Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 9. 2022,
7.27

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

Natisni članek

Matevž Govekar Wollongong SP v cestnem kolesarstvu 2022

Petek, 23. 9. 2022, 7.27

1 leto, 7 mesecev

SP v cestnem kolesarstvu, cestna dirka (člani do 23 let)

Mavrična majica za Kazahstanca, Matevž Govekar deveti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75
Jevgenij Fedorov | Kazahstanec Jevgenij Fedorov je novi svetovni prvak v cestnem kolesarstvu med člani do 23 let. | Foto Guliverimage

Kazahstanec Jevgenij Fedorov je novi svetovni prvak v cestnem kolesarstvu med člani do 23 let.

Foto: Guliverimage

Po tem, ko smo v zgodnjih jutranjih urah v Wollongongu v Avstraliji dobili novega svetovnega prvaka med mladinci, se je razpletla tudi dirka za naslov svetovnega prvaka med člani do 23 let. Mavrično majico je oblekel kazahstanski kolesar Jevgenij Fedorov, z drugim mestom pa se je moral zadovoljiti Čeh Mathias Vacek, ki so mu na koncu pošle moči. Norvežan Søren Wærenskjold, ki je dobil sprint zasledovalne skupine, je osvojil bron. Pod najboljši slovenski uspeh današnjega dne se je podpisal Matevž Govekar, ki je bil vse do konca v igri za odličje, na koncu pa osvojil deveto mesto. 

Zmagovalna trojka (od leve proti desni): drugouvrščeni Čeh Mathias Vacek, zmagovalec Jevgenij Fedorov in bronasti Sören Wärjeskold.

A kolajno je po ciljnem sprintu osvojil Norvežan Sören Wärjeskold, Govekar je v istem času zasedel deveto mesto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zmagovalna trojka (od leve proti desni): drugouvrščeni Čeh Mathias Vacek, zmagovalec Jevgenij Fedorov in bronasti Sören Wärjeskold. A kolajno je po ciljnem sprintu osvojil Norvežan Sören Wärjeskold, Govekar je v istem času zasedel deveto mesto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Cestna dirka za člane do 23 let (podrobneje):

Cilj: Kazahstanski kolesar Jevgenij Fedorov je novi svetovni prvak med mlajšimi člani! Čeh Mathias Vacek, ki so mu na koncu pošle moči, je osvojil drugo mesto, Norvežan Søren Wærenskjold, ki je dobil sprint zasledovalne skupine, je osvojil bron.

Kazahstanec Jevgenij Fedorov je imel ob koncu več moči kot Čeh Mathias Vacek, ki se je moral zadovoljiti z drugim mestom. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kazahstanec Jevgenij Fedorov je imel ob koncu več moči kot Čeh Mathias Vacek, ki se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko
Pod najboljši slovenski uspeh današnjega dne se je podpisal Matevž Govekar, ki je osvojil deveto mesto, kar je sedma najboljša slovenska uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Na startu so bili še trije Slovenci: Mihael Štajnar je osvojil 51. mesto (+5:43), Anže Skok in Boštjan Murn pa sta odstopila.

3 km do cilja: Belgijec Alec Segaert poskuša napasti, a vse kaže, da bosta za naslov svetovnega prvaka obračunala Čeh Mathias Vacek in Kazahstanec Jevgenij Fedorov.

5 km do cilja: Čeh Mathias Vacek in Kazahstanec Jevgenij Fedorov sta si v ospredju nabrala nekaj prednosti in ta še narašča! 14 sekund! Bo eden izmed njiju oblekel mavrično majico svetovnega prvaka? 

8 km do cilja: Začenja se še zadnji spust današnje dirke. Čez vrh vzpona se je pregriznil tudi Govekar, ki pa je nekoliko zaostal.

Mt. Pleasant | Foto: 9 km do cilja: Kolesarji se še zadnjič danes vzpenjajo na Mt. Pleasant (1,1 km, povprečni naklon 8,8 odstotka).

10 km do cilja: Kdo bo novi svetovni prvak v kategoriji članov do 23 let? Pod največji slovenski uspeh v tej kategoriji se je podpisal Matej Mohorič, ki je leta 2013 v Firencah postal svetovni prvak v cestni vožnji. 

