Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 8. 2017,
13.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

podkupovanje Orli Znojmo Jeff Frazee liga EBEL HDD Olimpija

Četrtek, 10. 8. 2017, 13.24

6 let, 6 mesecev

Poskus nameščanja izidov v ligi EBEL

Hude obtožbe nekdanjega vratarja Olimpije: Znojmo je hotel kupiti zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Jeff Frazee | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Nekdanji vratar danes že propadlega ljubljanskega hokejskega kluba HDD Olimpija Američan Jeff Frazee je v elektronskem sporočilu, ki ga je naslovil na športno redakcijo avstrijskega časnika Oberösterreichische Nachricthten (OÖN), napisal, da je bil februarja letos tarča poskusa podkupovanja. Predstavnik češkega Znojma ga je spraševal, kaj hoče v zameno za to, da namerno izgubi.

"Predstavnik Znojma se je obrnil na našega trenerja vratarjev in spraševal, kaj potrebujemo v zameno za to, da izgubimo tekmo. To me ni zanimalo in o vsem skupaj sem obvestil našega glavnega trenerja," je avstrijskemu časniku sporočil Jeff Frazee.

Preiskava še poteka

Trener zmajev Bojan Zajc je o poskusu podkupovanja obvestil vodstvo lige EBEL in policijo. | Foto: Sportida Trener zmajev Bojan Zajc je o poskusu podkupovanja obvestil vodstvo lige EBEL in policijo. Foto: Sportida Trener HDD Olimpije Bojan Zajc je, ko je bil o vsem skupaj obveščen, ukrepal v skladu s pravili in o poskusu podkupovanja obvestil vodstvo lige EBEL in policijo. Incident je zdaj v preiskavi, kar nam je potrdil tudi Zajc: "Vse skupaj je še v preiskavi, zato o tem ne bi rad veliko govoril. Traja pa že kar dolgo."

Znojmo se je na takratni tekmi kvalifikacijskega kroga 21. februarja letos bojeval za uvrstitev v končnico, kar mu je z domačo zmago nad Olimpijo s 7:0 nazadnje tudi uspelo. Jeff Frazee je gol Olimpije zapustil v 12. minuti prve tretjine, ko so domači Orli že vodili s 3:0. In zakaj je 30-letni Američan to javnosti sporočil prav zdaj? "Hočem pravico," je za OÖN povedal Frazee.

Do konca preiskave in objave dejstev (če se bo to sploh zgodilo) je vse skupaj bolj v smislu "rekla, kazala", kot se je izrazil Zajc, ki se, kot že napisano, v podrobnosti ne sme spuščati.

Kako bo ukrepalo vodstvo lige EBEL?

Orli iz Znojma so za uvrstitev v končnico proti Olimpiji potrebovali zmago. | Foto: Sportida Orli iz Znojma so za uvrstitev v končnico proti Olimpiji potrebovali zmago. Foto: Sportida Incident torej preiskujejo, v prihodnjih dneh naj bi bilo jasno, kako bodo vodstvo lige EBEL in pravosodni organi ukrepali proti Znojmu, nekdanjega trenerja praktično že nekdanje Olimpije pa smo povprašali tudi, kako pogosti so po njegovih izkušnjah tovrstni poskusi nečednih poslov v hokeju. Zatrdil nam je: "Meni se je kaj takšnega zgodilo prvič."

Frazee danes še nima novega kluba, v elektronskem sporočilu pa je potarnal tudi zaradi neplačanih obveznosti Olimpije, ki mu je, kot pravi, dolžna 18 tisoč evrov. Za večji del obljubljenega zaslužka naj bi bili prikrajšani tudi preostali tuji hokejisti, ki so lani nosili zeleni dres, a to je bržčas presenečenje le za tujce. "Vsem nam so dolžni," nam je povedal Zajc.

Za to nevšečnost Frazee krivi ligo EBEL. "V Slovenijo sem prišel, ker sem bil prepričan, da ima Olimpija urejene finance, pa ni bilo tako."

"Poteka preiskava, ki pa še ni dala rezultatov"

Za avstrijski časnik je dogajanje pojasnil tudi direktor lige Christian Feichtinger: "V ligi smo naredili vse, kar moramo v takem primeru. Poteka preiskava, ki pa še ni dala rezultatov. Dokler ne bo dokazov, velja, da so obtoženi nedolžni. Če pa se bo izkazalo, da so obtožbe resnične, sledi prijava na tožilstvo."

Kot je pojasnil direktor lige, v primeru, če so obtožbe resnične, ne gre le za kršenje športnih pravil tekmovanja, temveč tudi za kaznivo dejanje. Na to, da je ta primer v javnost prišel šele zdaj, pa po mnenju Feichitingerja vpliva tudi to, da policijske preiskave potekajo v Sloveniji in na Češkem, liga s sedežem v Avstriji pa ima omejen dostop do informacij. STA

 

HDD Olimpije ni več?

HDD Olimpije praktično ni več, klub je letos propadel in bo šel najverjetneje kmalu v stečaj, v zadnjih dneh je ugasnila tudi spletna stran kluba. Ljubljanski hokej bo letos v mednarodnih tekmovanjih zastopala HK Olimpija, ki pa s propadlo HDD Olimpijo nima nič. Tudi upniki do nekdanjega kluba niso v najboljšem položaju, da bi dobili svoj denar, po stečajnem postopku lahko pričakujejo le izplačilo tretjine dolga.

Nova sezona lige EBEL se bo začela 8. septembra, ko se bodo Orli iz Znojma pomerili z Linzem. Slovenskega predstavnika v elitni avstrijski ligi pa ne bo.

Ne spreglejte