Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 4. 2017,
18.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

državno prvenstvo HDD Olimpija HDD Jesenice

Sreda, 5. 4. 2017, 18.39

6 let, 6 mesecev

Državni prvaki po osamosvojitvi Slovenije

Nov finale, stara tekmeca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Olimpija Jesenice hokej | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Večna tekmeca Olimpija in Jesenice se bosta od četrtka merila za naslov slovenskega prvaka, ki ga branijo Ljubljančani. Od osamosvojitve se je v dozdajšnjih 25 finalih le petkrat zgodilo, da si nasproti nista stala omenjena kolektiva. Železarji so od takrat zbrali deset, zmaji pa 15 lovorik. Prva finalna tekma bo v četrtek ob 19.15 v Tivoliju.

Tudi letošnja sezona v državnem prvenstvu ni prinesla presenečenj. V finalu se bosta, kot je zdaj že kar tradicija, udarila večna tekmeca iz Ljubljane in Gorenjske. Jesenice in Olimpija sta slovenska kluba, ki sta pustila največji pečat v bojih za domačega prvaka.

Letos mineva 60 let od osvojitve prvega jeseniškega naslova državnega prvaka. Leta 1957 so na zaključnem turnirju v Beogradu Jeseničani senzacionalno postali prvaki Jugoslavije. Od takrat državne lovorike niso izpustili iz rok vse do leta 1972. Njihovo vladavino je prekinila Olimpija. Jeseničani so pred osamosvojitvijo Slovenije po podatkih slovenske krovne hokejske organizacije na uradnih državnih prvenstvih 23-krat ugnali vso konkurenco, osemkrat je to uspelo Olimpiji, dvakrat pa igralcem llirije.

Le petkrat se je vmešala Slavija

Edini drugi finalisti DP po osamosvojitvi so bili hokejisti Slavije. V finalu so igrali petkrat. Zadnjič leta 2013. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Edini drugi finalisti DP po osamosvojitvi so bili hokejisti Slavije. V finalu so igrali petkrat. Zadnjič leta 2013. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Od osamosvojitve smo spremljali 25 finalov državnega prvenstva, skoraj vedno so bile v glavnih vlogah Olimpija in Jesenice. Le petkrat se je zgodilo, da na zadnji stopnici prvenstva nista palic prekrižala večna tekmeca.

Ljubljančani v finalu niso bili le enkrat (sezona 2005/06), Jeseničani pa štirikrat (1998/99, 2003/04, 2006/07, 2012/13). Takrat je v finalu igrala zaloška Slavija, a bila vselej neuspešna.

V četrt stoletja so se zeleno-beli veselili 15-krat – največja prevlada se je začela sredi 90. let, ko so bili prvaki desetkrat zapored –, železarji pa so v tem času našili deset zvezdic, prvo pred točno 25 leti. Če prištejemo še naslove iz zgodnejšega obdobja, jih imajo Jeseničani 33, Ljubljančani pa 23. Podrobnejšo statistiko si lahko ogledate v spodnji infografiki.

 

Zadnjič je bilo tesno

Jeseničani so se zadnjega naslova veselili leta 2015. Takrat jih je, tako kot danes, vodil Nik Zupančič. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jeseničani so se zadnjega naslova veselili leta 2015. Takrat jih je, tako kot danes, vodil Nik Zupančič. Foto: Grega Valančič/Sportida

Večna tekmeca bosta bitko za nov naslov začela v četrtek ob 19.15, ko bo prvo srečanje v ljubljanskem Tivoliju. Ljubljančani bodo poskušali drugič zapored stopiti na državni prestol, Jeseničanom je to zadnjič uspelo leta 2015, in to ravno pod taktirko Nika Zupančiča, ki gorenjsko ekipo vodi tudi letos.

Prednost železarjev je v tekmovalnem ritmu. Klubsko sezono so namreč v polfinalu Alpske lige končali pred tednom dni, tako da jim tekem ne manjka. Drugačen je položaj aktualnih prvakov, ki so zadnje srečanje v ligi EBEL odigrali pred slabima dvema mesecema. Od takrat so imeli nekaj pripravljalnih tekem, a bolj kot ne le trenirali. So pa med sezono igrali na višji ravni kot njihov večni tekmec.

Takole so se naslova lani veselili Ljubljančani. Prvaki so postali šele na odločilni peti tekmi. Tudi letos pričakujejo težek boj. | Foto: Vid Ponikvar Takole so se naslova lani veselili Ljubljančani. Prvaki so postali šele na odločilni peti tekmi. Tudi letos pričakujejo težek boj. Foto: Vid Ponikvar

Obe ekipi sta se državnemu prvenstvu priključili šele v četrtfinalu in od takrat nista izgubili. Olimpija je najprej izločila Maribor, nato še Slavijo, Jesenice pa so odpravile Crveno zvezdo in Celje.

Moštvi bosta igrali na tri zmage. Prednost igrišča imajo varovanci Bojana Zajca, ki so prvaki lani postali šele na odločilni peti tekmi.

Za tretje mesto se bosta na eni tekmi pomerila Slavija in Celje.

Finale, državno prvenstvo*

Četrtek, 6. april
19.15 HDD Olimpija - HDD Sij Acroni Jesenice

Nedelja, 9. april
19.15 HDD Sij Acroni Jesenice - HDD Olimpija

Sreda, 12. april
19.15 HDD Olimpija - HDD Sij Acroni Jesenice

Petek, 14. april
HDD Sij Acroni Jesenice - HDD Olimpija

Nedelja, 16. april
HDD Olimpija - HDD Sij Acroni Jesenice

*Igrajo na tri zmage.

Točen termin tekme za tretje mesto bo določen naknadno.

Ne spreglejte