Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 5. 2023,
12.43

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Soudal-Quick Step Remco Evenepoel Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Sreda, 10. 5. 2023, 12.43

1 leto

Dirka po Italiji, 5. etapa (Atripalda–Salerno, 171 km)

Drama: Groves najmočnejši v etapi, kjer sta se tudi Roglič in Evenepoel znašla na tleh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Remco padec | Remco Evenepoel se je v 5. etapi Gira kar dvakrat znašel na tleh, a jo je kot kaže za zdaj, odnesel brez poškodb. Prvič je padel zaradi potepuškega psa, ki je zašel na cestišče.  | Foto Profimedia

Remco Evenepoel se je v 5. etapi Gira kar dvakrat znašel na tleh, a jo je kot kaže za zdaj, odnesel brez poškodb. Prvič je padel zaradi potepuškega psa, ki je zašel na cestišče.

Foto: Profimedia

Avstralec Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) je veliki zmagovalec dramatične 5. etape Dirke po Italiji, ki so jo zaznamovali dež in številni padci. Na tleh sta se znašla tudi oba glavna favorita Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step), ta je trdoto asfalta okusil kar dvakrat. Prvič v uvodnih kilometrih, ko je padel zaradi potepuškega psa, ki je zašel na traso, in drugič v zadnjih treh kilometrih, a jo je odnesel brez večjih posledic. Rožnato majico bo tudi jutri nosil Norvežan Andreas Leknessund iz ekipe DSM.

Rožnato majico bo tudi jutri nosil Norvežan Andreas Leknesund (DSM), ki vodi tudi v posebni razvrstitvi najboljših mladih kolesarjev. Njegova prednost pred drugouvrščenim Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal-Quick Step), ki je danes dvakrat padel (prvič zaradi psa na trasi), še naprej znaša 28 sekund. Slovenski šampion Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je padel 7,4 km pred ciljem, a jo je odnesel brez večjih posledic, v skupnem seštevku ostaja na 5. mestu z zaostankom 1:12 minute.

Jutri bo na sporedu 162 kilometrov dolga razgibana etapa v okolici Neaplja z enim vzponom druge in tretje težavnostne kategorije, zadnjih 30 km pa bo pretežno ravninskih.

Izidi, 5. etapa (Atripalda - Salerno, 171 km):

 1. Kaden Groves (Avs/Alpecin-Deceuninck)               4:30:19
 2. Jonathan Milan (Ita/Bahrain Victorious)
 3. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo)
 4. Alberto Dainese (Ita/DSM)
 5. Mark Cavendish (VBr/Astana-Qazaqstan)
 6. Nicolas Dalla Valle (Ita/Corratec-Selle Italia)
 7. Mirco Maestri (Ita/EOLO-Kometa)
 8. Filippo Fiorelli (Ita/Green Project-Bardiani)
 9. Andrea Vendrame (Ita/AG2R-Citroen)
10. Michael Matthews (Avs/Jayco-AlUla)
...
68. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                  vsi isti čas
...

Skupni seštevek (5/21):
 1. Andreas Leknesund (Nor/DSM)                        19:06:03
 2. Remco Evenepoel (Bel/Soudal-Quick Step)              + 0:28
 3. Aurelien Paret-Peintre (Fra/AG2R Citroen)              0:30
 4. Joao Almeida (Por/UAE Emirates)                        1:00
 5. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                        1:12
 6. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  1:26
 7. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)              isti čas
 8. Toms Skujinš (Lat/Trek-Segafredo)                      1:29
 9. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers)              1:30
10. Vincenzo Albanese (Ita/Eolo-Kometa)                    1:39
...

