Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 5. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

1

Natisni članek

liga NHL Anže Kopitar Anže Kopitar Los Angeles Kings Darryl Sutter

Torek, 31. 5. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Anže Kopitar: Vsakega normalnega človeka bi skrbelo, a na koncu se je dobro izteklo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

1

Anže Kopitar | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Za slovenskim NHL-ovcem je pestro leto, zaznamovano z dolgotrajnimi pogajanji s Kralji, s katerimi se je pred nekaj meseci dogovoril za osemletno podaljšanje sodelovanja in postal eden od najbolje plačanih hokejistov lige. Zaveda se, da bo zdaj še več oči uprtih v njegove igre, a je na to pripravljen.

Da čas res hitro beži, se je na ponedeljkovi novinarski konferenci spomnil tudi Anže Kopitar, ki je v najboljši hokejski ligi na svetu preživel že deset sezon: "Res gre hitro. Ponosen sem na vsa ta leta." In še osem jih bo. S kalifornijskim klubom Los Angeles Kings so se namreč januarja dogovorili, da bodo sodelovali vse do konca sezone 2023/24.

Čeprav si je 28-letnik želel, da bi novo pogodbo podpisal še pred začetkom končane sezone, jo je dočakal šele pozimi. Čeprav je januarja večkrat dejal, da je vselej verjel, da bo ostal pri Kraljih, je tokrat priznal, da so ga zaradi dolgih pogajanj tu in tam prevzele tudi skrbi.

Težko bi se bilo seliti iz Los Angelesa

"Če bi rekel, da v tistem obdobju (med pogajanji, op. a.) ni bilo nič narobe, bi se vsekakor zlagal. Nekako sem vedno mislil, da se bo vse uredilo, kot se je, je pa prišel tudi kakšen slab dan, ko sem pomislil na najslabše. Vsakega običajnega človeka bi skrbelo," je za začetek dejal Kopitar.

Dodal je: "Če se stvari ne bi odvile, kot sem si želel, bi lahko prišlo do veliko sprememb. Potem bi bilo na primer treba prodati hišo, se preseliti ter se z vso družino prilagoditi na drugo mesto in drug stil življenja. Los Angeles je le nekaj posebnega, kar zadeva življenje. Tako da so vmes prišle tudi kakšne skrbi, a na koncu se je vse lepo izteklo," je sedmi sili dejal Kopitar, čigar nova osemletna pogodba je pred odbitjem davka "težka" okoli 80 milijonov dolarjev (malce manj kot 74 milijonov evrov), z bonusi pa več kot sto milijonov.

"Vem, da pritisk bo, a ne bom bežal od odgovornosti, saj to ni v mojem značaju. Treba se je soočiti z izzivom," kraljeva enajstica razmišlja o tem, da bodo z novo pogodbo njegove igre še bolj pod drobnogledom, in dodaja, da bo v njegovih mislih cilj vedno Stanleyjev pokal. | Foto: Guliverimage/Getty Images "Vem, da pritisk bo, a ne bom bežal od odgovornosti, saj to ni v mojem značaju. Treba se je soočiti z izzivom," kraljeva enajstica razmišlja o tem, da bodo z novo pogodbo njegove igre še bolj pod drobnogledom, in dodaja, da bo v njegovih mislih cilj vedno Stanleyjev pokal. Foto: Guliverimage/Getty Images

Ne bo bežal od odgovornosti

Z novo pogodbo bo najbolje plačani član LA Kings, v povprečju tretji najbolje plačani igralec v ligi. Njegove igre bodo tako še bolj pod drobnogledom. Kopitar, že več let vlečni konj moštva, se zaveda, da bodo v trenutkih, ko vse ne bo šlo po željah, zdaj še večkrat pogledovali proti njemu.

"Zavedam se, da bom moral dati vsaj toliko zadetkov (na 86 tekmah jih je to sezono dosegel 27, op. a.) ali pa še kakšnega več … Vem, da pritisk bo, a ne bom bežal od odgovornosti, saj to ni v mojem značaju. Treba se je spopasti z izzivom. Bomo videli, iz kakšnega testa sem. Ali sem dovolj trmast ali ne. Zase sicer vem, da sem zelo trmast," o pritisku, ki prihaja z novo pogodbo, razmišlja osrednji napadalec.

