Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2013,
14.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

HDD Olimpija

Nedelja, 1. 9. 2013, 14.18

8 let

LaPlante obudil vrnitev izseljencev v Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska skupnost v Kanadi ima tudi kar lepo število hokejistov, med katerimi so se nekateri preizkusili tudi v domovini svojih staršev. Kot zadnji je k Olimpiji na preizkušnjo prišel Jake LaPlante.

"V Kanadi je zares velika slovenska skupnost in v tej se najde kar nekaj hokejistov. Seveda sem spadata tudi moja bratranca Matt in Thomas Stajan," nam je po prihodu v Slovenijo v pogovoru zaupal Jake LaPlante, Kanadčan slovenskih korenin, ki je pri Olimpiji na preizkušnji. Pri slednji so se po osamosvojitvi na vsake toliko ozrli prek Atlantika in v slovensko prestolnico pripeljali igralca, katerega predniki so bili rojeni prav v deželi na sončni strani Alp, pa so se nato preselili v Severno Ameriko.

Ni pa do vrnitve v domovino staršev ali starih staršev prišlo šele po osamosvojitvi, kot prvi je se je za takšno potezo odločil John Smrke, ki se lahko pohvali tudi s 103 odigranimi tekmami v najmočnejši hokejski ligi NHL, na katerih je zbral 28 točk. Po osamosvojitvi je prišlo do večjega števila prestopov v Olimpijo, nekateri igralci so prišli le na preizkušnjo in se nato poslovili, spet drugi so ostali za dalj časa in postali ljubljenci navijačev. V to kategorijo brez dvoma sodi Ed Kastelic. Visokorasli napadalec je v Slovenijo prišel s pedigrejem pretepača oziroma zaščitnika zveznikov v ligi NHL. V slednji je namreč zbral kar 751 kazenskih minut, medtem ko je bila točkovna statistika bolj skromna. Na 228 tekmah je zbral 22 točk. V Sloveniji je preživel štiri sezone, eno tudi v dresu Jesenic. Če je v ligi NHL, kot že omenjeno, zbiral predvsem kazenske minute, pa je v Sloveniji močno obogatil tudi točkovno statistiko. Nekaj nastopov je zbral tudi v slovenskem reprezentančnem dresu. V sezoni 2004/05, sicer za kratek čas, je v Ljubljano prišel John Jakopin, še en igralec, ki je bil znan po tem, da mu ni težko odvreči rokavic in se potegniti za soigralce. John Jakopin je sicer bil branilec, v najmočnejši hokejski ligi na svetu pa je odigral 113 tekem in zbral sedem točk. V dresu Olimpije je zbral vsega sedem nastopov, v karieri je namreč zbral kar nekaj pretresov možganov, tako da se je odločil za konec kariere.

Dalj časa se je v Sloveniji zadržal tudi Greg Kužnik, branilec, ki ga je prav tako doživela čast, da je zaigral za Slovenijo. Za slednjo je nastopil na dveh svetovnih prvenstvih. Kužnik se v ligi NHL lahko pohvali z enim nastopom, pri Olimpiji pa je preživel tri sezone in v ligi EBEL odigral 258 tekem in zbral 77 točk. V zadnji sezoni je igral za italijansko Fasso, trenutno nima kluba, vendar se pri 35 letih nagiba h koncu kariere. Z največ nastopi v ligi NHL pa se lahko pohvali Steve Bozek, ki je svojo športno pot končal prav v Ljubljani. Nekdanji napadalec je v ligi NHL odigral kar 699 tekem in dosegel 354 točk. Nosil je dres Los Angelesa, Calgaryja, St. Louisa, Vancouvra in San Joseja.

Veliko manj uspešna sta bila v sezoni 2008/09 Daniel Terenta in Dominik Rozman. Oba sta prišla na preizkušnjo, vendar pa nista bila dovolj kakovostna, da bi ostala del garderobe v dvorani Tivoli. Terenta je sicer ostal v Sloveniji, dve sezoni je igral za Maribor, medtem ko se je Rozman preselil na Nizozemsko. Kot zadnji se je Olimpiji na preizkušnji priključil že omenjeni LaPlante. Gre za bratranca trenutno najbolj znanega Kanadčana slovenskih korenin Matta Stajana. Slednji je bil v zadnji sezoni med stavko v ligi NHL prav tako v igri za prihod v Ljubljano, a zaradi visoke zavarovalnine na koncu ni prišlo do selitve. V Kanadi in ZDA smo imeli in še vedno imamo torej lepo število igralcev, ki imajo slovenske korenine. Že pregled priimkov v raznih ligah napeljuje na hokejiste, katerih predniki so se pred časom odločili za boljše življenje v Severni Ameriki. Škoda le, da toga pravila Mednarodne hokejske zveze (IIHF) preprečujejo nastop za izbrano vrsto. Si predstavljate, da bi bila pravila podobna kot pri nogometu. Med Risi bi se brez dvoma znašel še kakšen kakovosten hokejist. V prvi vrsti brez dvoma Stajan. Pri Olimpiji pa sta igrala tudi dva Američana, ki imata slovenske korenine. Oba sta bila napadalca. Jim Nesich je igral v sezoni 1992/93, Mike Vukonich pa v sezoni 1996/97.

Ne spreglejte