Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2019,
22.48

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

Natisni članek

Košice Bratislava Slovaška SP v hokeju 2019

Ponedeljek, 20. 5. 2019, 22.48

4 leta, 11 mesecev

SP ELITNE DIVIZIJE, 11. DAN

Slovenci dobili tekmece za SP: čaka jih težko delo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68
Italija Avstrija SP v hokeju 2019 | Italijani so v dramatični tekmi po kazenskih strelih premagali Avstrijo in si priborili obstanek med elito. Takole je zmagovalca odločil Sean McMonagle. | Foto Reuters

Italijani so v dramatični tekmi po kazenskih strelih premagali Avstrijo in si priborili obstanek med elito. Takole je zmagovalca odločil Sean McMonagle.

Foto: Reuters

Po dveh dramatičnih obračunih na svetovnem prvenstvu elitne divizije na Slovaškem je Slovenija dobila še zadnja nasprotnika za prvenstvo drugega razreda prihodnje leto, za gostiteljstvo katerega bo kandidirala. To sta Francija, ki se od elite poslavlja prvič po letu 2008, in Avstrija. Francoze je po preobratu po podaljšku izločila Velika Britanija (4:3), Avstrijce pa z istim rezultatom, a po kazenskih strelih, Italija.

Stožice hokej
Sportal HZS po svetovno prvenstvo: Pravzaprav ostanemo le mi

Italijani, ki so do odločilne tekme dosegli le en zadetek, so prek Anthonyja Bardara povedli v 10. minuti, a so Avstrijci z zadetkoma Manuela Ganahla in NHL-ovca Michaela Raffla sedem minut pozneje vodili z 2:1. Vodstvo so obdržali do 35. minute, ko je Simon Kostner izenačil, Marco Rosa pa minuto pred iztekom drugega dela popeljal azzurre do novega vodstva. Raffl je na začetku zadnje tretjine zadel za izenačenje in napovedal dramatično končnico.

Do konca rednega dela se izid ni spremenil, prav tako ne v podaljšku, v katerem sta moštvi igrali s po tremi igralci v polju. Odločali so kazenski streli, šele po sedmi seriji pa so se zmage in obstanka med elito razveselili Italijani. Odločilni kazenski strel je zadel Sean McMonagle.

Kanadčani, ki so si že pred srečanjem zagotovili četrtfinale, so v Košicah s 5:0 odpravili Dance in spet skočili na drugo mesto skupine.

Težko delo za rise

Glavni avtsajderski na papirju Velika Britanija in Italija sta na odločilnih sedmih tekmah po drami uspeli priti do prve zmage in obstanka med elito, izpadli pa sta Avstrija in Francija, kar pomeni, da Slovence prihodnje leto čaka težko delo.

Na SP drugega razreda bodo risi, kot kaže na domačem ledu, ob severnih sosedih in galskih petelinih igrali še z Madžarsko, Južno Korejo in Romunijo. Med elito bosta napredovali prva in drugouvrščena reprezentanca.

Hokejisti Velike Britanije so letos prvič po 25 letih zaigrali med elito in se z zmago po preobratu na odločilni tekmi (s 4:3 so premagali Francijo) v njej tudi zadržali. | Foto: Reuters Hokejisti Velike Britanije so letos prvič po 25 letih zaigrali med elito in se z zmago po preobratu na odločilni tekmi (s 4:3 so premagali Francijo) v njej tudi zadržali. Foto: Reuters  Britanci po velikem preobratu poslali Francoze iz elite

Popoldanski obračun skupine A med Francijo in Veliko Britanijo je prav tako odločal o tem, kdo bo ostal v eliti in kdo se bo od nje poslovil. Izraziti papirnati favoriti so bili galski petelini in v 28. minuti je vse kazalo na to, da bodo nadaljevali svoje popotovanje v najkakovostnejšem razredu reprezentančnega hokeja. Po treh zadetkih med 24. in 28. minuto so namreč povedli s 3:0.

A Britanci se niso dali, v 35. minuti so znižali na 1:3, do drugega odmora pa prednost Francije še stopili. Tudi začetek zadnje tretjine se je začel po njihovih željah, Robert Farmer je izenačil na 3:3. Do konca rednega dela sta mreži mirovali, tako da je sledil podaljšek tri na tri, v katerem je Ben Davies postavil piko na i velikemu preobratu.

Britanski navijači bodo tudi prihodnje leto svojo reprezentanco spremljali med reprezentančno hokejsko smetano. | Foto: Reuters Britanski navijači bodo tudi prihodnje leto svojo reprezentanco spremljali med reprezentančno hokejsko smetano. Foto: Reuters

Britanci, ki so se lani po četrt stoletja spet uvrstili v elito, bodo v skupini A igrali tudi prihodnje leto v Švici, Francozi pa se selijo v drugi razred. Prvič po letu 2008 jih ne bo med elito. Svetovno prvenstvo pa bo najverjetneje gostila Slovenija.

Britanci so obstanek proslavljali z napevom “We’re shit and we know we are!”

V skupini B so Švedi po izenačenem boju v Bratislavi premagali Latvijo s 5:4 in si priigrali četrtfinale. Dennis Rasmussen je zabil odločilni zadetek v prazno mrežo 34 sekund pred koncem.

Patrick Kane
Sportal Američani imajo najdražjo, na delu kar 117 igralcev iz lige NHL

Kdo je v četrtfinalu?


Najboljše štiri reprezentance skupin A in B se bodo pomerile v četrtfinalu, in sicer po sistemu zmagovalka skupine A s četrto iz skupine B, druga iz A s tretjo iz B ... Četrtfinale so si zagotovile Finska, ZDA, Kanada, Nemčija, Rusija, Češka, Švedska in Švica.

 

SP, elitne divizije, 11. dan:

Skupina A, Košice

Lestvica skupine A:

Skupina B, Bratislava

Lestvica skupine B:

 

 

Preberite še: 

Sp2019: Rusija - Švica
Sportal Američani v četrtfinale, Rusi ostajajo še brez poraza
Kanada SP v hokeju 2019
Sportal Kanadčani so se znesli nad Nemci, Švedi Švicarjem zadali prvi poraz
Ne spreglejte