Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 2. 2017,
18.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca EIHC turnir hokej Nik Zupančič

Torek, 7. 2. 2017, 18.41

6 let, 7 mesecev

Pred turnirjem EIHC na Poljskem

Mešanica prekaljenih mačkov in mladih na Poljsko brez pritiska, a s težnjo po dobrih igrah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Nik Zupančič | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Vedno težimo k dobrim igram, nič drugače ne bo niti tokrat, ni pa pritiska zaradi rezultata," je pred odhodom slovenske hokejske reprezentance na turnir EIHC, kjer ji bodo od četrtka do sobote nasproti stali Poljaki, Italijani in Ukrajinci, dejal selektor Nik Zupančič.

Po septembrskem olimpijskem kvalifikacijskem turnirju, kjer so si risi priigrali druge zaporedne olimpijske igre, in novembrski akciji na Bledu, je Nik Zupančič še tretjič v sezoni zbral svoje varovance.

Ti so na Bledu v torek opravili dva treninga, že v poznih torkovih večernih urah pa se bodo odpravili na pot proti Katovicam na zadnjo reprezentančno akcijo pred aprilskim (najverjetneje celo zgodnejšim) začetkom priprav na majsko svetovno prvenstvo.

Eni poškodovani, drugim so odsvetovali klubi

Slovenski selektor je med potnike uvrstil tri vratarje, vsak bo branil eno tekmo, osem branilcev in 12 napadalcev. Na dan zbora se je pojavila sprememba, saj je Žigo Pešuta (poškodba) zamenjal še en član Olimpije Aljaž Uduč. Reprezentanca je dodobra spremenjena, brez kopice standardnih članov ter s kar nekaj povratniki in novimi obrazi, ki se bodo lahko dokazovali.

Tako bodo na primer manjkali vsi člani Kontinentalne hokejske lige (Jan Muršak, Robert Sabolič, Rok Tičar in Žiga Jeglič), pa nekateri iz lige EBEL (od legionarjev Žiga Pance, Mitja Robar – poškodba kolena in Ken Ograjenšek – ima zdravniške preglede), prav tako ne bo obrambe iz Češke (Blaž Gregorc), manjkal bo tudi prvi vratar zadnjih podvigov Gašper Krošelj, ki je nekaj tekem izpustil zaradi poškodbe, zdaj pa ima nove klubske obveznosti …

"Vesel sem, da sem dobil priložnost," pravi debitant v članski vrsti Miha Zajc (skrajno desno). | Foto: Siol.net/ A. P. K. "Vesel sem, da sem dobil priložnost," pravi debitant v članski vrsti Miha Zajc (skrajno desno). Foto: Siol.net/ A. P. K.

Nekaterim je Zupančič dovolil, da si spočijejo, saj so nepogrešljivi členi izbrane vrste, nekateri imajo manjše poškodbe, nekaterim pa so klubi "svetovali", naj akcijo izpustijo. "Nekaj časa je minilo od zadnjega zbora, sem pa ves čas spremljal fante. Pokazala se je specifika naše reprezentance. H koncu gredo klubska tekmovanja, prihaja čas končnic, to pa je občutljivo obdobje, kar zadeva klubske obveznosti," je selektor na novinarski konferenci na Bledu dal vedeti, da v nekaterih klubih niso bili naklonjeni sodelovanju risov na reprezentančnem zboru.

"Ne želimo škoditi nikomur"

"Imamo mešanico starih mačkov in mladosti." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Imamo mešanico starih mačkov in mladosti." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Pri tem so največje težave na Češkem. Zadnja leta stalna člana obrambe Jurij Repe in Miha Štebih imata v drugi češki ligi sicer klubske obveznosti, medtem ko ima Extraliga, v kateri igra branilec Gregorc, v tem času premor.

"Čehi bi vseskozi malo počivali. Sicer rečejo: 'Saj lahko greš, a je bolje, da si tukaj in si malo odpočiješ.' Nihče si ne želi, da bi se pojavil spor med menoj kot trenerjem in njihovim klubom, saj bi s tem lahko škodili igralcu. Tega pa nikakor nočemo," je o tem, zakaj 27-letnega stebra obrambe ni v postavi, spregovoril mož s trenersko taktirko.

Priložnost za dokazovanje

Reprezentanca za prihajajoči turnir je tako mešanica prekaljenih mačkov in mladosti, na katero bo Zupančič morda v prihodnosti računal tudi na resnejših akcijah.

Vračajo se Andrej Hočevar, Andrej Hebar, Eric Pance, Jaka Ankerst, Gregor Koblar ... Iz Olimpije ob Uduču in Maksu Selanu prihajajo novi obrazi, v obrambi brata Mark in Kristjan Čepon, v napadu Miha Zajc, z Jesenic, ki jih vodi Zupančič, pa še Aleksandar Magovac in Žan Jezovšek. Z ekipo bo tudi 19-letni Nik Simšič, ki brani barve selekcije švedskega Södertälje do 20 let in je že sodeloval na članskih pripravah.

"Nekateri izostanki so dobri za druge stvari, saj bodo določeni igralci dobili priložnost, nekateri so že bili zraven, pa so zdaj povratniki: Prav vsi bodo dobili igralni čas. Dobro je, da vidimo mlade, kako jim bo šlo. To je tudi neke vrste nagrada za njihov trud," je o premešani sestavi ekipe dodal selektor.

