Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2019,
18.13

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,39

Natisni članek

SP v hokeju 2019 Anže Kopitar Anže Kopitar Ivo Jan slovenska hokejska reprezentanca risi

Ponedeljek, 29. 4. 2019, 18.13

5 let

SP v hokeju, divizija I, skupina A, 1. krog

Uvodna tretjina, polna kazni, usodna za Slovence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,39
Slovenija Kazahstan svetovno prvenstvo v hokeju 2019 Anže Kopitar | Slovenci so svetovno prvenstvo odprli s tesnim porazom proti gostitelju Kazahstanu. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenci so svetovno prvenstvo odprli s tesnim porazom proti gostitelju Kazahstanu.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca je svetovno prvenstvo drugega kakovostnega razreda v Kazahstanu odprla s porazom proti enemu od favoritov, gostitelju, z 2:3. Usodna je bila uvodna tretjina, v kateri je prikazala bledo igro, prejela preveč kazni (osem kazenskih minut) in vse tri zadetke. Varovance Iva Jana že v torek ob 12. uri čaka nov obračun, zapravljene točke bi bile v boju za napredovanju za rise že lahko usodne. Udarili se bodo z Južno Korejo, ki je na prvi tekmi visoko, s 5:1, odpravila Madžare. Do zmage so prišli tudi Belorusi, ki so s 4:3 strli odpor Litve. Napredovali bosta najboljši izbrani vrsti.

Slovenija Kazahstan svetovno prvenstvo v hokeju 2019
Sportal Selektor po porazu: Kaj takšnega si ne smemo več privoščiti #video #foto
Slovenija Kazahstan svetovno prvenstvo v hokeju 2019
Sportal Slab začetek pokopal upe na uvodno zmago

Kazahstanski Nursultan (nekdanja Astana) bo do nedelje prizorišče svetovnega hokejskega prvenstva drugega kakovostnega razreda, na katerem se domačini, Slovenci, Belorusi, Madžari, Južni Korejci in Litovci borijo za dve vstopnici, ki vodita v elito (Sp v tej bo 2020 v Švici). Glavni favoriti so Belorusi, ki so lani prvič po desetletju in pol izpadli iz elitne divizije.

Slovenski reprezentanti so na uvodni tekmi z 2:3 izgubili z gostiteljem Kazahstanom. Domačini, ki jih zanima le napredovanje, so pričakovali razprodano Barys Areno (sprejme slabih 12 tisoč gledalcev), a ta še zdaleč ni bila polna, obračun si je ogledalo slabih 8.000 gledalcev. Izkoristili so medel začetek Slovenije in štiri izključitve.

Kazahstanci kaznovali slovenske izključitve 

Kazahstanci so v prvi tretjini izkoriščali slovenske kazni in bili boljši nasprotnik. Slovenci so sprožili le dva strela na njihova vrata. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kazahstanci so v prvi tretjini izkoriščali slovenske kazni in bili boljši nasprotnik. Slovenci so sprožili le dva strela na njihova vrata. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Varovancem Iva Jana po letu 2015 na svetovnem prvenstvu pomaga tudi prvi zvezdnik SP Anže Kopitar, v napadu s katerim igrata izkušeni David Rodman in Robert Sabolič. V slovenskih vratih je začel Matija Pintarič (njegova menjava je Luka Gračnar), ki je moral v 4. minuti prvič po plošček v svojo mrežo. Kazahstanci so dolgo čakali, preden so ob številčni prednosti (izključen je bil Klemen Pretnar) prišli do resne priložnosti, po strelu naturaliziranega Darrena Dietza je pred golom palico podstavil Nikita Mihailis in zadel za 1:0.

Po napaki slovenske obrambe je v 10. minuti z bližine na +2 zvišal Anton Nekryach. V 16. minuti so gostitelji še drugič kaznovali slovensko nedisciplino (risi so si v prvi tretjini nabrali osem kazenskih minut), Pintarič je prvi strel še odbil, nato pa je odbitek v gneči v gol za 3:0 pospravil Mihailis in postavil izid prvih 20 minut.

Slovenci so bili ob koncu srečanja blizu izenačenju, a ostali praznih rok. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenci so bili ob koncu srečanja blizu izenačenju, a ostali praznih rok. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Domačini so bili tudi v nadaljevanju konkretnejši nasprotnik, več pri ploščku, a je Pintarič zaustavljal njihove poskuse, v izdihljajih drugega dela so se Slovenci vrnili v igro. V 38. minuti je Kopitar ob ogradi prišel do ploščka, ga spravil do Anžeta Kuralta, ta pa je po dvojni podaji s Kenom Ograjenškom premagal še enega naturaliziranega Kazahstanca Henrika Karlssona. Minuto zatem so risi izkoristili drugo igro z igralcem več, po strelu Kopitarja z razdalje je plošček pred golom za hrbet domačega čuvaja mreže spravil Rodman.

