Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 5. 2020,
18.00

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Ivo Jan Alpska liga HK Olimpija

Četrtek, 21. 5. 2020, 18.00

3 leta, 11 mesecev

intervju s trenerjem hk sž olimpija

Ivo Jan: Z Jesenicami se ne obremenjujem, osredotočam se na svojo ekipo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Ivo Jan | Ivo Jan je pred mesecem prevzel trenerske vajeti članske Olimpije, s katero se je dogovoril za triletno sodelovanje, ob tem bo vodil ves trenerski štab kluba. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Ivo Jan je pred mesecem prevzel trenerske vajeti članske Olimpije, s katero se je dogovoril za triletno sodelovanje, ob tem bo vodil ves trenerski štab kluba.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Glavni trener HK SŽ Olimpija Ivo Jan se zadnji mesec ukvarja s sestavljanjem članske ekipe za prihodnjo sezono, pri katerem si bo največ časa vzel za raziskovanje vratarskega terena, saj se je prvi vratar zmajev zadnjih let Žan Us preselil na Jesenice. S kadrovanjem teh se ne želi obremenjevati, raje govori o svojem moštvu in visokih ciljih, ki jih bodo sprva najverjetneje zasledovali pred praznimi tribunami. 

Ivo Jan
Sportal "Ko udari realnost in se svet ne vrti več le okoli tebe, te mora nekdo prizemljiti"

Mesec dni mineva, odkar so vas uradno imenovali za trenerja članske Olimpije, vodili pa boste tudi ves trenerski štab kluba. Kaj so bile v zadnjih tednih prioritete, čemu ste se najbolj posvečali?
Ena od pomembnih stvari je bila in je še vedno sestavljanje članske ekipe. V primerjavi z Jesenicami smo morda malo v zaostanku, a kar zadeva to, se ne obremenjujem preveč. Načeloma smo se precej pozno dogovorili za sodelovanje, tako da smo malo pozneje začeli sestavljati ekipo, a se mi zdi, da stvari kar lepo napredujejo. Z nekaterimi se še pogovarjamo, z nekaterimi smo podpisali ... Veliko delam tudi z mladim pogonom, saj ostajam vodja stroke v mlajšem pogonu. 

Jure Sotlar
Sportal V Tivoliju se jim je uresničila želja: Otrok Olimpije se vrača

Stvari v mlajših selekcijah ste nekoliko prevetrili, trener selekcij do 17 in 19 let je postal Matic Kralj ...
Da. Nekaj sprememb je bilo. Najpomembnejše stvari pri mlajših smo uredili, imeli smo sestanke z vsemi trenerji. Vsi vedo, kaj se od njih pričakuje, kaj se od njih zahteva. Kot šef stroke nisem tu zato, da bi koga bičal, bom pa zahteval, da se opravi stvari, ki se jih mora.

Pri mlajših je bila prioriteta, da se po koronakrizi začne spet trenirati z mlajšimi. Vsi skupaj so bili zelo neučakani, nestrpno so čakali, kdaj se bodo spet začeli treningi. A nismo želeli prehitevati, želeli smo jih začeti v razmeroma normalni izvedbi.

V ponedeljek smo tako opravili prve treninge. Vesel sem bil obiska mlajših selekcij (od tistih od 13 do 19 let), saj je bil obisk skoraj 90-odstoten. To je prvi velik korak, ki smo ga naredili, da so se začeli udeleževati tudi suhih priprav čez poletje. Zdaj je v naših rokah, da dobro delamo. Verjamem, da bomo lahko naredili največ, kar lahko.

