Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 11. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

hokej HDD Olimpija HDD Jesenice pokal Slovenije

Ponedeljek, 28. 11. 2016, 16.00

6 let, 6 mesecev

Odziv HDD Sij Acroni Jesenice na superpokalno odločitev HZS

Jeseničani po zadnjem razpletu superpokala: Odločitev HZS kaže dve ravni veljave klubov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Jesenice Olimpija | Foto HDD Jesenice, Drago Cvetanovič

Foto: HDD Jesenice, Drago Cvetanovič

Čeprav je od finalnega hokejskega Superpokala, ki ga je z zmago s 4:2 nad Jesenicami dobila Olimpija, že mesec in pol, se prah okoli spornega obračuna še ni polegel. HZS je pred dnevi odločila, da lovorika ostaja v Ljubljani in da mora Olimpija plačati kazen. Na to so se odzvali na Gorenjskem, kjer menijo, da pritožbeni postopek ni bil voden celovito.

Dogajanje na finalni tekmi Superpokala Slovenije 11. oktobra še vedno buri duhove in jih bo verjetno še dolgo. Spomnimo, v finalu v Podmežakli so se srečali večni tekmeci Jeseničani in Ljubljančani.

HZS je odločila, da lovorika ostane zmajem, a jim ob tem naložila denarno kazen v višini 4.000 evrov. | Foto: Sportida HZS je odločila, da lovorika ostane zmajem, a jim ob tem naložila denarno kazen v višini 4.000 evrov. Foto: Sportida
Zadnji so na ledu zmagali z 2:4 in lovoriko odpeljali v Ljubljano. A ob zmagi so kršili pravila tekem, ki potekajo pod okriljem Hokejske zveze Slovenija (HZS). Ta velevajo, da nobena ekipa ne sme igrati z več kot šestimi igralci, ki nimajo slovenskega državljanstva.

Olimpija je igrala s sedmimi, na kar so s pritožbo naslednji dan opozorili Jeseničani. Pritožbeni organ, ki ga v disciplinskem postopku na prvi stopnji predstavlja tehnični direktor HZS, je ljubljansko društvo pozval, da se izjasni o navedbah jeseniškega kluba, in se pozneje sam opredelil do navedb obeh klubov.

Pri HZS so odločili, da je Olimpija res kršila pravila, a da lovorika ostaja v njenih rokah. Bo pa morala zaradi kršitve plačati 4.000 evrov denarne kazni. Z domače krovne hokejske organizacije so še sporočili, da tekme ne morejo registrirati s 5:0 v korist železarjev, kot so ti predlagali, saj takšna sankcija v internih aktih HZS ni navedena.

Jeseniško vprašanje o interesu slovenskega hokeja

Na to odločitev so se z odprtim pismom z naslovom V interesu slovenskega hokeja in podpisanim s HDD Sij Acroni Jesenice odzvali na Gorenjskem. V dolgem zapisu so predstavili svoje videnje dogodkov ob Olimpijini kršitvi in se vprašali, kaj je v interesu slovenskega hokeja. Izpostavili bomo le nekaj točk, celoten zapis pa si lahko preberete tukaj.

Čas, da se postavijo pravila, ki jih bodo spoštovali

Kot pravijo, so po pritožbi pričakovali, da bo HZS "ugotovila dejansko stanje in s tem HDD Olimpijo spoznala za krivo ter ji s tem odvzela zmago, ki jo je dosegla z očitnim kršenjem pravil". Ta se je, kot smo že pisali, odzvala s predlogom o novem terminu superpokalne tekme. Nova tekma naj bi bila odigrana 31. januarja prihodnje leto na Jesenicah, stroške bi si ekipi delili, vstop na tekmo pa bi bil prost.