Vedno bo v mislih le Stanleyjev pokal

V njegovih mislih nove sezone lige NHL je le en cilj, in sicer nov, tretji Stanleyjev pokal. Kot pravi, bo do konca igralske kariere v tej ligi tako: "Redni del je bil eden najboljših do zdaj. V končnico smo se uvrstili, ko je bilo do konca rednega dela še več kot deset tekem. Morda nas je na koncu prav to, da smo se hitro uvrstili v play-off, teplo, da v prvem krogu nismo igrali, kot bi morali. Razočaranje je bilo in je. Tako je vedno, ko izpadeš. Ko greš namreč enkrat do konca in osvojiš Stanleyja, si potem razočaran, ne glede na to, kdaj izpadeš. Tako bo vedno v mojih očeh, do konca moje kariere."

Drastičnih sprememb ne pričakuje

Hrušičan, ki ga bo še naprej vodil trener Darryl Sutter, ta je Kralje popeljal do obeh naslovov prvakov, v ekipi pričakuje nekaj sprememb, ne pa drastičnih.

Kralje bo še naprej vodil Darryl Sutter, medtem ko črke C na prsih ne bo več nosil Dustin Brown. Kot novega kapetana čez lužo omenjajo Hrušičana, ki se, če mu bo pripadla ta čast, v slačilnici ne bo spreminjal.  | Foto: Reuters Kralje bo še naprej vodil Darryl Sutter, medtem ko črke C na prsih ne bo več nosil Dustin Brown. Kot novega kapetana čez lužo omenjajo Hrušičana, ki se, če mu bo pripadla ta čast, v slačilnici ne bo spreminjal. Foto: Reuters

Sprememba bo tudi ta, da kapetanske črke C ne bo več nosil Dustin Brown, ki je bil kapetan moštva osem let. Čez lužo kot najverjetnejšega kandidata omenjajo prav Kopitarja, dolgoletnega soigralca Browna. "Slišal sem, da trenutno nimamo kapetana. Težko je videti, ko nekomu vzamejo kapetansko črko. Verjamem, da tudi njemu ni prav lahko," je o razrešitvi Browna s kapetanskega položaja dejal naš hokejist in dodal, da se, če bo ta čast pripadla njemu, v slačilnici ne bo spreminjal: "Svoje barve sem pokazal. Vedo, kakšen sem. Klovna v slačilnici ne bom igral."

Ne zaveda se še, kako velika stvar je

Kopitar bo pred novo sezono v NHL sodeloval še na dveh reprezentančnih akcijah. V začetku septembra je pripravljen risom pomagati v boju za eno olimpijsko vozovnico (verjame, da jim bo lahko pomagal in da ne bo prepovedi za NHL-ovce), v drugi polovici septembra pa bo z ekipo Evrope v Kanadi igral na obujenem svetovnem pokalu, kjer se bo družil s hokejsko smetano lige NHL. "To bo najboljši hokejski turnir na svetu, zagotovo bo zelo zanimiva in zelo velika stvar, ki se je morda zdaj sploh še ne zavedam," se veseli nastopa v Torontu, kjer se bo v dresu Evrope v skupinskem delu zoperstavil Kanadi, ZDA in Češki.

Prenašal bo znanje na najmlajše

Med poletjem bo njegove dneve zaposlovala tudi hokejska akademija, ki jo s Tomažem Razingarjem pripravljata na Bledu. Prijavljenih je več kot 150 otrok, ki bodo razporejeni v tri skupine. Večina prihaja iz Slovenije, tem se bodo pridružili še najmlajši iz Hrvaške, Srbije, Avstrije, Švedske, Slovaške, tudi iz Kanade. Znanje pa bodo na mlade prenašali trenerji iz petih držav, ob Slovencih še Finec, Kanadčan, Avstrijec in Čeh.

 

 

 

Ne spreglejte