HK Olimpija Linz Janez Orehek
Sportal Z Jesenic se vrača k Olimpiji, oba kluba razširila igralski kader

Prvi vratar Olimpije zadnjih let Žan Us se je preselil na Jesenice. Jan se s kadrovanjem večnega tekmeca ne želi pretirano obremenjevati, kot pravi, se raje osredotoča na svojo ekipo. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Prvi vratar Olimpije zadnjih let Žan Us se je preselil na Jesenice. Jan se s kadrovanjem večnega tekmeca ne želi pretirano obremenjevati, kot pravi, se raje osredotoča na svojo ekipo. Foto: Peter Podobnik/Sportida Športni direktor Jože Kovač je pred tednoma dejal, da so na Gorenjskem pri kadrovanju dobili prvo tretjino (iz Olimpije sta se na Jesenice preselila prvi vratar Žan Us in pomemben člen napada Žan Jezovšek, sodelovanje je podaljšal tudi Andrej Hebar, ki se je pogovarjal tudi z Olimpijo). Kako vi gledate na trenutni kadrovski položaj (pogovarjali smo se pred podpisom z Juretom Sotlarjem)? 
Osredotočam se na svoj klub, na svojo ekipo. Nikoli nisem preveč razmišljal, kaj delajo drugi. Seveda spremljam, kaj se dogaja na Jesenicah, a se s tem ne obremenjujem. 

Raje sem osredotočen na svoje delo. Želimo narediti močno ekipo, nočem, da bi se prehitro zakadili v kakšno stvar. Delamo premišljeno. Gledam, kaj mi manjka v ekipi, in glede na to iščemo kader. 

Rad bi videl, da bi ekipa v večini ostala takšna, kot je bila lani, z nekaj dodatki. Zavedamo se, da bo težava morda z vratarjem, ker bo treba poiskati tujca.

A vse se bo zamaknilo vsaj za en mesec (tekmovanja), tako da nismo še nič v zaostanku, da bi morali zdaj narediti nekaj na vrat na nos. 

"Kar zadeva to, bom zelo previden, saj se zavedam, kaj lahko vratar prinese ali pa odnese ekipi." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Kar zadeva to, bom zelo previden, saj se zavedam, kaj lahko vratar prinese ali pa odnese ekipi." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kako daleč ste pri iskanju vratarja?
Kar zadeva to, bom zelo previden, saj se zavedam, kaj lahko vratar prinese ali pa odnese ekipi. Poznam kar nekaj ljudi, ki delajo na precej visoki ravni, da se z njimi lahko posvetujem. Radi bi videli kakšnega morda malo mlajšega vratarja, ne premladega ne prestarega, tako da bi z njim delali dolgoročno.

Jesenice - Olimpija
Sportal Ostaja železar: Srce je najsrečnejše na Jesenicah

Vas ne skrbi, da bo takih zmanjkalo z zapolnjevanjem ekip?
Vsekakor ne bomo čakali do zadnjega trenutka, želim pa biti stoodstotno prepričan, da je to to. Trudimo se, raziskujemo trge v tujini, kar nekaj agentov sem spoznal med delom v tujini, predvsem v Gradcu. Ne bom hitel, če pa bi se kmalu pokazal nekdo primeren, bomo seveda takoj skočili.

Napadalec Žiga Pance je želja ljubljanskega kluba, pogovori z njim še vedno niso končani, pravi Jan, ki si želi v Tivoli vrniti še koga, ki je za Olimpijo že igral. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Napadalec Žiga Pance je želja ljubljanskega kluba, pogovori z njim še vedno niso končani, pravi Jan, ki si želi v Tivoli vrniti še koga, ki je za Olimpijo že igral. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Koliko ste še v stiku z Žigo Pancetom, za katerega je predsednik na glas povedal, da si ga želite?
Pogovore z njim smo imeli, še naprej smo z njim v stiku. Vemo, kaj bi on pomenil za našo ekipo. A on še ni toliko star, tako da menim, da pri njem v trenutnem položaju še vedno prevladuje želja po tujini.

Smo pa v stiku z več igralci. Gledamo na to, da je želja obojestranska. Vemo, da finančno ne moremo tekmovati s pogoji, ki jim jih ponujajo v tujini, a ne zaostajamo veliko. Mora pa biti res obojestranska želja, da se lahko dogovorimo za sodelovanje.

