Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
7. 7. 2016,
0.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

1

Natisni članek

Wales Portugalska Gareth Bale Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Euro 2016

Četrtek, 7. 7. 2016, 0.42

6 let, 6 mesecev

Veliki junak Portugalske

Cristiano Ronaldo upa, da bo v nedeljo zvečer spet jokal

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

1

Cristiano Ronaldo, ki je zaradi bledih predstav na letošnjem evropskem prvenstvu poslušal številne kritike, je bil velik junak sredinega polfinala proti Walesu. Portugalce je popeljal do zmage z 2:0 in velikega finala, v katerem bo nastopil še drugič. Prvič je bil po njem zelo razočaran. Tokrat verjame, da bo drugače.

Največji zvezdnik evropskega prvenstva v Franciji je na tem prvenstvu do polfinala nase opozoril le v zadnji tekmi skupinskega dela proti Madžarski, ko je z dvema goloma in podajo poskrbel za remi s 3:3 in Portugalcem odprl vrata do osmine finala.

V treh minutah je odločil polfinale

Po tem strelu je Portugalce popeljal v vodstvo. | Foto: Po tem strelu je Portugalce popeljal v vodstvo. Prej in pozneje ni izstopal, čeprav je res, da so kapetanu in najboljšemu strelcu v zgodovini Portugalske v osmini finala proti Hrvaški pripisali podajo za zmagoviti gol, a junak Ricardo Quaresma je do žoge prišel bolj po naključju, po zgrešenem strelu zvezdnika Real Madrida.

Na tekmah proti Avstriji, Islandiji in v četrtfinalu proti Poljski je njegova statistika ostala prazna, toda v polfinalu je proti Walesu Cristiano Ronaldo blestel. Najprej je v 50. minuti zabil gol za vodstvo Portugalcev, tri minute pozneje je podal Luisu Naniju, ki je zadel za 2:0 in določil potnika v veliki finale.

Nova priložnost za prvo reprezentančno lovoriko

Leta 2004 je neutolažljivo jokal. Kako bo tokrat? | Foto: Leta 2004 je neutolažljivo jokal. Kako bo tokrat? "O tem smo sanjali od samega začetka prvenstva. Vedeli smo, da lahko pridemo daleč in se borili, da bi nam uspelo," je bil po tekmi ves iz sebe trikratni najboljši nogometaš leta na svetu, ki bo glavni favorit za najprestižnejšo individualno nagrado v svetu nogometa tudi prihodnjega januarja, saj je za njim sijajna sezona v dresu Reala, s katerim je še drugič v treh letih postal evropski prvak.

Zdaj upa, da bo do podobnega uspeha prišel tudi z reprezentanco, za katero je do zdaj odigral že 132 tekem in zabil 61 golov.

Enkrat je v finalu evropskega prvenstva že igral. Leta 2004, ko je s Portugalsko pred domačimi navijači nepričakovano izgubil proti Grčiji in kot 19-letni deček po koncu tekme neutolažljivo jokal.

Po tekmi je tolažil Garetha Bala

"Upam, da boste tokrat videli solze sreče," je dejal 31-letnik, ki je tokrat, predvsem v drugem polčasu, zasenčil zvezdnika Walesa Garetha Bala, klubskega soigralca je po tekmi tolažil.

Takole je po tekmi tolažil klubskega soigralca Garetha Bala, ki se z Walesom poslavlja od prvenstva. | Foto: Takole je po tekmi tolažil klubskega soigralca Garetha Bala, ki se z Walesom poslavlja od prvenstva.

"Že od nekdaj govorim, da bi najraje od vsega osvojil kakšno lovoriko s Portugalsko. Že 13 let sem tukaj in igram na najvišji ravni, statistike ne lažejo. Verjamem, da nam bo končno uspelo," je povedal po novem skupaj s Francozom Michelom Platinijem najboljši strelec v zgodovini evropskih prvenstev.

Med strelce se je vpisal že devetič. Če bo zadel še v finalu, bi v svoj nogometni življenjepis zapisal še en rekord. Teh na njegovi poti res ne manjka. Spodaj napisani so samo nekateri izmed njih.


Rekordi Cristiana Ronalda

Reprezentanca:

  • Največ nastopov na evropskih prvenstvih: 20
  • Največ golov na evropskih prvenstvih: 9 (skupaj z Michelom Platinijem)
  • Prvi nogometaš, ki je na dveh različnih evropskih prvenstvih zadel vsaj tri gole.
  • Prvi nogometaš, ki je zadeval na štirih različnih evropskih prvenstvih.
  • Najboljši strelec evropskih prvenstev, vključujoč kvalifikacije: 29
  • Najboljši strelec v zgodovini Portugalske: 61
  • Največ nastopov v zgodovini Portugalske: 132

Klubi:

  • Najboljši strelec v zgodovini evropskih tekmovanj: 96
  • Najboljši strelec v zgodovini evropskih tekmovanj: 93
  • Rekord števila golov v eni sezoni lige prvakov: 17
  • Najboljši strelec v zgodovini Real Madrida: 364
  • Najboljši strelec v zgodovini vseh tekmovanj pod okriljem Uefe: 131

 

Ne spreglejte