Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 6. 2012,
20.10

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 16. 6. 2012, 20.10

8 let, 3 mesece

Brajkovič upravičil napovedi in pričakovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Devetindvajsetletni Italijan Domenico Pozzovivo je zmagovalec kraljevske 3. etape 19. kolesarske dirke po Sloveniji (1.2). Slovenec Jani Brajkovič pred skupno zmago.

Tretja 219 kilometrov dolga etapa je prinesla to, kar so si organizatorji dirke lahko le želeli. Fenomenalno vreme, stotine ljubiteljev kolesarstva, ki so pričakali kolesarje na Soriški planini in na cilju v Škofji Loki ter odličnega Janija Brajkoviča, ki si je s sijajnim nastopom pripravil teren za zmago v skupnem seštevku dirke. Etapno zmago je sicer Brajkovič prepustil skoraj leto dni starejšemu, a manjšemu Italijanu Pozzovivu, ki pa je z njegovo pomočjo uspel v cilj prikolesariti z dovolj veliko prednostjo, da lahko mirno nastopi v nedeljskem posamičnem kronometru. Ne moremo reči, da je tretjeuvrščeni v etapi Kristijan Koren osmoljenec, a dejstvo je, da je Brajkovič napadel tri kilometre pred vrhom zadnjega vzpona le zaradi tega, ker se zaveda, kako dobro Koren lahko odpelje tako kratek kronometer, kot bo na sporedu v nedeljo.

Etapa se je pričela v Ivančni Gorici. Še preden se je dobro začela, so že na tleh pristali Andrej Rajšp, Anders Lund, Luca Dodi in Arthur Vanoverberghe. Slednji je bil pred tokratno etapo največji tekmec Slovencu Janu Polancu za belo majico, ki je namenjena najboljšemu mlademu kolesarju v skupnem seštevku dirke. Rajšp in Lund sta zaradi posledic padca odstopila, ostala dva kolesarja pa sta nadaljevala z etapo. Še preden je glavnina prikolesarila v Ljubljano, je pobegnila skupina osmih kolesarjev. Člani ubežne skupine so bili Klemen Štimulak (Radenska), Harald Totsching (Tirol), David Tanner (Saxo Bank), Vitalij Buts (Lampre-ISD), Preben Van Hecke (Topsport-Vlaanderen), Marco Frapporti (Idea), Danilo Napolitano (Acqua & Sapone) in Marco Canola (Colnago-CSF). Ubežniki so složno narekovali tempo na čelu in si hitro prikolesarili več kot pet minut prednosti pred glavnino. Ta je ob pričetku prvega vzpona na Soriško planino za ubežniki zaostajala dobrih pet minut.

Na vrhu vzponu sta pravi dvoboj za točke uprizorila Van Hecke in Štimulak, ki sta se borila za majico najboljšega v točkovanju gorskih ciljev. Tempu ubežnikov ni mogel slediti le Napolitano. Osem let starejši Belgijec je prvi prečkal gorski cilj, Štimulak pa drugi. Enako je bilo tudi na drugem gorskem cilju v etapi na Pokljuki, kjer je bilo že jasno, da bo Van Hecke letošnji zmagovalec točkovanja gorskih ciljev. A na čelu glavnine so tempo pri vzponu na Pokljuko narekovali kolesarji ekipe Liquigas, ki so prednost petih minut ob pričetku vzpona do vrha krepko zmanjšali. Poleg tega se je močno zredčila tudi glavnina, saj so v prvi zasledovalni skupini ostali še Gomez Anacona (Lampre-ISD), Damiano Caruso, Kristijan Koren, Dominik Nerz (vsi Liquigas-Cannondale), Bruno Pires (Saxo Bank), Jani Brajkovič, Kevin Seeldraeyers (oba Astana), Matteo Rabottini, Francesco Failli (oba Farnese Vini-Selle Italia), Danilo Di Luca (Acqua & Sapone), Domenico Pozzovivo (Colnago-CSF Inox), Tomaž Nose (Adria Mobil), Jan Polanc (Radenska) in Jure Golčer (Tirol). Še pred pričetkom novega vzpona na Soriško planino so slednje ulovili še Diego Ulissi (Lampre-ISD) ter Francesco Reda in Vladimir Miholjević (oba Acqua & Sapone). Poleg tega je ta skupina ulovila ubežnike in zadnji vzpon je skupaj pričela vsa skupina, v kateri je bilo okoli 24 kolesarjev.

