Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 5. 2023,
22.12

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Natisni članek

Finska Riga Tampere SP v hokeju 2023

Petek, 12. 5. 2023, 22.12

1 leto

Svetovno prvenstvo v hokeju, 1. dan

Kanadčani prerešetali mrežo Latvije, Američani ugnali prvake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

SP v hokeju, Kanada | Kanadčani so dobro prerešetali mrežo Latvije. | Foto Guliverimage

Kanadčani so dobro prerešetali mrežo Latvije.

Foto: Guliverimage

V Rigi in v Tampereju se je začelo 86. svetovno prvenstvo v hokeju, na katerem sodeluje 16 reprezentanc, tudi slovenska, ki bo prvič na delu v soboto ob 11.20, ko ji bo nasproti stala Švica. Že uvod v prvenstvo je ponudil poslastici. Finci, ki branijo naslov svetovnega prvaka, so izgubili proti ZDA z izidom 4:1. V Rigi pa je Češka premagala Slovaško s 3:2. V večernem delu turnirja je Kanada prerešetala mrežo Latvije, potem ko je zmagala s kar 6:0. Švedska pa je z 1:0 premagala Nemčijo.

Slovenija Južna Koreja Hokej Reprezentanca
Sportal "Nikakor ne bomo vstopili z mislijo 'kar bo, pa bo'"
SP v hokeju
Sportal Začenja se spektakel, o gostiteljstvu katerega so sanjali tudi Slovenci

Svetovno prvenstvo v hokeju, 1. dan

Petek, 12. maj

Lestvica:
slovenska hokejska reprezentanca : Italija, pripravljalna tekma
Sportal Koliko izkušenj s svetovnimi prvenstvi imajo Slovenci?

SP v hokeju, Kanada : Latvija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pri Latviji se je tresla mreža

Kanada je na tekmi v Rigi v skupini B proti Latviji že v prvih petih minutah z dvema goloma povedla, kar je pripeljalo do zamenjave latvijskega vratarja Ivarsa Punnenovsa. Kanada je bila v nadaljevanju tekme še naprej uspešna, saj je na koncu zasluženo slavila s 6:0.

Branilec Mackenzie Weegar je bil igralec tekme, potem ko je v svojo statistiko vpisal gol, dodal dve podaji ter pomembno delo opravil v obrambi. Vratar Samuel Montembault, ki je debitiral za kanadsko reprezentanco, je zaustavil 23 strelov.

Tekma je bila bolj izenačena, kot morda kaže izid, saj si je Latvija večkrat ustvarila dobre priložnosti, a plošček nikakor ni šel v mrežo Kanade.

Latvijo že jutri čaka tekma proti Slovaški, medtem ko ima Kanada prosto soboto, v nedeljo pa se bo pomerila proti Sloveniji.

Švedska je slavila z 1:0. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Švedska je slavila z 1:0. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Med Švedsko in Nemčijo je šlo na tesno

Švedska je uvodni dan svetovnega prvenstva v hokeju z minimalno prednostjo premagala Nemčijo (1:0). Mož odločitve je bil Oscar Lindberg, ki je edini gol na tekmi zadel v zadnji tretjini. Vratar Lars Johansson pa je na svojem debiju na svetovnih prvenstvih ohranil mrežo nedotaknjeno.

Sicer pa si bosta dva švedska igralca za vedno zapomnila tekmo proti Nemčiji. Leo Carlsson je z 18 leti in 136 dnevi postal najmlajši švedski igralec na svetovnem prvenstvu, medtem ko je Lars Johansson s 35 leti in 305 dnevi najstarejši švedski vratar, ki je prvič branil na SP.

Američani na kolena spravili Fince

Američani so za uvod razžalostili branilce naslova Fince. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Američani so za uvod razžalostili branilce naslova Fince. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Hokejisti ZDA so na SP v Tampereju presenetili Finsko, ki brani naslov svetovnega prvaka. Drew O'Connor je v tretji tretjini dosegel gol za vodstvo, Alex Tuch pa je dodal dva gola in s tem Američanom zapečatil zmago.

