Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 5. 2023,
16.56

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Sobota, 13. 5. 2023, 16.56

1 leto

Dirka po Italiji, 8. etapa, Terni−Fossombrone, 207 kilometrov

Ben Healy v slogu Tadeja Pogačarja do zmage, Roglič odščipnil 14 sekund Evenepoelu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Ben Healy | Ben Healy je v slogu Tadeja Pogačarja napadel približno 45 kilometrov pred ciljem. | Foto Reuters

Ben Healy je v slogu Tadeja Pogačarja napadel približno 45 kilometrov pred ciljem.

Foto: Reuters

Zmagovalec osme etape letošnje Dirke po Italiji je 22-letni Irec Ben Healy (EF Education - EasyPost). Primož Roglič (Jumbo-Visma) je z napadom v zaključku 207 kilometrov dolge etape od Ternija do Fossombroneja odščipnil 14 sekund Belgijcu Remcu Evenepoelu (Soudal - QuickStep). V skupnem vodstvu ostaja Norvežan Andreas Leknessund (DSM), ki pa ima le še osem sekund prednosti pred Evenepoelom in 38 pred Rogličem, ki je napredoval na tretje mesto.

Mladi irski as Ben Healy je bil danes del ubežne skupine, odločilni napad pa je povsem v slogu Tadeja Pogačarja sprožil že 45 kilometrov pred ciljem etape, ko se je na prvem vzponu na Cappuccini odpeljal tekmecem in se ni več oziral nazaj. V cilj je 22-letnik, ki je pred dnevi spregovoril tudi za Sportal, prišel minuto in 49 sekund pred Kanadčanom Derekom Geejem in Italijanom Filippom Zano, ki sta zasedla drugo in tretje mesto.

Ben Healy
Sportal "Čar Gira je ravno to, da je zelo težko napovedati zmagovalca"

V glavnini je na zadnjem vzponu na Cappuccini napadel Primož Roglič (Jumbo-Visma) in se otresel največjega tekmeca za skupno zmago, Belgijca Remca Evenepoela (Soudal – QuickStep). Temu je do cilja odščipnil 14 sekund, pa tudi poslal grozeče sporočilo. Roglič je bil danes enajsti, Evenepoel pa 19.

Razpoloženi Irec se je preprosto odpeljal

"Udobno sem se počutil na prvem vzponu na Cappuccini in na enem od bolj strmih odsekov sem poskušal samo preveriti, kakšne noge imam danes. Ko sem pogledal nazaj, pa sem videl, da mi nihče ne sledi, in takrat sem se zavedel, da grem lahko takole kot na kronometru do konca," se je v cilju smejalo Healyju, ki je prišel do svoje prve zmage na grand tourih. To ni nič čudnega, saj vozi šele svojo prvo tritedensko dirko v karieri.

Warren Barguil je priznal, da Ircu preprosto ni bil kos na zaključnih vzponih. "Ko je napadel, mu nihče ni mogel slediti, preostal nam je le še boj za drugo mesto," je povedal Francoz, ki je bil na koncu tretji. V zaključnem sprintu je priznal premoč Kanadčanu Geeju. "To drugo mesto je zame kot zmaga," je povedal ta in dodal: "Vsa čast Benu. Ko je skočil na prvem klancu, je kar izginil. Jaz sem samo upal, da mi bo uspelo priti na stopniške, in zdaj sem presrečen."

Healy, Barguil in Gee so bili danes del prvotne ubežne skupine, v kateri so bili še Valentin Paret-Peintre (AG2R Citroën Team), Carlos Verona (Movistar), Samuele Battistella (Astana), Filippo Zana (Jayco AlUla), Alessandro Iacchi (Corratec – Sella Italia), Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Mattia Bais (EOLO Kometa), Francois Bidard (Cofidis) in Toms Skujinš (Trek – Segafredo). V prvem delu etape so se morali močno potruditi, da so ubežali glavnini, beg je uspel šele po 75 kilometrih etape.

Norvežan ostaja v rožnati majici, Roglič zdaj tretji

V rožnati majici vodilnega na dirki ostaja Norvežan Andreas Leknessund (DSM), ki pa ima le še osem sekund prednosti pred Evenepoelom in 38 pred Rogličem, ki je napredoval na tretje mesto.