Že pri vzponu na Pokljuko prvi skupini ni mogel slediti vodilni v skupnem seštevku Simone Ponzi. Ko je na zadnjem vzponu svoje delo opravil Seeldraeyers, je sledil napad Brajkoviča, ki se je zgodil približno tri kilometre do vrha vzpona. Sledil mu je lahko le Pozzovivo in omenjeni dvojec je tudi prvi prečkal vrh zadnjega gorskega cilja v etapi. Sledili so Nose, Golčer, Pires in Anacona. Skupina s Korenom je zaostajala še nekaj več. Sledil je spust, na katerem sta Brajkovič in Pozzovivo povečala prednost pred zasledovalci. Nekaj časa sta složno narekovala tempo na čelu, a je nato v zadnjih kilometrih levji delež na čelu opravil Brajkovič. V Škofji Loki niti ni bilo ciljnega šprinta, saj je Brajkovič etapno zmago prepustil Italijanu. Sam se je zadovoljil z dejstvom, da ima dovolj prednosti pred zasledovalci pred zadnjo etapo. Šprint zasledovalne skupine za 3. mesto je pripadel Kristijanu Korenu. Njihov zaostanek je znašal minuto in 47 sekund, kar je preveč, da bi se lahko kdo izmed njih v zadnji etapi vmešal v boj med Brajkovičem in Pozzovivom za zmago v skupnem seštevku.

''Etapa je bila zelo zahtevna. Zelo rad imam tovrstne etape. Poleg tega je bilo vroče, kar mi tudi ustreza. Kljub temu, da je bilo od vrha klanca do cilja še 40 kilometrov, sva uspela z Brajkovičem pridobiti še nekaj sekund pred tekmeci. Kljub temu, da sem slab kronometrist, upam da bo prednost zadoščala, da dirko končam na 2. mestu. Brajkovič mi je prepustil etapno zmago in zdaj je na njem, da zmago v skupnem seštevku potrdi v kronometru,'' je po zmagi za Sportal povedal Pozzovivo. ''Letos imam dobro sezono. Zato imam na mizi že kar nekaj ponudb ekip s Pro Team licenco. V ekipi Colnago-CSF Inox se dobro počutim in dobro bom moral pretehtati razloge 'za' in 'proti' glede morebitne menjave ekipe,'' je še dodal Pozzovivo. V cilju je bil zelo zadovoljen tudi Brajkovič. ''Kljub temu, da nas je na dirki le pet, smo uspeli opraviti izjemno delo. Božič in Petrov sta glavnino držala skupaj v prvi uri etape, ko so si napadi sledili drug za drugim. Izjemno delo je opravil tudi Seeldraeyers, ki je narekoval tempo na zadnjem vzponu. Po začetku drugega vzpona na Soriško planino sem opazil, da so konkurentje že pri koncu svojih moči. Začel sem narekovati močan ritem in edini se je lahko priključil le še Pozzovivo, s katerim sva skupaj nadaljevala do cilja. Moči ni več veliko, saj sem danes kolesaril 60 kilometrov na polno. Pozzovivo je 20 kilometrov do cilja omagal in sem sam narekoval tempo. Vsem se še enkrat zahvaljujem,'' je po etapi za Sportal povedal Brajkovič. ''Etapa je bila zelo lepa, skoraj nič stresna, lepo vreme in veliko število gledalcev. Vsekakor se prihodnje leto ponovno vrnem na dirko Po Sloveniji,'' je zaključil Brajkovič.

Kristijan Koren v cilju ni bil pretirano razočaran. ''Vsekakor sem vesel, da sem z etapo opravil po pričakovanjih. Upal sem, da bomo mogoče zaostali kakšno sekundo manj, a moram priznati, da sta Jani in Domenico opravila sijajno delo v ospredju. Sta boljša, a vsekakor puške ne mečem v koruzo. Jutri je še ena priložnost in dirka še ni končana. Boril se bom do konca in skušal osvojiti 3. mesto v skupnem seštevku,'' je v cilju za Sportal dejal Koren. Z njim sta v cilj prikolesarila še dva Slovenca. Jure Golčer in Tomaž Nose, medtem ko je Jan Polanc v beli majici najboljšega mladega kolesarja zaostal dobrih pet minut za Brajkovičem. ''V letošnji sezoni sem resnično dobro pripravljen. Vesel sem dejstva, da sem zadržal belo majico, kar je dokaz, da v klubu dobro delamo,'' je za Sportal povedal Polanc, ki je poleg Belgijca Van Heckeja že osvojil eno izmed štirih majic, ki so na razpolago na dirki. Prednost Polanca pred najbližjim zasledovalcem v skupnem seštevku dirke mladih kolesarjev (U23) znaša skoraj enajst minut. Ker v zadnji nedeljski etapi ni gorskih ciljev, je Preben Van Hecke že dobitnik svetlo modre majice.

Ne spreglejte