Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 5. 2023,
21.52

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

Natisni članek

Češka Matjaž Kopitar SP v hokeju 2023 slovenska hokejska reprezentanca

Četrtek, 18. 5. 2023, 21.52

11 mesecev, 2 tedna

SVETOVNO PRVENSTVO V HOKEJU, 7. DAN

Neporaženi Švicarji do rekorda, prvo veselje Nemcev, Slovencem senzacija ni uspela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41
SP v hokeju 2023: slovenska hokejska reprezentanca : Češka | Slovenci so proti Čehom povedli z 2:0, na koncu pa izgubili z 2:6. | Foto Reuters

Slovenci so proti Čehom povedli z 2:0, na koncu pa izgubili z 2:6.

Foto: Reuters

Slovenska hokejska reprezentanca je na četrti tekmi svetovnega prvenstva z 2:6 izgubila s favorizirano Češko, proti kateri je povedla z 2:0, a na koncu ostala praznih rok. Slovenci so zapravili lepo priložnost za tlakovanje točkovne poti k obstanku med elito, še naprej kot edino moštvo v Rigi ostajajo brez točke. Predzadnji Kazahstan, s katerim se bodo pomerili v ponedeljek, ima dve točki. Na drugi zgodnjepopoldanski tekmi so Švedi s 7:1 upravičili vlogo favorita proti Madžarom. Švicarji so s 4:2 premagali Slovake, ki so jim zabili sploh prvi gol na prvenstvu. Tega so prejeli šele v 205. minuti, kar je njihov novi rekord. Nemci so za prvo zmago s 6:4 premagali Dance.

Poročilo s tekme:

SP v hokeju 2023: slovenska hokejska reprezentanca : Češka
Sportal Slovenci na pragu presenečenja

Izjave po tekmi:

SP v hokeju 2023: slovenska hokejska reprezentanca : Češka
Sportal "Borili smo se do konca, ni jim bilo tako lahko, kot morda kaže rezultat"

Svetovno prvenstvo v hokeju, 7. dan

Četrtek, 18. maj

Lestvici*:

*prve štiri reprezentance iz vsake skupine napredujejo v četrtfinale, zadnja izpade v razred nižje

Slovenska hokejska reprezentanca je v Rigo pripotovala s ciljem obstati v elitni skupini, kar je Slovencem do zdaj uspelo dvakrat, zadnjič pred 18 leti. Varovanci Matjaža Kopitarja so bili danes proti Češki blizu, a na koncu daleč od točk in zgodovinske zmage, po novem porazu ostajajo edina reprezentanca v Latviji brez točke in zmage.

V slovenski vrsti je za tekmo s šesto reprezentanco sveta, bronasto z zadnjega prvenstva prišlo do sprememb, prvič na prvenstvu sta zaigrala napadalec Luka Maver in branilec Matic Podlipnik, medtem ko so bili med gledalci Žan Us, Ken Ograjenšek in Kristjan Čepon.

Dominik Kubalik je tekmo končal s tremi zadetki in asistenco. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Dominik Kubalik je tekmo končal s tremi zadetki in asistenco. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Med slovenskima vratnicama je stal Luka Gračnar, njegova menjava je bil Gašper Krošelj. Slovenci so v osmi minuti povedli, po strelu Jana Urbasa in gneči pred vrati Karla Vejmelke se je plošček odbil za Čehov hrbet. Pod gol se je na koncu podpisal Miha Verliča, ki je podstavil palico. V 12. minuti so risi prvič na tekmi zaigrali z igralcem več in številčno prednost hitro kronali z zadetkom, kapetan Urbas je matiral Vejmelko za 2:0, kar je bil rezultat prve tretjine. Ob koncu drugega dela je igralec tekme Dominik Kubalik ob igralcu več znižal, Slovenci so po 40 minutah še naprej držali vodstvo (2:1), nato pa črna zadnja tretjina. Kubalik je ob novi številčni prednosti izenačil na 2:2, le minuto in pol zatem pa nov hladna prha za Slovence, slabo slovensko menjavo je kaznoval kapetan Roman Červenka. V 52. minuti je Michal Kempny zvišal na 4:2. Slovenci so ob koncu poskušali brez vratarja in s šestimi igralci v polju, a je Kubalik za hat-trick poslal plošček v prazen gol. Še peti zadetek v tretji tretjini za končnih 6:2 je prispeval Jakub Flek.

To je bil še peti poraz Slovencev na peti tekmi s Čehi med elito. 