Jutri kolesarje čaka ura resnice, 35 kilometrov dolg ravninski kronometer od Sauvignana sul Rubiconeja do Cesene, kjer lahko Evenepoel spet nekaj pridobi proti Rogliču in morda pred prvim dnevom odmora spet obleče rožnato majico. Prvi kolesar se bo s startne rampe pognal nekaj čez 13. uro, zadnji, Leknesund, pa ob 16.32. Roglič bo preizkušnjo začel štiri minute prej.

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Italiji, potek 8. etape:

Cilj: Zmagovalec osme etape 106. Gira je 22-letni Irec Ben Healy (EF Education - EasyPost)! Sprint za drugo mesto je dobil Kanadčan Derek Gee (Israel – Premier Tech), tretji pa je bil Italijan Filippo Zana (Jayco AlUla). Primož Roglič (Jumbo-Visma) je v cilj prišel na 11. mestu, štiri minute in 34 sekund za zmagovalcem, a 14 sekund pred skupino z Remcom Evenepoelom (Soudal – QuickStep).

1 km do cilja - Ben Healy se vozi zmagi naproti, dobrih pet minut za njim se je Primož Roglič otresel Evenepoela. In se spušča z vrha Cappuccini v družbi Gerainta Thomasa in Taa Geoghegana Harta (oba Ineos Grenadiers).

2,8 km do cilja - Healy se vozi zmagi naproti, Roglič utruja Leknessunda in Evenepoela. Zasavec ima nekaj metrov prednosti pred velikima tekmecema.

4 km do cilja - Roglič dela selekcijo v glavnini, tekmecev se še ni otresel. S skrajnimi močmi se ga držita Andreas Leknessund in Remco Evenepoel.

5,8 km do cilja - Healy je prečkal vrh Cappuccini, ob ozki cesti se je zbrala množica navijačev. Irec ima dve minuti in 15 sekund prednosti pred zasledovalci in šest minut in devet sekund pred glavnino, v kateri je skočil Roglič. 

7 km do cilja - Ben Healy je vzpon na Cappuccini začel dve minuti in 12 sekund pred peterico zasledovalcev in šest minut in 45 sekund pred glavnino.

12 km do cilja - Vse bolj kaže na zmago Bena Healyja, ki ima še minuto in 55 sekund prednosti red zasledovalci, glavnina zaostaja že šest minut za Ircem, videli pa bomo, ali se bodo favoriti udarili za kakšno sekundo. Že včeraj smo pričakovali napad Primoža Rogliča na Remca Evenepoela. Morda se zgodi danes. 

20 km do cilja - Healey v slogu Tadeja Pogačarja v dolgem napadu povečuje prednost pred izmučenimi zasledovalci (1:57), na čelu glavnine (+ 5:50) so spet kolesarji Jumbo-Visme.

23 km do cilja - Kolesarji se zdaj spuščajo v dolino, pred še drugim napadom na Cappuccini jih čaka še en nekategoriziran klanec, Healy ohranja minuto in 35 sekund prednosti pred peterico zasledovalcev in pet minut in 43 sekund pred glavnino. Bo 22-letnemu Ircu danes uspelo priti do prve etapne zmage na grand tourih?

32 km do cilja - Primož Roglič se počasi prebija v ospredje glavnine, na čelu te zdaj tempo diktirajo kolesarji Ineosa. Vodi še naprej Ben Healey z minuto in 39 sekund prednosti pred najbližjimi zasledovalci in pet minut in 33 sekund pred glavnino. V skupnem seštevku sicer Healey za rožnato majico zaostaja več kot pol ure, favoritom za skupno zmago tako ne predstavlja nobene nevarnosti.

36 km do cilja - Izjemno razpoloženi Ben Healy je prvi dosegel gorski cilj na Monte delle Cesane, prednost pred zasledovalci je povečal na minuto in 47 sekund. Glavnina pa se mu je približala na pet minut in 26 sekund. Jumbo-Visma še vedno izvaja pritisk. 

Izidi gorskega cilja, Monte delle Cesane (III. kategorija):
1. Healy 18 točk
2. Barguil 8
3. Zana 6
4. Bais 4
5. Gee 2
6. Verona 1

37 km do cilja - Ben Healy povečuje prednost in zdaj vozi minuto in 35 sekund pred peterico zasledovalcev (Bais, Gee, Verona, Barguil, Zana) ter pet minut in 30 sekund pred glavnino, v kateri tempo še vedno diktira Rogličeva Jumbo-Visma.