Slovenci so v zadnji tretjini prikazali najboljšo predstavo, povsem ob koncu izenačenje, morebitni podaljšek in vsaj točko lovili brez vratarja v golu in s šestimi igralci v golu, bili povsem blizu cilju, a je Karlsson spretno zaustavil strela Ograjenška in Saboliča ter poskrbel, da so domačini SP začeli s polnim plenom, Slovenci pa z ničlo. Igralec na slovenski strani je bil Kopitar, na kazahstanski strelec dveh zadetkov Mihailis.

Časa za obžalovanje ni, že v torek ob 12. uri bo risom nasproti stala Južna Koreja. Nove zapravljene točke bi že lahko bile usodne za slovensko napredovanje.

Fotogalerija, SP, 1. krog (Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida)

Fotogalerija
1 / 72

Litovci namučili Beloruse

Na drugi tekmi dneva so hokejisti Litve, ki velja za avtsajderko skupine in se je lani iz tretjega razreda prebila v drugega, namučili favorite skupine Beloruse. Ti so lani prvih po skoraj desetletju in pol izpadli iz elite, zanima jih le ekspresna vrnitev v najkakovostnejši reprezentančni razred. Belorusi so bili sicer kakovostnejši nasprotnik, a so hokejisti z Baltika iz 13 strelov zadeli kar trikrat in poskrbeli za rezultatsko tesno tekmo.

Še več, Litovci so že po osmih minutah in pol presenetljivo vodili z 2:0, a so Belorusi že do prvega odmora povedli s 3:2, v zadnji tretjini pa prednost zvišali na +2. Litva je sedem minut pred koncem znižala na 3:4, ob koncu pa izenačenje in vsaj točko lovila brez vratarja in s šestimi igralci v polju, a se ji načrt ni izšel.

Južna Koreja je napolnila mrežo Madžarov. Že v torek ob 12. uri bo ta azijska reprezentanca nasprotnica Slovenije. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Južna Koreja je napolnila mrežo Madžarov. Že v torek ob 12. uri bo ta azijska reprezentanca nasprotnica Slovenije. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Korejci visoko odpravili Madžare

Prvenstvo sta odprli Madžarska in Južna Koreja, ta je lani izpadla iz elite in vsaj na uvodu dokazala, da zna biti še kako trd oreh. Varovanci nekdanjega NHL-ovca Jima Paeka so pridno izkoriščali napake madžarske obrambe, bili učinkoviti, hkrati pa imeli zelo razpoloženega vratarja Matta Daltona (zaustavil je 36 strelov od 37, Korejci so sprožili 28 strelov), enega od treh naturaliziranih Korejcev na prvenstvu. Za prvo zmago na SP so Madžare ugnali s 5:1, Sang Wook Kim (dva zadetka in asistenci) in Jin Hui Ahn (zadetek, tri asistence) sta sodeloval pri skoraj vseh zadetkih.

Prva in druga reprezentanca prvenstva bosta napredovali v elito, zadnja pa bo nazadovala v divizijo I, skupino B.

Svetovno prvenstvo divizije I, skupine A (Nursultan, 29. april-5. maj)

1. krog

Ponedeljek, 29. april 
Slovenija : Kazahstan 2:3 (0:3, 2:0, 0:0)
0:1 Mihailis 4. (Dietz, St. Pierre, PP1), 0:2 Nekryach 10., 0:3 Mihailis 16. (Dietz, St. Pierre, PP1), 1:3 Kuralt 38. (Ograjenšek), 2:3 D. Rodman 39. (Kopitar, Podlipnik, PP1)
* Streli: Slo 23 (2,8,13); Kaz 34 (11,11,12)
* Kazenske minute: Slovenija 10, Kazahstan 4.
Poročilo s tekme
Izjave po tekmi

Madžarska : Južna Koreja 1:5 (1:1, 0:2, 0:2)
0:1 Shin 16., 1:1 Hari 16. (Gallo, Stipsicz), 1:2 Ahn 22. (Sang Wook Kim, Kis. Kim, PP1), 1:3 Sang Wook Kim 29. (Jeon, Ahn), 1:4 Kis. Kim 49. (Sang Wook Kim, Ahn), 1:5 Sang Wook Kim 50. (Ahn)

Litva : Belorusija 3:4 (2:3, 0:0, 1:1)
1:0 Bogdziul 3. (SH1), 2:0 Zubrus 9., 2:1 Lopachuk 9., 2:2 Maljavko 16., 2:3 Platt 17., 2:4 Feoktisov 44., 3:4 Gintautas 53.

SH1-zadetek z igralcem manj
PP1-zadetek z igralcem več
 

Gašper Krošelj
Sportal Gašper Krošelj brez SP: Ni mi lahko, a poškodba ni nedolžna
Slovenija Italija hokej
Sportal Ko je Kopitar zadnjič igral na SP tega ranga, so risi končali brez praske. Kako bo letos?
Ne spreglejte