Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 4. 2024,
19.24

Osveženo pred

3 tedne, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

Cas MOK boks

Torek, 2. 4. 2024, 19.24

3 tedne, 6 dni

Cas potrdil izključitev boksa

Zdaj je dokončno: boks izključen iz olimpijskega programa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Boks Rio 2016 | Mednarodno športno razsodišče je pritrdilo odločitvi Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) o izključitvi boksa iz olimpijske družine.  | Foto Reuters

Mednarodno športno razsodišče je pritrdilo odločitvi Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) o izključitvi boksa iz olimpijske družine.

Foto: Reuters

Mednarodno športno razsodišče (Cas) je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa pritrdilo odločitvi Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), ki je Mednarodno boksarsko zvezo (Iba) zaradi korupcijskih škandalov izključil iz olimpijske družine. Boksarsko zvezo Ibo je Mok suspendiral že od leta 2019.

 

Iba tako ostaja zunaj olimpijskega gibanja, potem ko je Cas v Lozani zavrnil pritožbo Ibe na odločitev Moka junija lani.

Na izrednem zasedanju izvršnega odbora krovne olimpijske zveze je takrat za izključitev Ibe glasovalo 69 članov Moka, proti je bil le en glas, deset pa je bilo vzdržanih.

Po zaslišanju vseh deležnikov in njihovih pravnih zastopnikov 16. novembra lani pa je Cas pritrdil razlogom Moka za izključitev boksarske zveze. Mednje spadajo načeta integriteta sodnikov, korupcija in ostale finančne nepravilnosti.

Mok je sicer pred časom potrdil, da bo boks, ki je del OI vse od leta 1904, ostal na programu poletnih iger tudi letos v Parizu ter čez štiri leta v Los Angelesu.

Kvalifikacije za letošnje olimpijske igre v Parizu in olimpijsko tekmovanje so vse od izključitve v rokah delovne skupine, ki jo je ustanovil Mok. Tako je bilo tudi za OI v Tokiu pred tremi leti, vmes pa je že nastala nova zveza, ki si prizadeva za olimpijsko priznanje.

Preberite še:

Jure Šimunović
Sportal Slovenska boksarja že končala olimpijske kvalifikacije
Boris van der Vorst
Sportal Ustanovljena alternativa s škandali obremenjeni Svetovni boksarski zvezi
Boks boksarski ring
Sportal Boks je ostal brez olimpijske zveze
Ne spreglejte