41 km do cilja - Healy vozi minuto in 15 sekund pred šesterico zasledovalcev, Paret-Peintrejem, Baisom, Verono, Barguilom in Zano, še nekaj sekund za temi vozijo Riesebeek, Battistella, Bidard, Tonelli, Gee in Skujinš, Iacchi zaostaja še nekaj več, glavnina pa vozi pet minut in 37 sekund za vodilnim Ircem. Na čelo zdaj že močno razredčene glavnine so se postavili kolesarji Jumbo-Visme.

43 km do cilja - Healy je vzpon na Monte delle Cesane (III. kategorija, 7,8 km, 6,6 odstotka) začel že dobro minuto pred zasledovalci in pet minit pred glavnino. Skujinš je moral menjati kolo in izgubil stik z ubežno skupino, Alessandro Iacchi tudi zaostaja, saj ni zmogel slediti tempu na Cappuccini.

47 km do cilja - Zdaj vodi Irec Ben Healey sam, kolegom iz ubežne skupine je zbežal za 40 sekund. Danes zelo aktivni ubežnik je pred dnevi spregovoril tudi za Sportal.

50 km do cilja - Ben Healy (EF Education - EasyPost) je napadel iz ubežne skupine in prvi prečkal gorski cilj Cappuccini. Tudi glavnina se je zagnala v klanec in zaostanek za čelom dirke zmanjšala na štiri minute in 32 sekund. 

Izidi gorskega cilja, Cappuccini:
1. Healy 3 točke
2. Skujinš 2
3. Zana 1

53 km do cilja - Ubežniki se že prvič danes vzpenjajo na Cappuccini (2,8 km, 7,8-odstotni povprečni naklon), imajo še dobrih pet minut prednosti pred glavnino.

56 km do cilja - Kolesarji moštva DSM so na čelu glavnine nekoliko pospešili in zaostanek za ubežniki zmanjšali na okroglih pet minut, moštva se pripravljajo na hribovit zaključek etape.

63 km do cilja - Ubežniki zdaj vozijo že pet minut in 50 sekund pred glavnino. 

78 km do cilja – Kolesarji imajo še kakšnih 30 kilometrov do prvega kategoriziranega klanca dneva (Cappuccini, IV. kategorija), takoj za tem jih čaka še vzpon na Monte delle Cesane (II. kategorija). Trenutno ima vodilna trinajsterica že več kot pet minut (5:16) prednosti pred glavnino, na čelu te pa kolesarji člani moštva DSM.

87 km do cilja - Dogajanje se je umirilo, prednost ubežnikov se je približala petim minutam, zdaj pa znaša štiri minute in 45 sekund.

100 km do ciljaCarlos Verona je menjal kolo, pa se spet hitro pridružil ubežni skupini. Ta zdaj vozi štiri minute in 15 sekund pred glavnino. Favoriti imajo zdaj nekaj miru, tudi Primož Roglič se vozi varno med kolegi iz moštva Jumbo-Visma.

Na današnji dan:
Na današnji dan leta 1909 se je v Milanu začela prva Dirka po Italiji. Startalo je 127 kolesarjev, po osmih etapah in 2.448 prevoženih kilometrih pa je skupno zmago slavil Italijan Luigi Ganna. Prvi Giro v zgodovini je končalo 49 tekmovalcev.

109 km do cilja - Na letečem cilju v Sigillu je bil najhitrejši Italijan Mattia Bais, ki je starejši brat včerajšnjega zmagovalca Davida Baisa. Ubežna trinajsterica je prednost pred glavnino spet povišala na več kot štiri minute, med ubežniki pa ni kolesarja, ki bi že slavil zmago na Giru. Najboljši izid s preteklih Dirk po Italiji ima Riesebeek, ki je bil leta 2021 drugi v 15. etapi s ciljem v Gorici. Riesebeek in Bais danes sicer vozita svoji jubilejni 50. etapi na Giru.

Izidi letečega cilja, Sigillo:
1. Bais 3 bonifikacijske sekunde/10 točk
2. Tonelli 2/6
3. Iacchi 1/3

115 km do cilja - Ubežnikom se je pridružil še Nizozemec Oscar Riesebeek (Alpecin – Deceuninck), ki jih je dolgo lovil sam, dolgo mu tudi ni uspelo resneje pobegniti glavnini, in le malokdo je verjel, da mu bo uspelo. Ko pa je glavnina ob združitvi ubežnih skupin popustila, pa se mu je le uspelo preseliti na čelo dirke. Vodilna trinajsterica zdaj vozi tri minute in 45 sekund pred glavnino.

