Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 9. 2022,
13.30

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

1

Natisni članek

Zoe Bäckstedt SP v cestnem kolesarstvu 2022

Sobota, 24. 9. 2022, 13.30

1 leto, 8 mesecev

SP v cestnem kolesarstvu, cestna dirka (mladinke)

Nova zvezda ženskega kolesarstva: v štirih dneh do dveh mavričnih majic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

1

Zoe Bäckstedt 2022 | Neverjetno: hči nekdanjega kolesarja v štirih dneh do dveh naslovov svetovne prvakinje | Foto Guliverimage

Neverjetno: hči nekdanjega kolesarja v štirih dneh do dveh naslovov svetovne prvakinje

Foto: Guliverimage

Britanka Zoe Bäckstedt je eno najobetavnejših imen na letošnjem svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu. V Avstraliji je v štirih dneh osvojila dva naslova svetovne prvakinje med mladinkami. V torek je bila najboljša v kronometru, v soboto, ravno na njen 18. rojstni dan, pa še v cestni vožnji. Mladinke so se pomerile na 67,2 kilometra dolgi trasi v okolici Wollongonga. Slovenk ni bilo na štartni listi.

Zoe Bäckstedt | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zoe Bäckstedt, hči nekdanjega švedskega kolesarja Magnusa Bäckstedta, ki se je rodila leta 2004, istega leta, kot je njen oče zmagal na sloviti dirki Paris-Roubaix, je napadla 57 kilometrov pred ciljem in v samostojni vožnji pripeljala do naslova svetovne prvakinje. Pred drugouvrščeno Francozinjo Eglantine Rayer si je nabrala več kot dve minuti prednosti.

Annemiek Van Vleuten
Sportal Filmski scenarij: Nizozemka z zlomljenim komolcem do naslova svetovne prvakinje! #video

Z naskokom je bila najboljša že na torkovem kronometru, kjer je prvo zasledovalko, Nemko Justyno Czapla, prehitela za kar minuto in 36 sekund. To je že njen peti naslov svetovne prvakinje, saj je bila najboljša tudi na stezi in v ciklokrosu. 

Kot je povedala po dirki, je potem, ko je že postalo jasno, da drvi še eni mavrični majici naproti, težko krotila svoja čustva. "Zadnji kilometer sem bila v solzah," je priznala in pohvalila navijače, ki so ji danes vlili dodatno moč. 

Zmagovalna trojka (od leve): Francozinja Eglantine Rayer na drugem mestu, zmagovalka Zoe Bäckstedt in tretjeuvrščena Nizozemka Nienke Vinke. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zmagovalna trojka (od leve): Francozinja Eglantine Rayer na drugem mestu, zmagovalka Zoe Bäckstedt in tretjeuvrščena Nizozemka Nienke Vinke. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Ogromno ljudi ob trasi je kričalo moje ime in mi čestitalo za rojstni dan (praznuje prav danes, op. a.). Še posebej glasni so bili na vzponu, kjer sem podporo najbolj potrebovala. Nekateri ljudje so celo tekli ob meni. Najbolj mi je v spominu ostala deklica v rožnatem pajacu, ki je tekla zraven mene in vzklikala moje ime. Zelo sem ji hvaležna, to me je res samo še dodatno podžgalo," je dejala bodoča zvezdnica kolesarskega športa. 

Britanka, ki je bila najboljša že na lanskem prvenstvu v Flandriji, je od 1. avgusta letos pripravnica v ameriški ekipi EF Education-TIBCO-SVB, kjer so ji ponudili (za zdaj) dveletno pogodbo.

Preberite še:

Annemiek Van Vleuten
Sportal Zlomljena kost ji ne bo vzela priložnosti za lov na mavrico
Jevgenij Fedorov
Sportal Mavrična majica za Kazahstanca, Matevž Govekar deveti
Emil Herzog
Sportal Nemec proslavlja, Portugalec si puli lase, Gregorčič do 23. mesta
Ne spreglejte