5. etapa Dirke po Italiji (Atripalda–Salerno, 171 km)

Kaden Groves je veliki zmagovalec 5. etape Dirke po Italiji. V zaključnem sprintu je bil močnejši od Jonathana Milana in Madsa Pedersena.  | Foto: Reuters Kaden Groves je veliki zmagovalec 5. etape Dirke po Italiji. V zaključnem sprintu je bil močnejši od Jonathana Milana in Madsa Pedersena. Foto: Reuters

Cilj! Kaotična 5. etapa je končana! V cilju je nasmejan le Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), ki se je v zgodovino Gira vpisal kot zmagovalec 5. etape. Groves je bil v zadnjih metrih močnejši od Jonathana Milana (Bahrain - Victorious) in Madsa Pedersona (Trek - Segafredo). Tik pred ciljem sta se na tleh znašla tudi Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team) in David Dekker (Team Arkéa Samsic), hudo pa jo skupil Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team), ki so ga s prizorišča odnesli na nosilih.

1 km do cilja: velika skupina kolesarjev drvi proti cilju, kdo bo najmočnejši? Kdo se bo vpisal v zgodovino Gira?

Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team), ki je padel tik pred ciljem, so s prizorišča odnesli na nosilih.  | Foto: Reuters Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team), ki je padel tik pred ciljem, so s prizorišča odnesli na nosilih. Foto: Reuters
2 km do cilja: Remco Evenepoel se je spet znašel na tleh! Ni videti preveč razpoložen ob dogajanju na današnji etapi, a jo je k sreči odnesel brez večjih poškodb. Ker je padel znotraj treh kilometrov, to ne bo vplivalo na njegov zaostanek v skupni razvrstitvi.

7 km do cilja: padec v zadnjem ovinku današnje etape! Na tleh sta tudi Fernando Gaviria in Pascal Ackermann, ki sta danes imela velike načrte, tudi Primož Roglič se ni mogel izogniti padcu. Glavnina se je prepolovila, Roglič je obtičal v drugi skupini, in s pomočjo moštvenih kolegov lovi vodilno skupino, ki je medtem "pogoltnila" Zoccarato.

10 km do cilja: prednost zadnjega iz ubežne trojice v današnji etapi iz metra v meter kopni. Samuele Zoccarato (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè) ima samo še pol minute prednosti pred glavnino, kjer se ekipe počasi organizirajo za ciljni sprint. Pred kolesarji je samo še ravnina Salerna. 

15 km do cilja: Italijan Samuele Zoccarato (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), ki je ves dan preživel v begu, sam drvi proti cilju, a, sodeč po njegovih gestah, vse kaže, da ima tehnične težave. Kljub težavam ima še vedno dobro minuto prednosti pred glavnino, a to verjetno ne bo dolgo trajalo. Ekipe v ozadju imajo drugačne načrte.

Samuele Zoccarato, ki je ves dan preživel v begu, drvi proti cilju.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Samuele Zoccarato, ki je ves dan preživel v begu, drvi proti cilju. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko
25 km do cilja: ubežna trojka je že na zadnjem letečem cilju današnje etape. Prvi je črto na letečem cilju prečkal Stefano Gandin (Team Corratec - Selle Italia) in pridobil tri bonifikacijske sekunde, nakar je Samuele Zoccarato (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè) silovito pospešil in se odlepil od ubežne trojke. Očitno še vedno upa, da se lahko dokoplje do etapne zmage, kar bi bil največji uspeh v njegovi karieri. 

Izidi letečega cilja, Battipaglia:
1. Gandin 3 bonifikacijske sekunde
2. Champion 2
3. Zoccarato 1

38 km do cilja: kolesarji avstralske ekipe Jayco-AlUla počasi prevzemajo vajeti v glavnini. Danes stavijo Michaela Matthewsa, ki je zmagal že v 3. etapi. 

40 km do cilja: cesta je izjemno spolzka, zato nobena od ekip ne želi tvegati in navijati tempa. Prednost ubežne trojice je spet narasla na minuto in pol. 

55 km do cilja: ubežna trojica je že dosegla drugi gorski cilj današnje etape. Prvi je cilj na Oliveti Citra prečkal Italijan Samuele Zoccarato, ki je dosegel devet točk, medtem ko je zadnjo točko uspel odščipniti francoski hribolazec Thibaut Pinot, ki s 40 točkami prepričljivo vodi v posebnem seštevku za modro majico. Eritrejec Amanuel Ghebreigzabhier (Trek - Segafredo) na drugem mestu ima 26 točk. 