127 km do cilja - Ubežni skupini sta se združili, glavnina pa je po divjem začetku etape močno popustila. Vodilna dvanajsterica Valentin Paret-Peintre (AG2R Citroën Team), Ben Healy (EF Education-EasyPost), Derek Gee (Israel - Premier Tech), Carlos Verona (Movistar), Tom Skujinš (Trek - Segafredo), Samuele Battistella (Astana), Filippo Zana (Jayco AlUla), Alessandro Iacchi (Corratec – Sella Italia), Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Mattia Bais (EOLO Kometa), Francois Bidard (Cofidis) in Warren Barguil (Arkea Samsic) zdaj vozi štiri minute in 11 sekund pred glavnino.

Med ubežniki je v skupnem seštevku najvišje uvrščen Francoz Warren Barguil, ki s šestimi minutami in 39 sekundami zaostanka za Leknessundom zaseda 29. mesto.

132 km do cilja - Barguil je ujel drugo ubežno skupino, sedmerica zdaj vozi 26 sekund za vodilno peterico, zaostanek glavnine pa je narasel na minuto in 42 sekund. V prvi uri etape je bila povprečna hitrost kolesarjev kar 50,08 km/h. Odstopil je še Nizozemec David Dekker (Arkea Samsic). To je že 12 kolesar, ki je predčasno končal letošnji Giro.

137 km do cilja - Vodilni peterici z dobrimi 20 sekundami sledijo Italijani Samuele Battistella (Astana), Filippo Zana (Jayco AlUla), Alessandro Iacchi (Corratec – Sella Italia), Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Mattia Bais (EOLO Kometa) in Francoz Francois Bidard (Cofidis). Dobrih 30 sekund za čelom dirke vozi še Francoz Warren Barguil (Arkea Samsic), glavnina pa zaostaja že več kot minuto.

Z Girom je končal še Nemec Florian Stork (DSM).

140 km do cilja - V lov za peterico vodilnih se je podala skupina šestih kolesarjev, ki ima majhno prednost pred glavnino. Z dirke je medtem odstopil Italijan Samuele Zoccarato (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè).

148 km do cilja - V glavnini se še niso sprijaznili z begom, prednost vodilne peterice niha od deset do 20 sekund.

157 km do cilja - Kolesarji so v Folignu opravili z letečim ciljem, 12 točk je pobral Španec Verona. Na čelu glavnine je še pestro, vseeno pa si je vodilna peterica privozila 20 sekund prednosti. Med ubežniki je sicer v skupnem seštevku najvišje uvrščen Latvijec Toms Skujinš, ki ima po sedmih etapah deset minut in 26 sekund zaostanka za rožnatim Norvežanom Leknessundom in zaseda 38. mesto.

Izidi letečega cilja, Foligno:
1. Verona 12 točk
2. Skujinš 8
3. Gee 6
4. Paret-Peintre 5
5. Healy 4
6. Milan 3
7. Pedersen 2
8. Groves 1

163 km do cilja - Zaradi številnih napadov na čelu glavnine se je prednost vodilne četverice stopila že na vsega nekaj sekund, ko se je vodilnim pridružil še Latvijec Toms Skujinš (Trek – Segafredo), se je dogajanje za nekaj trenutkov umirilo, zdaj pa kolesarji spet skačejo iz glavnine. Vodilna peterica ima 13 sekund prednosti.

172 km do cilja - Francoz Valentin Paret-Peintre (AG2R Citroën Team), britanski kolesar, ki dirka za Irsko, Ben Healy (EF Education-EasyPost), Kanadčan Derek Gee (Israel - Premier Tech) in Španec Carlos Verona (Movistarja) vztrajajo na čelu dirke. Za zdaj imajo 15 sekund prednosti, v glavnini pa je še vedno precej dogajanja. 

190 km do cilja - po številnih poskusih se je v osredju izoblikovala skupina štirih ubežnikov (Valentin Paret-Peintre iz ekipe AG2R Citroën Team, Ben Healy, član ekipe EF, Derek Gee iz ekipe Israel - Premier Tech in Carlos Verona iz Movistarja), a jih zasledovalci ne spustijo izpred oči. Dogajanje je napeto že vse od starta. 

