Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 2. 2017,
21.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

hokej slovenska hokejska reprezentanca risi Nik Zupančič EIHC turnir

Četrtek, 9. 2. 2017, 21.38

6 let, 6 mesecev

Turnir EIHC, Katovice, 1. dan

Slab začetek, odličen konec vodilnih risov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Slovenija Poljska hokej | Foto HZS/Drago Cvetanovič

Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Slovenska hokejska reprezentanca je turnir evropskega izziva (EIHC) v Katovicah odprla z zmago nad gostitelji Poljaki (4:1). V petek bo ob 20. uri igrala z Italijani, ki so ob odprtju turnirja po podaljšku s 3:4 izgubili z Ukrajinci.

Izbrana vrsta Nika Zupančiča je na Poljskem močno spremenjena, saj iz takšnih in drugačnih razlogov manjka velika večina standardnih igralcev. Slovenski selektor je tako priložnost ponudil nekaterim povratnikom in mladini, ki s pristopom in igro poskuša dokazati, da si v prihodnosti zasluži še kakšen vpoklic v reprezentanco.

Po prejetem zadetku udarili mladi

Slovenski vrsti, za katero rezultat ne bo v ospredju, ob odsotnosti Jana Muršaka kot kapetan poveljuje Jan Urbas. Mesto med vratnicama proti Poljakom je pripadlo Luki Gračnarju (njegova menjava je bil Matija Pintarič), gostiteljem ga je uspelo premagati v 13. minuti. Vodstvo z 1:0 jim je priskrbel Damian Kapica. Na slovenski strani je po prejetem zadetku sledila kazen, hladil se je Urbas, a Poljaki niso izkoristili igralca več.

Član mladega rodu, Celjan Žan Jezovšek je kot prvi premagal poljskega vratarja in v 34. minuti začel slovenski preobrat. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Član mladega rodu, Celjan Žan Jezovšek je kot prvi premagal poljskega vratarja in v 34. minuti začel slovenski preobrat. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kot tudi ne v začetku druge tretjine, ko so morali Slovenci kar trikrat na kazensko klop (Žan Jezovšek, Andrej Tavželj, Gregor Koblar). V 34. minuti se je ob izenačenih močeh prvič zatresla tudi poljska mreža. Udaril je mlad četrti napad, po lepi podaji Nika Simšiča je silovito meril in izenačil Jezovšek.

Za preobrat in izid drugega dela je štiri minuti pozneje ob kar dveh igralcih več poskrbel Miha Verlič, ki je za hrbet Rafala Radziszewskija poslal odbitek.

Urbas potrdil zmago

Zadnja tretjina se je začela s hitrima kaznima Poljakov, ki so napeli vse moči, da bi ujeli nasprotnike, a Slovencem ni uspelo izkoristiti številčne prednosti in zvišati. So pa na +2 pobegnili v 47. minuti, ko je poljskega vratarja za vodstvo z 1:3 mojstrsko premagal Urbas (plošček je najprej ustavil, ko je bil s hrbtom obrnjen proti golu, potem pa iz obrata zadel).

V nadaljevanju ni manjkalo kazni ne na eni ne na drugi strani (risi so v statistiko dodali še deset, Poljaki pa šest kazenskih minut), ki pa so ostale neizkoriščene. Končnih 1:4 je z zadetkom v prazen gol potrdil slovenski kapetan.

Zupančičevi varovanci bodo v petek ob 20. uri igrali z Italijani, ki so na prvi tekmi s 3:4 izgubili z Ukrajino.

Pogled po tekmi

Slovenski selektor Nik Zupančič je bil zadovoljen z vsemi peterkami, tudi z mladimi. | Foto: Sportida Slovenski selektor Nik Zupančič je bil zadovoljen z vsemi peterkami, tudi z mladimi. Foto: Sportida

Selektor Nik Zupančič: "Prva tekma turnirja proti domačinu je vedno pričakovano težka, a bolj ko se je tekma bližala 60 minutam, bolj smo rasli kot ekipa. V drugi tretjini je bilo sicer veliko raztrgane igre. Sodnik je določil kar nekaj prekrškov v korist domačinov, a smo vse uspešno ubranili. Zadovoljen sem z vsemi štirimi peterkami. Mladi so se dobro vključili v ekipo. Mislim, da smo bili boljša ekipa in zasluženo zmagali. Dobro je, da gremo v drugo tekmo s popotnico zmage."

Strelec zmagovitega zadetka Miha Verlič: "Začeli smo nekoliko neodločno, Poljaki so imeli pobudo, mi pa smo si privoščili še nekaj kazni, ki nam niso pomagale, da bi igrali svojo igro. A nato je naša igra stekla. Imeli smo priložnosti v napadu, ustvarili so si jih prav vsi štirje napadi. Tudi v obrambi smo vsi kar dobro odigrali, tako da smo na koncu zasluženo zmagali".

 

Turnir EIHC, Katovice, 9.–11. februar

Četrtek, 9. februar
Italija : Ukrajina

Poljska : Slovenija 1:4 (1:0, 0:2, 0:2)
Strelci: Kapica 13.; Jezovšek (Simšič, Čepon, 34.), Verlič (Urbas, Podlipnik, 38., PP2), Urbas (Tavželj, Verlič, 47.), Urbas 60. (EN)
Streli: Poljska 28 (12,7,9); Slovenija 35 (10,13,12)
Kazni: Poljska 14 (0,4,10); Slovenija 20 (2,8,10)
Postava Slovenije: Gračnar/Pintarič, Vidmar, Pretnar, Podlipnik, Tavželj, Čepon M., Čepon K., Selan, Magovac, Rodman D., Urbas, Verlič, Goličič, Uduč, Zajc, Simšič, Koblar, Hebar, Pance E., Jezovšek, Ankerst, Selektor: Nik Zupančič

*podaljšek
PP1-zadetek z igralcem manj
PP2- zadetek z dvema igralcema več
EN - zadetek v prazen gol

Lestvica:
1. Slovenija 1 tekma - 3 točke
2. Ukrajina 1 - 2
3. Italija 1 - 1
4. Poljska 1 - 0


Petek, 10. februar
16.30 Poljska – Ukrajina
20.00 Slovenija – Italija

Sobota, 11. februar
15.00 Ukrajina – Slovenija
18.30 Poljska – Italija 

 

 

Slovenska reprezentanca za turnir EIHC, Katovice, 9.–11. februar

Vratarji (3): Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Andrej Hočevar (Epinal, Ligue Magnus)

Branilci (8): Luka Vidmar (Frederikshavn, danska prva liga Metal Ligaen), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Klemen Pretnar (Junost Minsk, beloruska Extraliga), Matic Podlipnik (Lyon, Ligue Magnus), Mark Čepon, Kristjan Čepon, Maks Selan (vsi HDD Olimpija, liga EBEL), Aleksandar Magovac (HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga)

Napadalci (12): Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), David Rodman, Boštjan Goličič (oba Grenoble, Ligue Magnus), Gregor Koblar (Lyon, Ligue Magnus), Aljaž Uduč, Miha Zajc (oba HDD Olimpija, liga EBEL), Nik Simšič (Sodertalje SK u20, SuperElit), Andrej Hebar (Ute Ujpest, liga MOL), Eric Pance, Žan Jezovšek, Jaka Ankerst (vsi HDD Sij Acroni Jesenice, alpska liga)

Selektor: Nik Zupančič

Pomočnik selektorja: Edo Terglav

Ne spreglejte