Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 5. 2016,
14.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Natisni članek

hokej liga EBEL HDD Olimpija HDD Jesenice

Sreda, 18. 5. 2016, 14.14

6 let, 7 mesecev

Predsednik lige EBEL: Odločili so se za dolgoletnega partnerja Olimpijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Olimpija | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Če bodo pri Olimpiji izpolnili pogoj in do 15. junija poravnali obveznosti za preteklo sezono, bomo imeli tudi v naslednji sezoni v ligi EBEL enega predstavnika. Kot pravi predsednik lige Peter Mennel, so se raje odločili za dolgoletnega partnerja kot novinca.

Na torkovi skupščini razširjenega avstrijskega prvenstva v Salzburgu je postalo uradno, da se tekmovanje ne bo širilo in da bo še naprej štelo 12 klubov. Sodelovali bodo isti kot lani, a le če bo Olimpija ubogala vodstvo lige in do sredine junija poravnala dolgove za preteklo sezono. Če ji bo naloga spodletela – včeraj nam je predsednik ljubljanskega društva Marko Popovič dejal, da je pogoj povsem sprejemljiv –, bo namesto nje v ligi EBEL igral MAC Budimpešta.

Madžari (neuradno bi bil njihov proračun, če bi prihodnjo sezono igrali v ligi EBEL, tudi trikrat višji od jeseniškega - tudi nad tremi milijoni evrov) so bili ob Jeseničanih na koncu edini zainteresirani kandidat za priključitev k ligi EBEL in naj bi izpolnili vse pogoje, ki so po besedah jeseniškega tabora obsegali podpisane pogodbe za celoten proračun za prihodnjo sezono in celoten igralski kader. V Avstriji so se nekateri, tudi mediji, po odločitvi, da Olimpiji dajo še eno priložnost, hudovali, češ da je vodstvu lige EBEL spet spodletelo in da ne verjamejo novim obljubam zeleno-belega tabora.

A predsednik lige Peter Mennel je za uradno stran lige odločitev, da zmaji ostanejo del družine EBEL, komentiral z besedami: "Klubi so soglasno podprli Olimpijo. Odločili so se za dolgoletnega partnerja in format z 12 klubi. To ni bila odločitev proti MAC Budimpešti. Ta je predal vse potrebne dokumente in bil zelo profesionalen. Njihova organizacija bi v prihodnosti lahko sodelovala v ligi EBEL. O klubih, ki bodo v ligi igrali v sezoni 2017/18, bomo odločali na jesenski skupščini."

Petrer Mennel | Foto: Sportida Foto: Sportida

Pri Olimpiji, ki ima manj kot mesec dni časa, da poplača dolgove, so ob tem dodali, da jih podpora izjemno veseli. "Ko ti na primer Salzburg in Gradec rečeta, da te podpirata pri tvojem delu in prizadevanjih, je to res lepo slišati," je bil zadovoljen Popovič.

Prav nič zadovoljstva pa ni na Jesenicah, kjer niso razočarani le nad dejstvom, da jih prihodnjo sezono ne bo v ligi EBEL, pač pa tudi nad tem, da so nekateri, ki naj bi jim pomagali do vrnitve, pomagali s figo v žepu. Na Gorenjskem bodo zdaj preučili t. i. Mednarodno Alpsko ligo, ki bo zaživela v novem tekmovalnem obdobju. Rok za prijave naj bi se na predlog Hokejske zveze Slovenije podaljšal za nekaj dni (sprva je bil kot skrajni datum določen 20. maj), več pa naj bi bilo znanega do konca meseca.

Na odločitev vodstva lige EBEL se je odzvala tudi HZS. Njen pogled si lahko preberete v spodnjem sporočilu za javnost.

Klubi za prihodnjo sezono lige EBEL

Avstrija: Red Bull Salzburg, VSV Beljak, Black Wings Linz, Dornbirn, Innsbruck, Graz 99ers, Vienna Capitals, KAC Celovec
Slovenija: HDD Olimpija*
Italija: Bolzano
Madžarska: Sapa Fehervar
Češka:>/b> Znojmo

*Če do 15. junija ne poravna dolgo za preteklo sezono, bo namesto nje igral MAC Budimpešta.

Urnik tekmovanja bo znan po SP elitne divizije v Rusiji, ko bodo določili tudi začetek SP divizije I, skupine A, v kateri bo prihodnje leto igrala Avstrija, ki je tudi oddala kandidaturo za prireditev prvenstva. Začetek lige EBEL naj bi sicer bil sredi septembra.

 

Odziv Hokejske zveze Slovenije na odločitev vodstva lige EBEL

Hokejska zveza Slovenije obžaluje odločitev vodstva lige EBEL o zavrnitvi vloge HDD Sij Acroni Jesenice za sodelovanje v omenjenem tekmovanju v sezoni 2016/17. Ostajamo trdno prepričani, da bi bilo sodelovanje dveh slovenskih hokejskih klubov v razširjeni avstrijski ligi v dobro slovenskega hokeja. Ob tem želimo izraziti priznanje vodstvu jeseniškega kluba, saj je v največji možni razumni meri izpolnilo zahteve, ki jih je postavilo vodstvo EBEL. Želimo si, da današnja odločitev ne bi odvrnila železarjev od prizadevanj za razvoj in ponovni vzpon jeseniškega hokeja.

Obenem tudi menimo, da je vodstvo tekmovanja EBEL z odločitvijo o sodelovanju HDD Telemach Olimpije v omenjenem tekmovanju v prihodnji sezoni ravnalo modro in dalo aktualnemu vodstvu ljubljanskega kluba priložnost, da nadaljuje s prizadevanji za sanacijo razmer, v katerih je pred dvema letoma prevzelo klub. Verjamemo, da bodo zmaji to zaupanje upravičili in izpolnili zastavljene cilje.

Hokejska zveza Slovenije bo še naprej podpirala vse slovenske klube pri njihovem razvoju in prizadevanjih za uveljavljanje v mednarodnem prostoru.

Ne spreglejte