Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 2. 2017,
17.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca hokej EIHC turnir Nik Zupančič Nik Simšič Miha Zajc Žan Jezovšek Mark Čepon Kristjan Čepon Aljaž Uduč risi

Sreda, 8. 2. 2017, 17.05

6 let, 7 mesecev

Na Poljskem priložnost za mlade upe

"Čaka jih še veliko dela, a so pripravljeni vlagati"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
slovenska hokejska reprezentanca | Foto Hokejska zveza Slovenije

Foto: Hokejska zveza Slovenije

"To so igralci, ki so bili v svojih kategorijah, tudi v reprezentanci do 18 in do 20 let vodilni igralci. Čaka jih še veliko dela, a pripravljeni so vlagati. To je priložnost, da kdo odskoči, in nagrada za njihov trud," je selektor slovenske hokejske reprezentance Nik Zupančič dejal o mladi sili, ki bo v prihodnjih dneh sodelovala na članskem turnirju v Katovicah.

Slovenska hokejska vrsta bo od četrtka do sobote na turnirju evropskega izziva v Katovicah odigrala po eno tekmo s Poljaki, Italijani in Ukrajinci. Na Poljsko so se risi v torek odpravili brez čete standardnih članov, ki manjkajo iz različnih razlogov, in s kopico mladih oklepnikov, na katere bi med člani lahko računali v prihodnosti.

To bo zadnji turnir pred začetkom priprav na majsko svetovno prvenstvo elitne divizije, ki jih bodo nekateri morali začeti precej zgodaj. Za kar nekaj fantov se bo klubska sezona namreč končala že čez dober teden – dva meseca in pol pred svetovnim prvenstvom.

Leto 2015 in ponesrečena Ostrava sta še kako dober opomnik, da ima lahko zgodnji konec sezone negativne posledice. To skrbi tudi slovenskega selektorja Nika Zupančiča, a bo o tem razmišljal po turnirju v Katovicah.

Mladi so bili v načrtu že od začetka

Kako uspešno bodo mladi izkoristili priložnost? | Foto: Hokejska zveza Slovenije Kako uspešno bodo mladi izkoristili priložnost? Foto: Hokejska zveza Slovenije

V kakšni meri bo prihajajoči turnir preizkus za svetovno prvenstvo v Parizu, glede na to, da je ekipa konkretno spremenjena od standardne?

"To je težko reči. Specifika naše reprezentance je, da veliko standardnih reprezentantov igra v tujini. Dogovoriti se z vsemi in klubi je kar velik zalogaj. Če bi zbrali najmočnejšo postavo, bi bil to nekakšen preizkus, a že prej sem rekel, da bi kakšen turnir izkoristili za uvajanje mladih.

Takšen je bil načrt od začetka. To ni posledica odpovedi, mladi bi bili zraven v vsakem primeru. V načrtu je bilo, da nekaterih, ki so že dlje časa del ekipe, ne pokličem, ampak pokličem mlade. Rad bi videl, kako je z njimi in s povratniki. Morda se kdo dokaže, morda kdo izskoči. Tega bi si želel," o mladih razmišlja slovenski strateg.

Po izkušnje

Del madega vala sta Olimpijin Mark Čepon in Miha Zajc. | Foto: Vid Ponikvar Del madega vala sta Olimpijin Mark Čepon in Miha Zajc. Foto: Vid Ponikvar

"Vesel sem, da sem dobil priložnost, mislim, da smo je veseli vsi mladi igralci. To je za nas velika čast. Mislim, da se bomo lahko veliko naučili od starejših. Sezona je bila v redu, prvo leto je vedno najtežje. Mladi igramo veliko in pridobivamo veliko izkušenj," je ob prvem zboru med velikimi risi dejal član Olimpije in sin njenega trenerja Miha Zajc.