Svetovno prvenstvo

Češka : Slovenija 6:2 (0:2, 1:0, 5:0) 
Strelci: 0:1 Verlič (Urbas, Gregorc, 8.), 0:2 Urbas (Gregorc, Jeglič, 12., PP1), 1:2 Kubalik (Kempny, Tomašek, 39., PP1), 2:2 Kubalik (Tomašek, Smejkal, 44., PP1), 3:2 Červenka (Vozenilek, Kostalek, 46.), 4:2 Kempny (Sobotka, Kubalik, 52.), 5:2 Kubalik (Zboril, 58., EN), 6:2 Flek (Kempny, Dvorak, 59.)
Kazenske minute: Češka 6, Slovenija 6.
Streli: Češka 41, Slovenija 20
Poročilo s tekme
Odzivi po tekmi


Postava Slovenije: Gračnar, Krošelj; Gregorc, Pavlin, Urbas, Jeglič, Verlič; Magovac, Crnović, Sabolič, Tičar, Drozg; Štebih, Mašič, Kuralt, Simšič, Pance; Podlipnik, Čimžar, Zajc, Tomaževič, Maver. Selektor: Matjaž Kopitar.
Postava Češke: Vejmelka, Langhamer; Kempny, Kundratek, Červenka, Spaček, Kubalik; Dvorak, Kostalek, Smejkal, Černoč, Beranek; Jordan, Zboril, Flek, Sobotka, Tomašek; Nemeček, Knot, Kaut, Vozenilek, Člapik. Selektor: Kari Jalonen.

slovenska hokejska reprezentanca, trening, Bled, Klemen Mohorič
Sportal Klemen Mohorič: Videti napredek in uspeh človeka, s katerim delaš, je za trenerja nekaj najlepšega

Ostajajo še tri tekme upanja  V petek ob 15.20 se bodo Slovenci pomerili z gostitelji Latvijci, ki bodo računali na bučno podporo s tribun. | Foto: AP / Guliverimage V petek ob 15.20 se bodo Slovenci pomerili z gostitelji Latvijci, ki bodo računali na bučno podporo s tribun. Foto: AP / Guliverimage

Slovenci veliko časa do naslednje tekme ne bodo imeli, znova bodo na delu v petek ob 15.20, ko jim bodo nasproti stali gostitelji Latvijci, ki so po dveh porazih premagali Čehe in nato še Norvežane in so s petimi točkami v boju za želeni četrtfinale.

V soboto sledi dan premora, v nedeljo ob 15.20 obračun s Slovaki, ki so po treh tekmah pri štirih točkah, v ponedeljek ob 19.20 pa tekma s Kazahstanom, ki bo najverjetneje odločala o obstanku. Slovenci morajo Kazahstan premagati, ob tem pa upati, da jim gredo na roke tudi drugi rezultati tekem.

Švicarji so brez gola na prvenstvu zdržali dobre 204 minute. | Foto: Reuters Švicarji so brez gola na prvenstvu zdržali dobre 204 minute. Foto: Reuters

Švicarji prvi zadetek na SP prejeli v 205. minuti, Nemci do prve zmage

V "slovenski" skupini B so se pomerili stoodstotni Švicarji in Slovaki. Švicarji so na prvih treh tekmah ohranili mrežo nedotaknjeno, danes pa prvi gol prvenstva prejeli v 25. minuti tekme oziroma v 205. minuti prvenstva, kar je njihov novi rekord. Pred tem so bili najdlje na prvenstvu brez gola leta 1939, in sicer 201 minuto. Švicarji so povedli z 2:0, Slovaki so izenačili, Christian Marti je v zadnji tretjini zadel za novo švicarsko vodstvo, Gaetan Haas pa z golom v nebranjeno mrežo postavil piko na i novi zmagi.

Nemci so po treh bolečih porazih le zmagali. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nemci so po treh bolečih porazih le zmagali. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na Finskem so Nemci, ki so prve tri tekme izgubili za zadetek, s 6:4 premagali Dance in jim zadali prvi poraz. Kar pet zadetkov je padlo v zadnjih petih minutah. Skandinavci so povedli v prvi tretjini, Nemci so v drugi s tremi zadetki pobegnili, a so Danci v 56. minuti izenačili. Sledila je dramatična končnica, po kateri so se veselili Nemci.

V Tampereju so se na zgodnjepopoldanski tekmi pomerili Madžari in neporaženi Švedi. Skandinavska reprezentanca je upravičila vlogo favorita in zmagala s 7:1.  

Po štirje v četrtfinale, zadnjeuvrščeni reprezentanci razred nižje

Prvenstvo se je začelo s predtekmovanjem, v katerem v vsakem od dveh mest igra osem reprezentanc. V skupini A v Tampereju se merijo Finska, ZDA, Švedska, Nemčija, Danska, Francija, Avstrija in Madžarska, v skupini B v Rigi pa Latvija, Slovenija, Kanada, Švica, Češka, Slovaška, Norveška in Kazahstan.

Po skupinskem delu, ki se bo končal 23. maja, bodo štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine napredovale v četrtfinale. Za preostalih osem bo tekmovanja konec. Najslabša reprezentanca iz vsake skupine bo nazadovala razred nižje in bo prihodnje leto igrala v diviziji I, skupini A. V eliti, ki bo prihodnje leto na Češkem, pa bosta namesto izpadlih zaigrali Velika Britanija in Poljska.

Četrtfinalni boji se bodo v obeh mestih začeli 25. maja, polfinale in tekmi za odličja bodo v Tampereju 27. in 28. maja.

 
SP v hokeju 2023: slovenska hokejska reprezentanca : Norveška
Sportal "Razočaranje je veliko, a prvenstva še ni konec"
SP v hokeju 2023: slovenska hokejska reprezentanca : Norveška, Gašper Krošelj
Sportal Švicarji še naprej brez prejetega gola, Madžarom prva zmaga, nov poraz Slovencev
Ne spreglejte