolesarji kar borba in se bo prej ali slej zgodil takšen padec, potem pa se bo kakšen kolesar morda zamislil."

Kristijan Koren | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Z orošenimi očmi je nato nadaljeval in razkril, kaj je po njegovem mnenju razlog, da se je to zgodilo: "Pridejo mladi kolesarji brez spoštovanja. Že pred štirimi leti smo se pogovarjali o tem. Kolesarstvo je postalo posel. Sponzorji in glavni v ekipi govorijo samo gas, gas, gas, potrebujemo rezultat. In poglejte, kaj se zgodi. Marsikateremu kolesarju bo to zbistrilo glavo."

Po Sloveniji 2023, 3. etapa
Sportal Noro, Groenewegen se je izgubil v krožišču, Mezgec za las poražen v sprintu #video
Ne spreglejte