Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 2. 2023,
16.10

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

4

Natisni članek

Mikel Landa Bahrain Victorious Domen Novak Matej Mohorič Matej Mohorič UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka po Andaluziji

Sobota, 18. 2. 2023, 16.10

1 leto, 2 meseca

Dirka po Andaluziji, 4. etapa

Jubilejna 50. zmaga Tadeja Pogačarja!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

4

Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je prišel do svoje 50. profesionalne zmage. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je prišel do svoje 50. profesionalne zmage.

Foto: Guliverimage

Po petku, ko je za zmago na tretji etapi Dirke po Andaluziji zaploskal svojemu moštvenemu kolegu pri UAE Emirates Timu Wellensu, je danes Tadej Pogačar spet sam opravil z vso konkurenco. Še četrtič v sezoni. S tremi sekundami prednosti pred Špancem Enricom Masom (Movistar) je 24-letni Gorenjec osvojil četrto etapo dirke in se še utrdil v skupnem vodstvu.

Primož Roglič Vuelta 2022
Sportal Roglič pri italijanski zgodbi jasen, pri francoski je velik vprašaj

Na slabih 165 kilometrih etape od Olvere do Iznajara so morali kolesarji danes premagati štiri kategorizirane vzpone, tri tretje in enega druge kategorije, cilj pa je bil na vrhu krajše rampe. Pogačar je za tri sekunde ugnal Enrica Masa in za devet sekund Italijana Lorenza Roto (Intermarche Circus Wanty). 

Četrti je bil danes Španec Mikel Landa (Bahrain Victorious), ki v skupnem seštevku zaseda drugo mesto. Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je ciljno črto prečkal na 15. mestu, 2:26 za Pogačarjem. Domen Novak (UAE Emirates) je bil 101. (+ 18:50). V skupnem seštevku je Mohorič 35. (+ 18:32), Novak pa 106. (1;06:06).

Landa ima za vodilnim Pogačarjem v skupnem seštevku 1:14 zaostanka ter le pet sekund prednosti pred kolumbijskim moštvenim kolegom Santiagom Buitragom.

Kaj se je dogajalo?

Etapa je imela štiri kategorizirane vzpone, tudi na drugih delih je bila razgibana, dolge ravnine praktično ni bilo. Po pričakovanju se je izoblikovala ubežna skupina, ki pa za razliko od dneva prej ni zdržala do konca. Še najdlje je v begu vztrajal Pavel Sivakov, ki pa sta ga na predzadnjem vzponu ujela in prehitela najmočnejša kolesarja Mas in Pogačar.

Po zaslugi Mateja Mohoriča, pomočnika Lande, je na spustu dvojico zasledovalna skupina ujela, a na zadnjem, slab kilometer dolgem klancu sta spet pokazala moč, Pogačar pa zmage ni hotel prepustiti, predvsem zaradi truda, ki so ga pokazali njegovi moštveni kolegi iz ekipe UAE Emirates.

Jubilejna 50. zmaga

"Za nami je res težek dan. Od začetka do konca so nas napadali, bilo je težko vse nadzorovati. Imeli smo tudi smolo z zgodnjim padcem Rafala Majke. A fantje so opravili neverjetno delo in res smo lahko veseli zmage. Moji pomočniki so fantastični, a vsi skupaj postajamo utrujeni. Jutri je še ena težka etapa, tekmeci se zagotovo ne bodo predali, spet nas bodo napadali. Skupna zmaga je sicer blizu, a moramo ostati zbrani," je po novi zmagi, tretji na tej dirki in četrti v sezoni, dejal Pogačar.

To je bila Pogačarjeva jubilejna 50. zmaga med profesionalci, po andaluzijski dirki bo spet tekmoval v Italiji, kjer bo 4. marca branil zmago na zanimivi preizkušnji Strade Bianche.

Dirka se bo končala jutri s 184,3-kilometrsko peto etapo od Oture do Alhaurina de la Torra. Ima štiri kategorizirane vzpone, vendar tri že v prvi polovici etape. Ob koncu je kar nekaj ravnine, zaključek pa je spet na krajšem klancu. Tudi to etapo boste lahko v neposrednem prenosu spremljali na televiziji Planet 2.

Preberite še:

dirka po Andaluziji Tadej Pogačar
Sportal Pogačar obdržal rumeno majico, zmaga njegovemu ekipnemu kolegu
Ne spreglejte