Izidi gorskega cilja, Oliveto Citra:
1. Zoccarato 9 točk
2. Champion 4
3. Gandin 2
4. Pinot 1 (vodilni v seštevku za modro majico najboljšega hribolazca)

60 km do cilja: kolesarji se počasi približujejo drugemu gorskemu cilju današnje etape, Oliveti Citra na 110. kilometru etape. Vzpon (3. kat.) je dolg okoli tri kilometre, ima osemodstotni povprečni naklon in bi lahko poskrbel za nekaj drame. Poln pasti bo tudi spust. Vodilna trojka ima medtem pred glavnino le še dobro minuto prednosti.

105 km do cilja: ubežna trojica je dosegla leteči cilj na Sant'Angelo dei Lombardi, kjer sta se Thomas Champion (Cofidis) in Stefano Gandin (Team Corratec - Selle Italia) srdito 'udarila' za točke, boljši je bil Gandin, ki je osvojil 12 točk. V razvrstitvi za ciklamno majico najboljšega po točkah še vedno vodi Jonathan Milan (Bahrain-Victorious) s 57 točkami. Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) na drugem mestu ima 41 točk. 

Izidi letečega cilja, Sant'Angelo dei Lombardi:
1. Gandin 12
2. Champion 8
3. Zoccarato 6
4. Pederson 5
5. Milan 4
6. Matthews 3
7. Groves 2
8. Kirsch 1

118 km do cilja: kolesarji se počasi bližajo letečemu cilju na Sant'Angelo dei Lombardi, ki je z 861 metri druga najvišja točka današnje etape. 

148 km do cilja: Remco Evenepoel, ki danes spet nosi mavrično majico svetovnega prvaka, je z dvignjenim palcem nakazal, da padec, ki ga je povzročil pes, ki je zašel na traso, ni pustil večjih posledic. Kot so sporočili iz njegove ekipe Soudal Quick-Step, je zaradi padca izgubil dve minuti, a je s pomočjo moštvenih kolegov hitro zmanjšal zaostanek in se vrnil v glavnino. Primož Roglič (Jumbo-Visma) se za zdaj uspešno skriva v glavnini. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eurosport (@eurosport)

151 km do cilja: Padec! Remco Evenepoel se je znašel na tleh! Za kratek čas je obsedel na tleh, nato pa znova sedel na kolo, a zelo počasi nadaljuje. Se je prvi favorit za zmago na Giru poškodoval? Posnetki so razkrili, da je padec povzročil pes, ki se je znašel na cestišču. 

159 km do cilja: Thibaut Pinot je prvi prečkal prvi gorski cilj današnje etape (Passo Serra), v žep pospravil devet točk za razvrstitev najboljšega na gorskih ciljih in bo zdaj počakal na glavnino. Njegovega bega je za danes konec. 

Izidi gorskega cilja, Passo Serra (3. kat.):

1. Pinot 9 točk
2. Zoccarato 4
3. Gandin 2
4. Champion 1

162 km do cilja: V ubežno skupino se je uspešno preselil tudi Francoz Thomas Champion (Cofidis), ki zdaj dela družbo legendarnemu Thibautu Pinotu (Groupama - FDJ), ta se po koncu letošnje sezone poslavlja, in Italijanoma Samuelu Zoccaratiju (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè) in Stefanu Gandinu (Team Corratec - Selle Italia). Ubežniki imajo zdaj 1:14 minute prednosti pred glavnino in se bližajo prvemu gorskemu cilju današnje etape (Passo Serra, 3. kat.).