Slovenska reprezentanca za turnir EIHC, Katovice, 9.–11. februar

Vratarji (3): Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Andrej Hočevar (Epinal, Ligue Magnus)

Branilci (8): Luka Vidmar (Frederikshavn, danska prva liga Metal Ligaen), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Klemen Pretnar (Junost Minsk, beloruska Extraliga), Matic Podlipnik (Lyon, Ligue Magnus), Mark Čepon, Kristjan Čepon, Maks Selan (vsi HDD Olimpija, liga EBEL), Aleksandar Magovac (HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga)

Napadalci (12): Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), David Rodman, Boštjan Goličič (oba Grenoble, Ligue Magnus), Gregor Koblar (Lyon, Ligue Magnus), Aljaž Uduč, Miha Zajc (oba HDD Olimpija, liga EBEL), Nik Simšič (Sodertalje SK u20, SuperElit), Andrej Hebar (Ute Ujpest, liga MOL), Eric Pance, Žan Jezovšek, Jaka Ankerst (vsi HDD Sij Acroni Jesenice, alpska liga)

Selektor: Nik Zupančič

Pomočnik selektorja: Edo Terglav

Ni pritiska rezultata, a vselej težijo k dobrim igram

"Na turnirju seveda daš vse od sebe, smo si pa tudi sami naložili odgovornost z uspehom v Minsku in na našem turnirju na Bledu, kjer smo za malo zgrešili prvo mesto. Vedno težimo k dobrim igram, nič drugače ne bo niti tokrat, ni pa pritiska zaradi rezultata," se je k ciljem na Poljskem, kjer rezultat ne bo na prvem mestu, obrnil Zupančič.

Vloga kapetana je ob odsotnosti Jana Muršaka spet pripadla Janu Urbasu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Vloga kapetana je ob odsotnosti Jana Muršaka spet pripadla Janu Urbasu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kapetanska vloga je ob odsotnosti Jana Muršaka pripadla Janu Urbasu. Cerkničan pravi, da se "prekletstva" črke C (v zadnjem času se je v slovenskem taboru kapetan večkrat poškodoval) ne boji: "Nosil sem jo že lani na Poljskem, kjer bomo zdaj spet igrali, in je bilo vse v redu. Sicer pa se veselim, da smo se spet zbrali. Lepo je videti fante, saj me novembra ni bilo. Na tem turnirju ne bo poudarek na rezultatu, je pa seveda vedno lepše, če na tekmi zmagaš. Prava mešanica smo, priložnost bo, da se spoznamo in uigramo."

Kdo so slovenski nasprotniki?

Prvi nasprotniki risov bodo Poljaki, s katerimi so se srečali 20-krat (tako na večjih tekmovanjih kot na prijateljskih tekmah), zadnjič na olimpijskih kvalifikacijah v Minsku avgusta lani. Slovenija je zmagala trinajstkrat, Poljska pa sedemkrat.

Italija je reprezentanca, s katero je Slovenija odigrala največ tekem. Na 38 obračunih je vsaka reprezentanca zmagala 17-krat, štirikrat sta se razšli z remijem. Zadnjič sta se srečali v sklopu priprav na olimpijske kvalifikacije, ko so bili gostje po podaljšku boljši z 2:1. Z zahodnimi sosedi se bodo risi spet srečali v pripravah na SP elite 23. aprila 2017.

Zadnji dan turnirja se bodo slovenski hokejisti udarili z največjo neznanko turnirja Ukrajino, s katero so do zdaj igrali le desetkrat, zadnjič leta 2014 na svetovnem prvenstvu divizija I, skupine A. Statistka beleži tri zmage Slovenije, pet porazov, dvakrat pa sta se razšli brez zmagovalca.

 

Turnir EIHC, Katovice, 9.–11. februar

Četrtek, 9. februar
16.00 Italija – Ukrajina
19.30 Poljska – Slovenija

Petek, 10. februar
16.30 Poljska – Ukrajina
20.00 Slovenija – Italija

Sobota, 11. februar
15.00 Ukrajina – Slovenija
18.30 Poljska – Italija

Kaj sledi po Poljski? Najprej doma, nato v Rusijo.

Del priprav na majsko SP bo slovenska izbrana vrsta opravila v Rusiji. | Foto: Vid Ponikvar Del priprav na majsko SP bo slovenska izbrana vrsta opravila v Rusiji. Foto: Vid Ponikvar

Po turnirju na Poljskem se bodo varovanci spet srečali predvidoma v začetku aprila (nekateri precej prej, saj bodo kmalu končali klubske sezone), ko se bodo začele priprave na svetovno prvenstvo, kjer bo Slovenija maja v skupini v Parizu igrala s Kanado, Finsko, Švico, Češko, Norveško, Belorusijo in Francijo in poskušala doseči edini cilj – obstanek med elito.

Po zadnjih informacijah bodo risi pred mundialom odigrali kar nekaj pripravljalnih tekem. Enajstega aprila bodo v Celju palice prekrižali z Madžari, 15. aprila jim bodo na Bledu nasproti stali Kazahstanci, tri dni pozneje bodo gostovali v Budimpešti, predvidoma 23. aprila pa se bodo udarili še z Italijo.

Sledila bo pot v Sankt Peterburg (25. april), kjer bodo na turnirju igrali z rusko reprezentanco (igralci večinoma do 23 let), predvidoma pa tudi z Dansko in Norveško.

Ne spreglejte