Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2016,
13.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Triglav Kranj HK Playboy Slavija HK ECE Celje HDD Olimpija HDD Jesenice državno prvenstvo Alpska liga liga EBEL hokej

Četrtek, 16. 6. 2016, 13.26

6 let, 6 mesecev

slovenska klubska scena

Večna tekmeca čez mejo, preostali doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
HDD Olimpija HDD Jesenice | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kot kaže, bomo imeli v prihodnji sezoni v mednarodnih ligah po štirih letih spet le dva kluba. Olimpija, ki ne sliši več na staro ime, verjame v vztrajanje v ligi EBEL, Jesenice pa bodo del Alpske lige. Preostalim ostane državno prvenstvo.

 

Po sezoni 2011/12, ko smo v razširjenem avstrijskem prvenstvu spremljali Olimpijo in od tekmovanja poslavljajoče se Jesenice, preostali naši klubi pa so igrali v domačem prvenstvu, bo slovenski hokej v boj onkraj svojih meja poslal spet le dva kluba.

V sezoni 2012/13 sta ob EBEL-ligaški Olimpiji v ligi INL sodelovala Triglav in Slavija, leto pozneje jih je bilo v bitki kar sedem. Olimpija v EBEL, v ligi INL pa ob prej omenjenih še Team Jesenice, Celje, Maribor in Bled. A se je pravljičnih sedem kaj hitro skrčilo. Najprej se je poslovil Maribor, nato še Triglav in Bled, zdaj v slovo mahajo še Celjani in Založani.

Liga EBEL

Predsednik Olimpije - društvo po novem nosi ime HDD Olimpija Ljubljana - je bil v izjavah za javnost vselej optimističen, da bo društvo še naprej igralo v ligi EBEL. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Predsednik Olimpije - društvo po novem nosi ime HDD Olimpija Ljubljana - je bil v izjavah za javnost vselej optimističen, da bo društvo še naprej igralo v ligi EBEL. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Še peto leto zapored bo slovenski klubski pridih ligi EBEL najverjetneje dajal le en klub. Pri Olimpiji so v sredo sporočili, da so izpolnili pogoj (plačilo obveznosti igralcev za preteklo sezono) in zahtevano dokumentacijo naslovili na vodstvo lige. To bo imelo zadnjo besedo.

A v Ljubljani - v ligi EBEL pravijo, da so ji dali prednost pred MAC Budimpešto zaradi tradicije - so optimistični in delajo vse, kot da so člani lige EBEL. Ta bo štela 12 klubov, ki bodo novo tekmovalno obdobje začeli 15. septembra. Po koncu rednega dela bo zgornji dom že uvrščen v končnico, medtem ko se bo spodnji v kvalifikacijah bojeval za četrtfinalni vstopnici.

Društvo s Celovške 25 – v sredo mu je potekla pogodba z zdaj že nekdanjim generalnim sponzorjem Telemachom – ima novo ime (ki ne vsebuje več nekdanjega sponzorja), in sicer HDD Olimpija Ljubljana. V prihodnji sezoni zmaji naj ne bi imeli glavnega sponzorja, pač pa več manjših.

Alpska liga

Jeseničani želijo v Alpski ligi enakovredno tekmovati z najboljšimi italijanskimi klubi in nekaterimi okrepljenimi Avstrijci. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jeseničani želijo v Alpski ligi enakovredno tekmovati z najboljšimi italijanskimi klubi in nekaterimi okrepljenimi Avstrijci. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V novoustanovljenem tekmovanju, ki naj bi bilo dobra odskočna deska za mlajše igralce in bo stremelo k profesionalizmu, bo igralo 15 oziroma 16 moštev. Od slovenskih bodo na delu le Jeseničani. Železarji bodo v družbi sedmih avstrijskih sosedov (Lustenau, Feldkirch, Bregenzerwald, Kitzbühel, Zell am See, KAC II, Salzburg II) in sedmih ali osmih italijanskih sosedov (Asiago, Fassa, Gardena, Pusteral, Ritten, Cortina, Sterzing in pogojno Neumarkt, ki še čaka na dovoljenje domače zveze).

Kakšen bo sistem tekmovanja, še ni znano. Bodo pa klubi po rednem delu prav tako odigrali še dodatne tekme pred končnico. Najboljši bodo vanjo neposredno uvrščeni že po rednem delu, spodnji del pa se bo bojeval v kvalifikacijah.

Državno prvenstvo

Založani in Celjani so zadnja štiri oziroma tri leta igrali v ligi INL, v prihodnje jim preostane bitka v državnem prvenstvu. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Založani in Celjani so zadnja štiri oziroma tri leta igrali v ligi INL, v prihodnje jim preostane bitka v državnem prvenstvu. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Preostalim slovenskim klubom ostane sodelovanje v domačem prvenstvu, kjer gre Jesenice in Olimpijo pričakovati v poznejši fazi tekmovanja. Lani so ob večnih tekmecih v DP igrali še Celje, Slavija, Triglav, Bled in Maribor.

Najverjetneje bodo v slovenskem prvenstvu, podobno kot lani, v rednem delu igrali tudi hrvaški in srbski klubi. A za format in spored bojev je še prehitro govoriti.

 

 

Ne spreglejte