170 km do cilja: Skupina štirih kolesarjev si je izborila minimalno prednost pred glavnino. V ubežni skupini so Thibaut Pinot (Groupama - FDJ), nosilec modre majice za najboljšega hribolazca na dirki, Martin Marcellusi in Samuele Zoccarato (oba iz ekipe Green Project-Bardiani CSF-Faizanè) ter Stefano Gandin (Team Corratec - Selle Italia). Videli smo tudi že prvi padec, na tleh se je najprej znašel Gandin, a je hitro sedel na kolo in se uspel vrniti v ubežno skupino. Spolzke ceste bodo danes bržkone terjale velik davek. 

Start: kolesarji so se ob 12:40 v dežju, ki bo dodatno otežil današnjo etapo, podali na zaprto vožnjo, natančno ob 12:55 pa bo direktor dirke z zastavico zamahnil za start etape. Kolesarji naj bi cilj dosegli med 16.58 in 17.26. Že pred začetkom etape je postalo jasno, da Valeria Contija (Team Corratec - Selle Italia), ki si je v padcu v 3. etapi poškodoval medenico, in Remyja Rochasa (Cofidis) ne bomo več spremljali na letošnjem 

 Peta etapa bo minila v znamenju močnega dežja. 

Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je včeraj zdrsnil na peto mesto v skupnem seštevku Gira, je tudi danes zelo dobro razpoložen.

Kdo so nosilci majic v 5. etapi Gira?

Belgijec Remco Evenepoel (Soudal–QuickStep) je včeraj rožnato majico vodilnega na Giru predal norveškemu vrstniku Andreasu Leknessundu, ki vodi tudi v posebnem seštevku mladih kolesarjev za belo majico, a ker ne more nositi obeh, jo je namesto njega danes oblekel Nizozemec Thymen Arensman (Ineos Grenadiers). Ta je sicer v razvrstitvi mladih kolesarjev šele četrti, za Leknessundom, Evenepoelom, ki danes nosi mavrično majico svetovnega prvaka, in Joaojom Almeido, ki nosi dres državnega prvaka. 

Rožnato majico danes nosi Norvežan Andreas Leknessund. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Rožnato majico danes nosi Norvežan Andreas Leknessund. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V ciklamni majici najboljšega po točkah ostaja Italijan Jonathan Milan (Bahrain–Victorious), v modri najboljšega hribolazca na dirki pa Francoz Thibaut Pinot (Groupama–FDJ). Prav Milan bo danes eden od bolj izpostavljenih kolesarjev, pričakujemo lahko namreč nov spopad sprinterjev. Svojo priložnost bodo iskali še tekmovalci, kot so Michael Matthews, Mads Pedersen, Kaden Groves, David Dekker …

Primož Roglič je v skupnem seštevku Gira trenutno peti.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Primož Roglič je v skupnem seštevku Gira trenutno peti. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

 

Skupni vrstni red po štirih etapah:

1. Andreas Leknessund (Nor/DSM) 14;35:44
2. Remco Evenepoel (Bel/Soudal - QuickStep)  + 0:28
3. Aurelien Paret-Peintre (Fra/AG2R Citroën) 0:30
4. Joao Almeida (Por/UAE Emirate)     1:00
5. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)   1:12
6. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 1:26
7. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora - Hansgrohe) isti čas
8. Toms Skujinš (Lat/Trek – Segafredo) 1:29
9. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers) 1:30
10. Jay Vine (Avs/UAE Emirates) 1:36

Preberite še:

Mauro Vegni
Sportal Direktor Gira za Sportal: Nekdo je izumil težavo, ki je ni, etapa na Višarje bo
Jan Tratnik
Sportal Iz bolnišnice se je oglasil Tratnik: Operacija je bila uspešna
Aurelien Paret-Peintre
Sportal Francoz do etapne zmage, mladi Norvežan pa prevzel skupno vodstvo
Tadej Pogačar poškodba
Sportal Direktor ekipe UAE upa, da bo Tadej Pogačar že ta teden lahko sedel na trenažer
Domenico Pozzovivo
Sportal Po hudi nesreči so ga vsi odpisali, a 40-letni Italijan ne namerava vreči puške v koruzo
Gorazd Štangelj
Sportal Široka paleta idej in več projektov
Ne spreglejte