Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 4. 2017,
12.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Nik Zupančič svetovno prvenstvo v hokeju Pariz in Koln 2017 slovenska hokejska reprezentanca risi SP v hokeju 2017

Torek, 4. 4. 2017, 12.30

6 let, 6 mesecev

Selektor ob začetku priprav na misijo Pariz

Nik Zupančič: To sezono smo že naredili nekaj velikega. Na tem moramo graditi.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
slovenska hokejska reprezentanca | Foto Hokejska zveza Slovenije

Foto: Hokejska zveza Slovenije

"Fantje se morajo zavedati, da smo v tej sezoni že naredili nekaj velikega (v Belorusiji so se uvrstili na olimpijske igre, op. a.). Na to moramo biti ponosni. Na prvenstvo moramo priti tako psihološko kot fizično dobro pripravljeni. Potem se lahko nadejamo uresničitve ciljev," ob začetku uradnih priprav na majsko svetovno prvenstvo elitne divizije pravi selektor hokejske reprezentance Nik Zupančič. Robert Sabolič se je znebil mavčne obloge.

Slovenska hokejska reprezentanca se od ponedeljka pod vodstvom selektorja in treh pomočnikov na Bledu pripravlja na svetovno prvenstvo (fantje so se pred uradnim zborom pripravljali po skupinah), ki bo od 5. maja v Kölnu in Parizu. Slovenija bo skupinski del igrala v Franciji v družbi Kanade, Finske, Švice, Češke, Belorusije, Norveške in gostiteljice.

Prav zdravo ni

Selektor Nik Zupančič je te dni na dveh frontah. Ob reprezentanci na finale domačega prvenstva pripravlja še Jesenice. | Foto: HDD Jesenice, Drago Cvetanovič Selektor Nik Zupančič je te dni na dveh frontah. Ob reprezentanci na finale domačega prvenstva pripravlja še Jesenice. Foto: HDD Jesenice, Drago Cvetanovič

Za vodjo trenerskega štaba Zupančiča prihajajo naporni dnevi, saj bo deloval na dveh koncih. Ob selektorskih obveznostih so njegove misli tudi pri Jesenicah, ki jih bo od četrtka vodil v finalu državnega prvenstva proti Olimpiji. Potrebnega bo kar nekaj prilagajanja in hitenja.

"Verjetno prav zdravo to zame ni, ampak kar se mora, se mora. Na pripravah imam pomočnike, ki bodo na trenutke vskočili. Poskušal bom narediti vse, da bom prisoten tako tukaj kot tam. Kot kaže, bo to izvedljivo, morda bom kakšen trening izpustil. Sproti se bomo usklajevali. Tako pač je. Dokler se bodo stvari prekrivale, se bom trudil biti na obeh koncih čim bolj prisoten," o izjemno zgoščenem urniku razmišlja 48-letni strateg.



Robert Sabolič brez mavca

Robert Sabolič je "osvobodil" roko. | Foto: Vid Ponikvar Robert Sabolič je "osvobodil" roko. Foto: Vid Ponikvar

Robert Sabolič se je konec februarja poškodoval na klubski tekmi konferenčnega četrtfinala Kontinentalne hokejske lige, ko ga je Nikolaj Lemtjugov grobo nabil na ogrado. Osemindvajsetletnik je v pogovoru za Sportal pred dnevi dejal, da je takoj vedel, da ga bo poškodba za nekaj časa oddaljila od ledenih ploskev. Sprva so mislili, da gre za težjo poškodbo rame, napovedi pred majskim svetovnim prvenstvom pa niso bile najboljše.

A pozneje se je izkazalo, da poškodba rame ni tako huda, kot so kazale prve ocene, in da bo večja težava zlom prsta desne roke (oziroma predela pod prstom). Sabolič je tako zadnjih pet tednov preživel z mavcem na roki in z njim po prilagojenem programu tudi treniral (brez kontakta) v upanju, da mu bodo zdravniki prižgali zeleno luč za nastop na prvenstvu.

V torek so mu mavčno oblogo odstranili, Gorenjec pa je ob tem povedal: "Potrebna bosta še dva tedna pazljivosti in razgibavanja, nato pa upam, da bom pripravljen."

Tekem se ne da nadomestiti

Želel bi si, da bi nekateri dlje časa drsali v klubskem dresu, in upa, da bodo izkoristili privilegij, ki jim je ponujen. | Foto: Sportida Želel bi si, da bi nekateri dlje časa drsali v klubskem dresu, in upa, da bodo izkoristili privilegij, ki jim je ponujen. Foto: Sportida

Na Bledu je v ponedeljek pozdravil 21 varovancev (na kar nekaj jih še čaka), nad katerimi z razdalje bdi skozi vso sezono: "Pri današnji tehnologiji in pri vseh prenosih kar velikokrat spremljam igralce na tekmah. Z večino smo v stikih. Včasih malo pokličem in povprašam, nisem pa preveč vsiljiv, da se me ne bi naveličali še pred pripravami, ki bodo dolge."

Med njegovo četo je kar nekaj fantov, ki so sezone končali že precej zgodaj, februarja. Prehitri konci klubskih tekmovalnih obveznosti so v preteklosti marsikoga udarili. Ga kaj skrbi pripravljenost in to, da nekateri že dober mesec in pol niso odigrali tekme?  