Verjetno bo v časih koronakrize treba sprejeti kar nekaj kompromisov?
Zagotovo. Položaj je res zelo nepredvidljiv za vse. Tako za igralce kot za klube. Tudi v tujini bo standard pogodb zagotovo nižji, kot je bil. Če se zgodi recesija v nekaterih državah, bo prvi na udaru šport.

Pri igralcih, ki v tujini še nimajo močnega statusa, se lahko pojavijo rezi pri pogodbah. Morda se bo kdo od tistih, ki v tujini ne bo mogel več toliko zaslužiti, kot bi želel, vrnil v Olimpijo. Prioriteta je, da se dogovorimo z igralci, ki so že bili v Ljubljani.

Luciano Basile
Sportal Zadnje podprvake bo vodil prekaljeni trenerski maček, zmaji podaljšujejo

"Položaj je res zelo nepredvidljiv za vse. Tako za igralce kot za klube. Tudi v tujini bo standard pogodb zagotovo nižji, kot je bil. Če se pojavi recesija v določenih državah, bo prvi na udaru šport," pravi o tem, da bo zaradi koronakrize treba sklepati še več kompromisov. | Foto: Bojan Puhek "Položaj je res zelo nepredvidljiv za vse. Tako za igralce kot za klube. Tudi v tujini bo standard pogodb zagotovo nižji, kot je bil. Če se pojavi recesija v določenih državah, bo prvi na udaru šport," pravi o tem, da bo zaradi koronakrize treba sklepati še več kompromisov. Foto: Bojan Puhek

Kako je s treningi? Ste se s fanti, ki imajo pogodbe, že kaj skupaj trenirali?
S člani še ne. Smo pa z vsemi, ki so pod pogodbo, v stiku. Za zdaj trenirajo sami. Povedal sem jim, da se bomo vsaj dvakrat na teden srečevali in opravili kakšen skupinski trening. Predvidoma bomo začeli prihodnji teden, da jih malo preizkusim, kako so delali. 

Veliko večino fantov, kar zadeva led, poznam, tudi oni mene, nekaterim pa moj način dela še ni znan, tako da se bomo še pobližje spoznali. Bil sem na vseh pogovorih in jim predstavil, kje in v kakšnih vlogah jih vidim, kaj od njih pričakujem. Takšen pristop se mi zdi za igralca zelo pomemben.

Ostaja tudi Anej Kujavec

Pri HK SŽ Olimpija so danes naznanili novo podaljšanje, in sicer bo še dve sezoni njihov član 21-letni napadalec Anej Kujavec. "Najlepše je igrati doma in veseli me, da ostajam v klubu. Predvsem so me prepričale urejene razmere v klubu in dejstvo, da je za vse odlično poskrbljeno. Všeč mi je, da se v klubu vsi dobro razumemo, dihamo in rastemo skupaj kot ekipa. Tu sem prepoznal svoje cilje in možnosti, da postanem boljši igralec," je ob podaljšanju za klubsko stran dejal Kujavec.

Verjame, da Alpska liga bo, a kdaj se bo vse skupaj začelo, ne ve še nihče. | Foto: Grega Valančič/Sportida Verjame, da Alpska liga bo, a kdaj se bo vse skupaj začelo, ne ve še nihče. Foto: Grega Valančič/Sportida Dejali ste, da bi se lahko vse skupaj zamaknilo. Tudi začetek treningov na ledu, ki so se običajno začeli v začetku avgusta?
Vse je odvisno od tega, kdaj se bodo začele lige. Vsekakor si ne želimo, da gremo avgusta na led, če se bo liga začela oktobra, ker bi bil trenažni proces tako predolg, da bi se fantje vsega skupaj naveličali. Tople vode tako ne bomo odkrivali, bomo pa res počakali na kakšne bolj oprijemljive datume.

Ekipa je bila v zadnjih dveh letih precej dobro organizirana, tako da velikih pretresov tudi pri treningih ne bo. 