200 km do cilja - napadi se vrstijo, današnja etapa bo očitno precej bolj zanimiva kot včerajšnja. 

Start etape: pred kolesarji je danes nova, razgibana etapa z 207 kilometri, ki pa žal prinaša tudi slabe novice. Že zjutraj so iz ekipe INEOS Grenadiers sporočili, da je imel Filippo Ganna pozitiven rezultat testa na novi koronavirus in ne bo startal v 8. etapi. Specialist za kronometer, ki bi bil v nedeljo eden od glavnih favoritov za zmago v 9. etapi (35 km vožnje na čas), je razvil blage simptome, podobne gripi. Zdaj si bo vzel počitek in pogled usmeril v nadaljevanje sezone. Vdor okužb z novim koronavirusom v tabor Ineosa je slaba novica za celotno ekipo, ki na letošnjem Giru stavi na zmagovalca Gira iz leta 2020 Taa Geoghegana Harta in izkušenega Gerainta Thomasa. 
 

Kaj kolesarje čaka v 8. etapi Gira?

Osma etapa na Giru bo hribovita in eksplozivna. Čeprav se etapa ne bo končala z vožnjo navkreber, to ne pomeni, da bodo kandidati za skupno zmago na Dirki po Italiji počivali in čakali. Kot so dan prej v gorski etapi, ko jim je napade na Campo Imperatore preprečil veter v prsi. Prvi vzpon bodo imeli takoj po štartu. Pot na Vallico della Sommo bo dolga 4,9 kilometra, povprečna naklonina pa bo 5,8-odstotna.

Zaključek dneva bo lahko marsikomu pisan na kožo. Prvič se bodo na vrh Cappuccini povzpeli na 154. kilometru. Vzpon sam po sebi ni dolg, vendar je povprečna naklonina na 2,8 kilometra desetodstotna. Najtežji del bo na sredini, kjer bo naklonina tudi 19-odstotna.

UCI obsoja helikopterski prevoz Evenepoela v dolini: To ni športna poteza

Na Giru očitno ni dneva brez drame. Pri Mednarodni kolesarski zvezi so se obregnili ob potezo kolesarske ekipe Soudal - Quick Step, ki je včeraj izkoristila ponudbo organizatorja, ki je proti plačilu organiziral helikopterski prevoz v dolino, s tem pa ekipam skrajšal čas potovanja do hotela v dolini. Na UCI pravijo, da je poteza v nasprotju s pravili športnega obnašanja. 

Remco Evenepoel
Sportal Evenepoel in peščica s helikopterjem do hotela, UCI potezo obsoja: To ni športno

Po prvem vzponu na gorski cilj četrte kategorije bosta kolesarje čakala tehnično zahteven spust in nato še gorski cilj druge kategorije Monte Delle Cesane, ki bo vse prej kot nedolžen. V 7,8 kilometra se bodo kolesarji povzpeli za 512 metrov, povprečni naklon pa bo znašal 6,5 odstotka. Najbolj strmo bo kmalu po začetku vzpenjanja z 18-odstotnim naklonom.

Dirka po Italiji 8. etapa 1 vzpon | Foto: RCS Sport Foto: RCS Sport

Dirka po Italiji 8. etapa 2. vzpon | Foto: RCS Sport Foto: RCS Sport

Po spustu se bodo kolesarji nemudoma spoprijeli z 800 metrov dolgim in 11-odstotnim povprečnim klancem Montefelcino. Po približno desetih kilometrih vožnje po ravnem bo kolesarje še drugič čakala trasa na vrh Cappuccini, kjer ne bo časa za kavo. To bo brutalen vzpon, ki ga bodo kolesarji v drugo zagotovo odpeljali na polno. Spust bo kratek, a tehnično zahteven, povsem za konec pa bodo imeli pred seboj še dva kilometra ravne ceste do cilja v Fossombroneju. Bomo danes videli bolj razburljivo dogajanje v lovu za rožnato majico?

V skupnem seštevku je še naprej vodilni Norvežan Andreas Leknessund (Team DSM), med glavnimi tekmeci za končno zmago na Giru pa je na drugem mestu Remco Evenepoel. Pred Joao Almeido (UAE Emirates), ki je naslednji v ožjem krogu favoritov, ima 32, pred našim Primožem Rogličem pa 44 sekund prednosti.

Results powered by FirstCycling.co

Ne spreglejte