"Ponovili smo stalno prakso, da so se fantje, ki so zgodaj končali, že dva tedna pripravljali v Kranju, kar je zanje plus. Mislim, da je bila priprava dobra in da bodo vse skupaj le še nadgrajevali. Večji minus bi bil, če bi bili prepuščeni sami sebi. To ne bi bilo v redu. Seveda pa manjkajo tekme. Tega se ne da nadomestiti. Najbolje bi bilo, da bi se igralci po dobrem play-offu malo osvežili in nato takoj nastopili na prvenstvu," pravi Zupančič in upa, da bodo fantje znali izkoristiti privilegij.

"Fantom sem povedal, da je marsikateri igralec v Evropi klubsko sezono končal takrat kot oni, pa mora zdaj do septembra čakati, da bo odigral kakšno tekmo. V bistvu imajo fantje kar privilegij, da bodo hokej na zelo visoki ravni igrali še maja, čeprav so nekateri klubsko sezono končali že februarja. Upam, da bodo to tudi izkoristili."

Vsaj šest pripravljalnih tekem

Risi bodo pred prvenstvom odigrali vsaj šest tekem.  | Foto: Drago Cvetanovič Risi bodo pred prvenstvom odigrali vsaj šest tekem. Foto: Drago Cvetanovič

Slovenija bo pred svetovnim prvenstvom odigrala vsaj šest pripravljalnih tekem. Dvakrat bo palice prekrižala z Madžari (prvič 11. aprila v Celju), enkrat s Kazahstanom in Italijo, 25. aprila pa bo odpotovala v Sankt Peterburg, kjer naj bi odigrala vsaj še dve tekmi (z reprezentanco Rusije do 25 let, sprva so govorili tudi o možnosti turnirja, na katerem bi sodelovali Danska in Norveška).

"Dobro vemo, da prav velikih možnosti za pripravljalne tekmece nimamo. 12 najboljših evropskih reprezentanc igra neko svojo ligo, kjer imajo zagotovljenih po šest močnih tekem. Mi pa poskušamo pridobiti nasprotnike, tiste močnejše, ki se pripravljajo za divizijo I, ali pa kakšnega nasprotnika, ki bi bil primeren za tik pred SP. Takrat je najpomembneje imeti vsaj dve dovolj kakovostni tekmi, da prideš na prvenstvo pripravljen na hitrost in način igre. Že pred leti se je pokazalo, da nekatere ekipe divizije I ne dosegajo ravni elitne divizije in je po tekmah z njimi težko preklopiti na elito, kjer je vsaka tekma pomembna."

Dokazali, da lahko premagajo na papirju boljše

Slovenija bo primarni cilj, obstanek med elito, poskušala uresničiti v družbi Kanade, Finske, Švice, Češke, Belorusije, Norveške in gostiteljice.

"V tej sezoni smo že naredili veliko stvar. Fantje morajo biti ponosni na to in graditi na tem." | Foto: Hokejska zveza Slovenije "V tej sezoni smo že naredili veliko stvar. Fantje morajo biti ponosni na to in graditi na tem." Foto: Hokejska zveza Slovenije

"Vsi nasprotniki so za nas težki. Če želimo doseči cilj, bomo morali biti stoodstotno optimalno pripravljeni. Tako psihološko kot fizično. Potem se lahko nadejamo uresničitve ciljev. Fantje se morajo ob tem zavedati, da smo v tej sezoni že naredili nekaj velikega (uvrstitev na olimpijske igre, op. a.). Na to moramo biti ponosni in na tem graditi," pravi selektor.

"Dokazali smo že, da se da premagovati na papirju boljše nasprotnike, da se da zmagovati tudi na njihovem terenu (na odločilni tekmi za OI so v Minsku premagali domačine Beloruse, op. a.), glede nato, da je Francija, kjer igramo, tudi naš nasprotnik v skupini," Zupančič verjame v svoje izbrance, ki so v zadnjih letih že nemalokrat pokazali, da so, tudi na krilih odličnega ekipnega duha, kos velikim izzivom.

Seznam vabljenih hokejistov na ponedeljkov zbor

Vratarji: Gašper Krošelj (AIK, Allsvenskan, druga švedska liga), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Andrej Hočevar (Epinal, Ligue Magnus)

Branilci: Klemen Pretnar (Yunost Minsk, beloruska Extraliga), Sabahudin Kovačevič (Yunost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Bad Nauheim, DEL2), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (LHC Lyon, Ligue Magnus), Miha Štebih (Frydek-Mistek, WSM liga, druga češka liga), Jurij Repe (Kladno, WSM liga, druga češka liga)

Napadalci: Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), David Rodman, Boštjan Goličič, Anže Kuralt (vsi Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Nik Pem (Heilbronner Falken, DEL2), Andrej Hebar (Ujpesti TE, Liga MOL), Nik Simšič (Södertälje SK J20), Gregor Koblar (Lyon, Ligue Magnus)

Selektor: Nik Zupančič

 

Časovnica priprav na prvenstvo:

3. april–25. april: priprave v Sloveniji, na Bledu in na Jesenicah
11. april: tekma v Celju proti Madžarski
15. april: tekma v Ljubljani proti Kazahstanu
18. april: tekma v Budimpešti proti Madžarski
23. april: tekma v Egni/Neumarkt proti Italiji
25. april: pot na priprave v Sankt Peterburg, kjer bodo ostali do 2. maja in odigrali vsaj dve pripravljalni tekmi
5. maj: začetek SP, Slovenija bo prvo tekmo odigrala 6. maja proti Švici

 

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija
Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada
Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška
Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija
Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija
Sobota, 13. maj: Slovenija – Belorusija
Ponedeljek, 15. maj: Francija – Slovenija

Ne spreglejte