13 km do cilja: Na čelu dirke so zdaj štirje kolesarji. Belgijcu Alecu Segaertu, Čehu Mathiasu Vacku, ki prevzema pobudo, in Francozu Mathisu Le Berru se je pridružil še kazahstanski kolesar Jevgenij Fedorov.

Govekar je še vedno v glavnini s približno 30 kolesarji, ki zaostaja okoli 17 sekund. 

18 km do cilja: V ospredju zdaj vozi skupina s tremi kolesarji Belgijcem Alecom Segaertom, Čehom Mathiasom Vackom in danes že večkrat omenjenim Francozom Mathisom Le Berro.  

Sedem sekund za njimi drvi glavnina s približno 30 kolesarji, vključno z Govekarjem. Začenja se zadnji od desetih krogov na današnji dirki. 

19 km do cilja: Bega je konec! Zasledovalci so ujeli še zadnjega kolesarja iz prvotnega bega Francoza Mathisa Le Berro. Do konca dirke pa samo še en krog. 

27 km do cilja: Zasledovalna skupina je tik pred tem, da ujame ubežno trojico z Belgijcem Van Den Bosschom, Nemcem Wilkschom in Francozom Le Berro. Blizu je tudi zdesetkana glavnina z Govekarjem. 

34 km do cilja: Do cilja sta še dva kroga. V ospredju vztraja trojica, v ozadju se jima približujeta češki kolesar Jakub Toupalik in Švicar Alexandre Balmer. Sledi glavnina s približno 50 kolesarji, med njimi je tudi Matevž Govekar, ki danes meri visoko. 

39 km do cilja: Na čelu dirke so zdaj samo še trije kolesarji (Belgijec Fabio Van Den Bossche, Nemec Hannes Wilksch in Francoz Mathis Le Berre), preostali trije so omagali. V ozadju se medtem vrstijo taktični napadi. Matevž Govekar dobro vozi in je še vedno v igri za visoko uvrstitev. Kolesarji se trenutno vozijo ob morju, na poti proti startno-ciljnemu prostoru. Še vedno dežuje. 

člani do 23 let | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko
50 km do cilja: Iz glavnine se vrstijo napadi. Prevladujejo Italijani in Danci. Ubežna šesterica ima dva kroga in pol do cilja samo še pol minute prednosti. Spet dežuje, kar pomeni, da bomo najverjetneje spet priča padcem, tako kot na začetku dirke. V glavnini sta še dva slovenska kolesarja, poleg Govekarja še Štajnar.

trasa u23 | Foto: UCI Foto: UCI

V zgodnjih jutranjih urah so z dirko že opravili mladinci. Mavrično majico med mladinci je oblekel Nemec Emil Herzog, ki je v ciljnem sprintu ugnal Portugalca Antonia Morgado. Tretje mesto je osvojil Belgijec Vlad Van Mechelen (+0:55), najboljši Slovenec pa je Natan Gregorčič na 23. mestu (+7:16). Aljaž Turk je osvojil 39. mesto (+11:50), Žak Eržen pa dirke ni končal. 

Emil Herzog
Sportal Nemec proslavlja, Portugalec si puli lase, Gregorčič do 23. mesta

60 km do cilja: V ospredju še vedno vztraja šesterica kolesarjev (Belgijec Fabio van den Bossche, Nemec Hannes Wilksch, Čeh Petr Kelemen, Francoz Mathis Le Berre, Švicar Fabian Weiss in Hrvat Fran Miholjević), ki ima pred zasledovalci minuto in 44 sekund prednosti. 

Slovenski kvartet na cestni dirki za člane do 23 let: Anže Skok, Boštjan Murn, Matevž Govekar in Mihael Štajnar. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovenski kvartet na cestni dirki za člane do 23 let: Anže Skok, Boštjan Murn, Matevž Govekar in Mihael Štajnar. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko
65 km do cilja: Kolesarji v kategoriji do 23 let se bližajo cilju. Za njimi je že več kot sto kilometrov. Na selektivni progi so v konkurenci tudi štirje slovenski kolesarji: Boštjan MurnAnže Skok, Mihael Štajnar in Matevž Govekar, ki ima na tej trasi veliko možnosti za uspeh. Govekar, ki je letos že član ekipe Bahrain-Victorious, bi lahko nastopil na nedeljski članski dirki, a se je odločil, da skuša izkoristiti še zadnjo priložnost med mlajšimi člani. 
Ne spreglejte