Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 6. 2016,
22.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

1

Natisni članek

Euro 2016

Nedelja, 12. 6. 2016, 22.50

6 let, 6 mesecev

EP 2016, 3. dan

Nemci v izdihljajih potrdili zmago, Poljakom kaj takega še ni uspelo, Modrić mojstrsko za tri točke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

1

Na evropskem prvenstvu v Franciji so se prvič predstavile reprezentance v skupinah C in D. Hrvati so z 1:0 premagali Turke. Poljska je z istim rezultatom strla debitantko Severno Irsko in slavila sploh prvo zmago na evropskih prvenstvih, svetovni prvaki Nemci so z 2:0 ugnali Ukrajince.

Vse o EP 2016
EP 2016, 2. dan
Uefa zagrozila Rusiji in Angliji

EP 2016, 3. igralni dan:

Nedelja, 12. junij 2016:
Skupina D:

Turčija : Hrvaška 0:1 (0:1)
Modrić 41.

Skupina C:
Poljska : Severna Irska 1:0 (0:0)
Milik 51.

Nemčija : Ukrajina 2:0 (1:0)
Mustafi 19., Schweinsteiger 90.

Nedeljski spored se je začel s tekmo starih znank v skupini D na štadionu Park princev v Parizu, Hrvaške in Turčije. V 29. minuti je Hrvate rešil vratar Danijel Subašić, ki je strel Ozana Tufana ustavil na golovi črti. V 31. minuti jo je skupil Vedran Čorluka, ki ga je s komolcem v glavo zadel Cenk Tosun. Hrvata je oblila kri, a je po posredovanju zdravnika lahko igral do konca tekme. Hrvaško je v vodstvo v 41. minuti popeljal Luka Modrić, ki je brez oklevanja s prve streljal od daleč in z mojstrovino poskrbel za zmagoviti zadetek.

Njegov projektil s približno 24 metrov je bil nerešljiva uganka za turškega vratarja Volkana Babacana. V 52. minuti je prosti strel zunaj kazenskega prostora izvajal Darijo Srna in zatresel prečko. Dve minuti pozneje se je Srna znašel iz oči v oči s turškim vratarjem, a streljal mimo desne vratnice. V 72. minuti je lepo priložnost za gol zapravil Ivan Perišić, ki je iz neposredne bližine zatresel prečko. Modrićev gol je zadostoval za prvo zmago Hrvaške na letošnjem evropskem prvenstvu.

Poljaki slavijo prvič

Arkadiusz Milik je Poljakom zagotovil premierno zmago na evropskih prvenstvih. | Foto: Arkadiusz Milik je Poljakom zagotovil premierno zmago na evropskih prvenstvih.

Na novem štadionu v Nici je Poljska, ki je pred štirimi leti doživela razočaranje pred domačimi navijači in se od prvenstva poslovila že v predtekmovanju, z 1:0 ugnala debitantko na evropskih prvenstvih Severno Irsko. Poljaki so bili v prvem polčasu izrazito nevarnejši tekmeci, sprožili so deset strelov, dva v okvir vrat, medtem ko Severni Irci niso sprožili niti enega strela.

Poljaki so odpor Severnih Ircev strli v 51. minuti, ko je v kazenski prostor lepo podal Blaszczykowski, posel pa dokončal Arkadiusz Milik. V 71. minuti je najlepšo priložnost za Severno Irsko dobil Washington, a je bil poljski vratar Szczesny dovolj hiter, da mu je v kazenskem prostoru pravočasno preprečil strel. V 82. minuti se je izkazal vratar Severne Irske McGovern, ki je ubranil močan strel Milika z razdalje kakšnih desetih metrov.

Svetovni prvaki z Ukrajinci

V zadnji tekmi dneva sta se v Lillu pomerila še ena izmed favoritinj za končni naslov, svetovna prvakinja Nemčija, in še ena gostiteljica zadnjega evropskega prvenstva, Ukrajina. Nemci so bili na uvodu srečanja boljši tekmec, premoč so kronali v 19. minuti, ko je po lepi podaji Tonija Kroosa v kazenski prostor do žoge prišel branilec Skhodran Mustafi in z glavo zabil svoj premierni zadetek za nemško reprezentanco. Nemce je v vodstvo popeljal Shkodran Mustafi, ki je dosegel premierni reprezentančni zadetek. | Foto: Reuters Nemce je v vodstvo popeljal Shkodran Mustafi, ki je dosegel premierni reprezentančni zadetek. Foto: Reuters

Nemci so bili v nadaljevanju več pri žogi, a so bili tudi Ukrajinci vse bolj nevarni. Manuel Neuer je dvakrat odlično posredoval, v 36. minuti, ko je z bližine poskušal Jevgenij Konopljanka, pa je Nemce zadetka rešil Jerome Boateng, ki je žogo brcnil, tik preden bi prečkala golovo črto. V 39. minuti se je nemška mreža celo zatresla, a je bil Artem Fedetskij v prepovedanem položaju.

Ukrajinci so se dobro držali tudi v drugem delu tekme, a mreže svetovnih prvakov, pri katerih so priložnosti imeli Julian Draxler, Kross, Sami Khedira, Mesut Özil, jim ni uspelo zatresti. Ko je že kazalo, da se bo še tretja tekma dneva končala z rezultatom 1:0, je Bastian Schweinsteiger dve minuti zatem, ko je vstopil v igro (soigralcem je pomagal od 90. minute), postavil končnih 2:0.

Slovenski sodniki prvič v akciji na EP v sredo
Potem ko je nogometno evropsko prvenstvo v Franciji že v polnem teku, pa na svoj prvi nastop čakajo slovenski sodniki. Te prva naloga čaka v sredo ob 15. uri, ko bodo v Lillu delili pravico na obračunu med Rusijo in Slovaško v 2. krogu skupine B.

Glavni sodnik bo Damir Skomina, pomočnika bosta Jure Praprotnik in Robert Vukan, vlogo petega in šestega sodnika pa bosta opravljala Matej Jug in Slavko Vinčić. Četrti sodnik bo Šved Jonas Eriksson.

Ne spreglejte