Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 5. 2017,
11.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Natisni članek

SP v hokeju 2017 Gary Bettman liga NHL olimpijske igre Pjongčang 2018 Anže Kopitar Anže Kopitar Aleksander Ovečkin

Sreda, 10. 5. 2017, 11.45

6 let, 6 mesecev

Rene Fasel: Ni še prepozno

Mednarodna hokejska zveza še vedno upa, da si NHL premisli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Rene Fasel | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Vodstvo lige NHL je pred dobrim mesecem odločilo, da v času olimpijskih iger prihodnje leto ne bo prekinilo tekmovanja in NHL-ovcem omogočilo nastopa na tekmovanju petih krogov. Čeprav časa ni več veliko, na Mednarodni hokejski zvezi verjamejo, da se lahko njihova odločitev spremeni in da bi najboljše hokejiste na svetu februarja 2018 vendarle lahko videli v Pjongčangu.

poročevalka | Foto:

"Več mesecev je preteklo, produktivnega dialoga pa ni bilo. Urnik lige NHL za sezono 2017/18 bomo pripravili brez februarskega premora za olimpijske igre. Stvar je za nas končana," se glasi del aprilskega sporočila za javnost lige NHL, ki po petih zaporednih olimpijskih igrah na tekmovanje petih krogov ne bo poslala svojih hokejistov.

Razlogov za to je bilo več. Od tega, da ne želijo tvegati poškodb, do vprašanja o kritju stroškov. Ključen razlog pa se skriva v nenaklonjenosti lastnikov klubov, ki bi ob skoraj tritedenski prekinitvi klubskega tekmovanja, kot pravijo, izgubili kar nekaj zelencev.

Še je čas

A Mednarodna hokejska zveza (IIHF) še vedno ni vrgla puške v koruzo. Vsaj tako je na torkovi novinarski konferenci na svetovnem prvenstvu v Parizu dejal njen predsednik Rene Fasel, ki je govoril tudi o primernosti kazni za Žigo Jegliča.

Švicar meni, da ima IIHF časa do konca junija ali začetka julija, da poskuša ligo NHL prepričati, naj prižge zeleno luč. Kot pravi 67-letni funkcionar, je od dvakrat do trikrat tedensko v stiku s predstavniki sindikata igralcev (NHLPA), predvsem predsednikom Donaldom Fehrom.

Lahko Rene Fasel res še prepriča predsednika lige NHL Garyja Bettmana, ki pravi, da je odločitev zadnja? | Foto: Reuters Lahko Rene Fasel res še prepriča predsednika lige NHL Garyja Bettmana, ki pravi, da je odločitev zadnja? Foto: Reuters

"Poskušava najti način, kako prepričati Garyja Bettmana (predsednika lige NHL, op. a.), da bi spremenil mnenje in bi igralci prišli na olimpijske igre. Sem zelo pozitivna oseba, nikoli se ne predajam. Še vedno je nekaj časa, da poskušamo to urediti," Fasel še vedno upa, da bodo hokej v času olimpijskih iger ljudem približali tudi z NHL-ovci.


Po porazu Slovenije z Norveško:


Ne igralci, ne navijači, ne mediji ne bodo veseli

Aleksander Ovečkin je odločen, da bo, ne glede na odločitev lige NHL, nastopil na olimpijskih igrah. | Foto: Guliverimage/Getty Images Aleksander Ovečkin je odločen, da bo, ne glede na odločitev lige NHL, nastopil na olimpijskih igrah. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Za promocijo našega športa nimamo boljše platforme, kot so zimske olimpijske igre. Spremlja jih okoli tri bilijone ljudi. Imamo edinstveno priložnost, da tam promoviramo hokej, tudi liga NHL bi tam lahko krepila svojo znamko. Zato me njihova odločitev preseneča. Če bo Gary držal besedo in odločil, da ne gredo na olimpijske igre, prav, a navijači ne bodo veseli, igralci ne bodo veseli, mediji ne boste veseli …" Fasela žalosti, da ne bodo v popolnosti izkoristili možnosti širjenja najhitrejše ekipne igre na svetu med ljudi.

Razočaranje igralcev je veliko

O tem, da igralci ne bodo veseli, je bilo v preteklem mesecu slišati mnogo. Še najbolj vztrajen je Aleksander Ovečkin, ki je že večkrat zatrdil, da bo nastopil na olimpijskih igrah, pa čeprav liga NHL tekmovanja v tistem času ne bo prekinila.

Odločitev je razočarala tudi druge NHL-ovce, med njimi edinega slovenskega predstavnika Anžeta Kopitarja, ki si je septembra z risi priboril drugo zaporedno olimpijsko vozovnico. Hrušičan sicer ne bo šel po stopinjah Ovečkina, je pa prepričan, da le na OI lahko spišeš zgodbe, kot je bila slovenska leta 2014: "Mislim, da pred nastopom na olimpijskih igrah v Sočiju skoraj nihče ni vedel nič o slovenskem hokeju. Kot sem zasledil, so našo reprezentanco označili za pepelko iger. To so zgodbe, ki jih je mogoče ustvariti le na olimpijskih igrah."

Skupine na OI 2018:

A: Kanada, Češka, Švica, Južna Koreja
B: Rusija, ZDA, Slovaška, Slovenija
C: Švedska, Finska, Norveška, Nemčija

Anže Kopitar bo druge olimpijske igre Slovenije najverjetneje spremljal na daljavo. | Foto: Reuters Anže Kopitar bo druge olimpijske igre Slovenije najverjetneje spremljal na daljavo. Foto: Reuters



Želeli bi imeti ...

Zdi se, da je liga NHL trdno odločena, da odločitve ne bo spreminjala. Kot je pred časom dejal Bettman, je v delu urnik tekmovanja, ki ne predvideva prekinitve najmočnejše hokejske lige na svetu. Fasel verjame, da bo olimpijski turnir, tudi če NHL-ovcev res ne bo, odličen: "Že v preteklosti smo igrali brez NHL-ovcev. Verjamem, da bomo v Pjongčanu, ne glede na to, kdo bo nastopil, spremljali kakovostne igre. Seveda bi si želeli videti vse najboljše na svetu."

Ne spreglejte