Imate kakšne nove informacije o Alpski ligi, formatu, začetku?
Ničesar ne morem potrditi. Se mi pa zdi, da Alpska liga zagotovo bo, saj je zanimanje zanjo tudi v Italiji in Avstriji. Težko je reči, kdaj se bo začela. Teh informacij nimam. Se pa ne želim obremenjevati z vsemi temi vprašaji, na katera trenutno nimam odgovora, saj sem se na hokejski poti naučil, da se ne obremenjujem s stvarmi, na katere nimam vpliva.

Jesenice - Olimpija
Sportal Športna direktorja Jesenic in Olimpije kritična: To bi bila katastrofa

"Po mojem mnenju bi Olimpija in Jesenice s tem, da bi do januarja igrala le s slovenskimi klubi, pri tem največ izgubila," upa, da se ne bo uresničil skrajni scenarij z nacionalnimi skupinami. | Foto: Sportida "Po mojem mnenju bi Olimpija in Jesenice s tem, da bi do januarja igrala le s slovenskimi klubi, pri tem največ izgubila," upa, da se ne bo uresničil skrajni scenarij z nacionalnimi skupinami. Foto: Sportida Kot skrajni scenarij so omenjali nacionalne skupine. Kako vi gledate na to, da bi na začetku sezone igrali le s slovenskimi klubi?
Menim, da to ni nikomur v interesu. Morda je Italijanom ali pa Avstrijcem bolj kot nam. Z vsem spoštovanjem do vseh klubov, mi imamo zgolj enega nasprotnika, s katerim lahko enakovredno tekmujemo. Po mojem mnenju bi kluba Olimpija in Jesenice s tem, da bi do januarja igrala le s slovenskimi klubi, pri tem največ izgubila. Če bi se to res zgodilo, bi se morali prilagoditi. 

Verjetneje je, da boste v začetku igrali pred praznimi tribunami.
Glede na to, da se meje počasi odpirajo, smo lahko bolj optimistični, kar zadeva igranje s klubi iz drugih držav.

Kar pa zadeva gledalce, jih na začetku verjetno res ne bo, tako da bi lahko bili do konca koledarskega leta brez občinstva. Pri nas bi se morda lahko vrnili malo prej kot v Italiji, kjer so bile razmere slabše. 

Pri Olimpiji si prizadevajo, da bo Hala Tivoli, v kateri še vedno izvajajo prenovo, v novi sezoni gostila tudi celinski pokal. | Foto: Vid Ponikvar Pri Olimpiji si prizadevajo, da bo Hala Tivoli, v kateri še vedno izvajajo prenovo, v novi sezoni gostila tudi celinski pokal. Foto: Vid Ponikvar

V predčasno končani sezoni je Olimpija ubranila pokalni naslov, v sezoni pred tem osvojila vse, kar se je dalo, v prihodnji pa ...? 
Tekmovalno bo precej pestro. Vsak gre v sezono z namenom, da bo zmagal. Naši cilji ostajajo isti. Merimo na prvaka Alpske lige in slovenskega državnega prvenstva ter na slovensko pokalno lovoriko. Tu je še Celinski pokal, v katerem se želimo uvrstiti v finale. Apetiti so veliki. Cilje si moraš vselej postaviti visoke. Kako jih bomo uresničevali, bomo pa videli. Ekipo sestavljamo tako, da bo to vse uresničljivo. 

Lahko bi se zgodilo, da boste gostili skupino celinskega pokala, kajne?
Da. Oddali smo kandidaturo, želimo si pripeljati celinski pokal v Tivoli, a o tem bodo odločali na kongresu Mednarodne hokejske zveze. 

Rusija navijači
Sportal Ruse prestavili k Belorusom. Spremenjen celinski pokal "na poti" v Ljubljano?

Preberite še:

Urban Sodja
Sportal Otrok Jesenic odhaja v svet


 

Ne spreglejte