Na Gorenjskem predloga niso sprejeli. Kot pišejo, iz zapisa HZS ni bilo jasno, kdo je organizator tekme, kdo bi bil kaznovan, če bi prišlo do kršitve predpisov … Zanimalo jih je tudi, zakaj morajo kriti del stroškov, če niso storili nič narobe, zakaj bi bil vstop prost …

Jeseničani se v odprtem pismu sprašujejo, kaj je interes slovenskega hokeja. | Foto: Sportida Jeseničani se v odprtem pismu sprašujejo, kaj je interes slovenskega hokeja. Foto: Sportida
Ob tem dodajajo, "da je čas, da se v slovenskem hokeju postavijo športna pravila, ki bodo spoštovana in upoštevana, ki bodo veljala za vse klube pod okriljem HZS in ki bodo brez kančka dvoma v poštenost lahko kaznovala kršitelje."

Tekmovanje v prisotnosti tehničnega direktorja bi moralo teči brez zapletov

Na Jesenicah menijo, da odločanje HZS v pritožbenem postopku ni bilo celovito. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Na Jesenicah menijo, da odločanje HZS v pritožbenem postopku ni bilo celovito. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na omenjeni tekmi ni bilo delegata, ki bi preveril kartone igralcev, prav tako tega niso naredili sodniki. So pa bili prisotni predsednik HZS Matjaž Rakovec, generalni sekretar Dejan Kontrec in tehnični direktor Bogdan Jakopič.

"Še posebej velike pristojnosti nosi tehnični direktor, ki neposredno vodi vsa tekmovanja pod okriljem HZS. Ob njegovi prisotnosti na tekmi ni potrebno imenovati nobenega delegata, niti to odgovornost prenašati na sodnike … tekmovanje bi moralo v njegovi prisotnosti teči brez samega zapleta," so se na Jesenicah obregnili ob pristojne na HZS.

V nadaljevanju so izrazili skrb nad odločanjem tehničnega direktorja v pritožbenem postopku: "Osredotočil se je večinoma le na izjave obdolžene strani in naših navedb ni ne potrdil, ne ovrgel, zaradi česar menimo, da postopka ni vodil celovito in ni iskal dejanskega stanja in zato tudi ni mogel izreči poštene kazni kršitelju."

Postopek se ni ustavil, pač pa se je končal

Kot pravijo, so se po zadnji odločitvi HZS spet obrnili na tehničnega direktorja, ki "ugotavlja, da so naše trditve in pomisleki na mestu in nam daje prav v tem sporu, nima pa vzvodov za izrekanje kazni, ki bi bile v tem primeru edine pravične. Le predsedstvo HZS lahko odloči izven veljavnih pravil".

V gorenjskem kolektivu še pravijo, da so podali pritožbo na predsedstvo HZS, a da se postopek ni ustavil za čas odločanja, ampak se je preprosto končal. "Olimpiji ostaja nepošteno dosežen rezultat, nam pa grenka izkušnja, ki kaže dva nivoja veljave klubov v slovenskem hokejskem prostoru," so dodali in izrazili dvom v to, da bodo v Ljubljani, kjer je finančen položaj nezavidljiv, denarno kazen res izplačali.

V odprtem pismu še pravijo, da ne vidijo smiselnosti denarne kazni, in menijo, da bo Olimpija v tem primeru in v vseh nadaljnjih ob svojih kršitvah ostala povsem nekaznovana. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V odprtem pismu še pravijo, da ne vidijo smiselnosti denarne kazni, in menijo, da bo Olimpija v tem primeru in v vseh nadaljnjih ob svojih kršitvah ostala povsem nekaznovana. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kakšna je smiselnost izreka denarne kazni?

Ob tem so javnosti razkrili vsebino poletne elektronske pošte predsednika HZS Rakovca, ki je po njihovih besedah na več naslovov poslal obrazložitev, v kakšnem položaju je HDD Olimpija, in navedel, da ne izpolnjuje svojih finančnih obvez do HZS. O tem se po tivolskih hodnik, predvsem o neplačilu transfer kart, sicer govori že dlje časa.

"Še posebej je bilo izpostavljeno neplačevanje transferjev. S tem se postavlja tudi vprašanje smiselnosti izreka denarne kazni. Mi ga ne vidimo in smo mnenja, da bi v tem konkretnem primeru in v vseh nadaljnjih HDD Olimpija ob svojih kršitvah ostala povsem nekaznovana,"  so še zapisali.
 

Ne spreglejte