Pri Američanih, ki so nadstreljali gostitelje (razmerje v strelih 38:24), se je izkazal vratar Pittsburgh Penguins, Casey DeSmith, ki je ubranil nekaj ključnih strelov.

Finska, ki je lani osvojila olimpijsko in svetovno prvenstvo, na uvodni tekmi nikakor ni našla pravega ritma. Američani pod vodstvom trenerja Davida Quinna upajo, da bodo po dolgem času prišli do zlatega odličja. Finci naslednjo tekmo igrajo proti Nemčiji, medtem ko imajo Američani prost dan, nato pa jih čaka Madžarska.

Tesno med Češko in Slovaško  Češka je slavila s 3:2. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Češka je slavila s 3:2. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na tekmi med Češko in Slovaško so vsi goli padli že v prvi tretjini. Na koncu je Češka zasluženo zmagala s 3:2. Lukáš Sedlak je za Češko dosegel drugi in tretji gol in bil tako glavni "krivec" za zmago Češke.

Slovaška je hitro, že v peti minuti tekme, povedla z golom Martina Chromiaka. Toda njihovo veselje ni dolgo trajalo, potem ko so Čehi izenačili z golom Romana Cervenka. Za tem je sledil nenavaden gol, ko si je pravzaprav češki vratar Simon Hrubec sam zabil gol, na koncu pa so gol za vodstvo Slovakov pripisali Mislavu Rosandicu. Nato je udaril Sedlak, najprej je izenačil ob igralcu manj, nato pa bil ob igralcu več uspešen še v 19. minuti prve tretjine, ko je postavil končni izid tekme.

 V drugi tretjini ni bilo gola, prav tako ne tudi v zadnji tretjini, ko so se Slovaki zaman trudili, da bi izenačili.

Skupinski del se konča 23. maja

Prvenstvo se začenja s predtekmovalnim delom, v vsakem od mest bo igralo osem reprezentanc. V skupini A v Tampereju se merijo Finska, ZDA, Švedska, Nemčija, Danska, Francija, Avstrija in Madžarska, v skupini B v Rigi pa Latvija, Slovenija, Kanada, Švica, Češka, Slovaška, Norveška in Kazahstan.

Po skupinskem delu, ki se bo končal 23. maja, bodo štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine napredovale v četrtfinale. Za preostalih osem bo tekmovanja konec. Še več, najslabša reprezentanca iz vsake skupine bo nazadovala rang nižje in bo prihodnje leto igrala v diviziji I, skupini A. V eliti, ki bo prihodnje leto na Češkem, pa bosta namesto njiju zaigrali Velika Britanija in Poljska.

Četrtfinalni boji se bodo v obeh mestih začeli 25. maja, polfinale in tekmi za odličja bodo v Tampereju 27. in 28. maja. 

SP v hokeju 2023 - Kanada
Sportal Spored in rezultati svetovnega prvenstva v hokeju

Razpored tekem slovenske reprezentance na SP v Rigi:*

Sobota, 13. maj
11.20 Švica – Slovenija

Nedelja, 14. maj
11.20 Slovenija – Kanada

Torek, 16. maj
15.20 Slovenija – Norveška

Četrtek, 18. maj
15.20 Češka – Slovenija

Petek, 19. maj
15.20 Latvija – Slovenija

Nedelja, 21. maj
15.20 Slovenija – Slovaška

Ponedeljek, 22. maj
19.20 Kazahstan – Slovenija

*slovenski čas, Riga je +1 ura

slovenska hokejska reprezentanca : Italija, pripravljalna tekma
Sportal Kako so v pripravah igrali slovenski tekmeci?
slovenska hokejska reprezentanca : Italija, pripravljalna tekma, Matic Podlipnik
Sportal Poškodovani Matic Podlipnik na SP ne bo igral, v Rigo prišel Nejc Stojan
 
Ne spreglejte