Nagrada za trud

19-letni Nik Simšič močno trka na vrata članske izbrane vrste. Pred lanskim svetovnim prvenstvom je kot zadnji izpadel s seznama potnikov na SP. | Foto: Hokejska zveza Slovenije 19-letni Nik Simšič močno trka na vrata članske izbrane vrste. Pred lanskim svetovnim prvenstvom je kot zadnji izpadel s seznama potnikov na SP. Foto: Hokejska zveza Slovenije

Mladi val prihaja predvsem iz Olimpije. V obrambi sta brata Kristjan in Mark Čepon, v napadu sta novinec Zajc in Aljaž Uduč, ki je že okusil člansko reprezentanco. Iz jeseniškega kolektiva prihaja Žan Jezovšek, Nik Simšič pa se že vrsto let kali na Švedskem pri selekciji do 20 let Sodertalje SK. Oba sta že igrala za člansko reprezentanco.

"Moramo gledati tudi malo v prihodnost. To so igralci, ki so bili v svojih kategorijah, tudi v reprezentanci do 18 let in do 20 let vodilni igralci. Simšič je že leta in leta na Švedskem in mislim, da gre njegov razvoj v pravo smer. Malo me žalosti, da klub ne stoji najbolje v Allsvenskan (člani Sodertalja so trdno na zadnjem mestu, op. a.), pa tudi to, da nihče iz selekcije do 20 let ne dobiva priložnosti v članski ekipi. Ampak to je pač njihova politika. Je pa on lani zadnji odpadel pred svetovnim prvenstvom in si vsekakor zasluži novo priložnost," je o 19-letniku dejal Zupančič in nekaj besed namenil še tistim mladim, ki igrajo doma.

Žan Jezovšek se kali pod budnim očesom selektorja. | Foto: Vid Ponikvar Žan Jezovšek se kali pod budnim očesom selektorja. Foto: Vid Ponikvar

"Jezovška imam na očeh jaz in lahko iz prve roke povem, da bo potrebnega še veliko dela, a ima potencial. Čeprav položaj v Olimpiji ni cvetoč, mladi dobivajo priložnost igranja v ligi EBEL in imajo precej visoko minutažo. Zajc je leto pred Olimpijo preživel v Ameriki, Mark Čepon letos kar veliko igra, vidi se določen napredek. Uduč je že bil z nami, zadnji dve leti je imel precej zdravstvenih težav, letos je bolje.

Jih pa seveda čaka še veliko dela, a fantje so pripravljeni delati. Če se bodo trudili in pridno trenirali, bodo lahko napredovali. Ta turnir je ena od priložnosti, nagrada za njihov dozdajšnji trud v tej sezoni."

Zupančič je o mladih še dodal, a na turnirju niso zato, da "bodo zapolnili vrzel ob kakšnem izpadu iz prvotnega seznama, temveč ker so si vpoklic zaslužili".

Prvo priložnost za dokazovanje bodo imeli že v četrtek, ko se bodo ob 19.30 pomerili z gostitelji Poljaki.

Slovenska reprezentanca za turnir EIHC, Katovice, 9.–11. februar

Vratarji (3): Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Andrej Hočevar (Epinal, Ligue Magnus)

Branilci (8): Luka Vidmar (Frederikshavn, danska prva liga Metal Ligaen), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Klemen Pretnar (Junost Minsk, beloruska Extraliga), Matic Podlipnik (Lyon, Ligue Magnus), Mark Čepon, Kristjan Čepon, Maks Selan (vsi HDD Olimpija, liga EBEL), Aleksandar Magovac (HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga)

Napadalci (12): Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), David Rodman, Boštjan Goličič (oba Grenoble, Ligue Magnus), Gregor Koblar (Lyon, Ligue Magnus), Aljaž Uduč, Miha Zajc (oba HDD Olimpija, liga EBEL), Nik Simšič (Sodertalje SK u20, SuperElit), Andrej Hebar (Ute Ujpest, liga MOL), Eric Pance, Žan Jezovšek, Jaka Ankerst (vsi HDD Sij Acroni Jesenice, alpska liga)

Selektor: Nik Zupančič

Pomočnik selektorja: Edo Terglav

 

Turnir EIHC, Katovice, 9.–11. februar

Četrtek, 9. februar
16.00 Italija – Ukrajina
19.30 Poljska – Slovenija

Petek, 10. februar
16.30 Poljska – Ukrajina
20.00 Slovenija – Italija

Sobota, 11. februar
15.00 Ukrajina – Slovenija
18.30 Poljska – Italija 

Ne spreglejte