Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 9. 2014,
20.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Edvald Boasson Hagen

Četrtek, 18. 9. 2014, 20.34

8 let

Kolesarski zvezdniki v dobrodelni ekipi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Južnoafriška kolesarska ekipa MTN-Qhubeka zbira izvrstne profesionalce, da bi pomagala ljudem v Afriki.

Profesionalna kolesarska ekipa MTN-Qhubeka iz Republike Južne Afrike se je znašla v središču pozornosti, saj bodo zanjo v sezoni 2015 pedala vrteli tekmovalci, ki so do zdaj nastopali v ekipah iz najkakovostnejšega kolesarskega razreda WorldTour. Za zdaj so potrjeni že uveljavljeni Edvald Boasson Hagen, Tyler Farrar in Matt Goss.

Dobrodelna organizacija Qhubeka od leta 2005 med prebivalce afriških mest deli kolesa, pred tednom dni so podelili petdesettisočega. Beseda Qhubeka v jeziku Zulujev pomeni premik naprej. S tem v mislih so se v ekipi lotili projekta, v katerega so vključili osem kolesarjev, ki so že nastopali v ekipah WorldTour, želeli bi si vključiti še enega, vendar je to odvisno od pokroviteljev.

"Največja zadeva je dobrodelnost Qhubeke, vse se vrti okrog tega. Želimo spraviti Afričane na kolo, s tem jim želimo ponuditi možnost, da dirkajo v Evropi, tudi na dirki po Franciji," je povedal vodja ekipe Brian Smith.

Glavni šport v Eritreji je kolesarstvo, na splošno pa je Afrika v tem športu slabo zastopana. MTN-Qhubeka vse od leta 2007 skrbi za razvoj afriških talentov, prvi od njih so lani prestopili v to profesionalno kolesarsko moštvo. In letos uresničili sanje, ko so nastopili na eni od največjih dirk, na španski Vuelti, kamor so MTN-Qhubeko povabili. Naslednji cilj je dirka po Franciji, kjer se želijo predstaviti širnemu svetu kot kolesarska ekipa in dobrodelni projekt.

V želji po tem je avgusta letos ekipo okrepil Edvald Boasson Hagen, septembra so pripeljali Tylerja Farrarja, zdaj še Matta Gossa, ti bodo prvi zvezdniki Južnoafričanov. V moštvu so še Theo Bos, Reinardt Janse van Rensburg, Gerald Ciolek, Ignatas Konovalovas, Sergio Pardilla Bellon, ki so že nosili dres največjih kolesarskih ekip, Stephena Cummingsa naj bi predstavili v kratkem. Smith verjame, da lahko ti kolesarji dobijo še kakšno od velikih enodnevnih klasik.

Ne spreglejte